Doneren
Nerts op een pelsdierfokkerij

Tweede Kamer overweegt nertsfokkerijen te sluiten na uitbraak coronavirus

VIER VOETERS hoopt dat de Nederlandse beslissing een keerpunt zal zijn voor de wereldwijde pelsdierfokkerij

24.6.2020

Amsterdam, 24 juni 2020 - De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS is verheugd dat de Tweede Kamer op 23 juni heeft gestemd voor een eerdere sluiting van de nertsenfarms in het land. Het besluit om de naar schatting 128 resterende nertsenfarms voor 2023 te sluiten - zoals oorspronkelijk gepland - en zo de pelsdierfokkerij te stoppen, volgt op COVID-19-uitbraken op verschillende fokkerijen en de recente ruimingen van mogelijk 500.000 nertsen. De regering staat nu onder druk om de pelsdierfokkerijen later dit jaar te sluiten. Een andere motie, ook goedgekeurd door het Parlement, maakt het fokken van dieren die vatbaar zijn voor het coronavirus illegaal. VIER VOETERS roept nu in het belang van dierenwelzijn en volksgezondheid op tot een wereldwijd verbod op alle pelsdierfokkerijen.

In de afgelopen weken zijn op 17 Nederlandse nertsenfarms uitbraken van coronavirus geconstateerd en zijn er uit voorzorg honderdduizenden nertsen gedood. Nadat bij de dieren symptomen als ademhalingsmoeilijkheden en verhoogde sterfte was waargenomen, bevestigde het Nederlandse Ministerie van Landbouw de COVID-19-infecties bij nertsen. Het virus werd later gevonden bij sommige pelsdiermedewerkers. Volgens de verantwoordelijke autoriteiten was de overdracht van dieren op mensen in deze gevallen zeer waarschijnlijk. 

‘We verwelkomen de duidelijke stemming in het Nederlandse parlement en roepen de regering op om de enige juiste volgende stap te zetten: de pelsdierfokkerij moet voor het einde van dit jaar stoppen. Miljoenen dieren wordt een pijnlijke dood en een leven in onaanvaardbare omstandigheden bespaard. We weten nu dat nertsenfarms als mogelijke broedplaatsen voor COVID-19 en andere nieuwe infectieuze zoönosen kunnen dienen. Dit probleem treft niet alleen Nederland, maar alle landen die nog niet gestopt zijn met het fokken van bont. Het is tijd om deze wrede praktijk wereldwijd te verbieden, niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, maar ook ten behoeve van de volksgezondheid‘

zegt Thomas Pietsch, wilde dierendeskundige bij VIER VOETERS.

Bontbedrijven brengen de gezondheid van mens en dier in gevaar
In 2013 besloot Nederland de pelsdierhouderij te verbieden, met een oorspronkelijke deadline voor een volledige afronding in 2024. In 2018 werden er in het land ongeveer 4,5 miljoen nertsen gefokt. In het VK is pelsdierfokkerij sinds 2003 verboden alsook in verschillende Europese landen zoals Oostenrijk, België, Tsjechië, Noorwegen, Luxemburg, Slowakije en Slovenië of bevindt zich in de afbouwfase. De wrede praktijk blijft in andere landen echter bestaan. China, Denemarken, Finland en Polen zijn de grootste bontproducenten. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 100 miljoen dieren gedood voor hun vacht. Vooral met betrekking tot de COVID-19-pandemie worden momenteel bontfokkerijen en wildmarkten onderzocht om na te gaan of deze een potentieel risico vormen voor de gezondheid van mens en dier.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek