Doneren
Vrouw met schaap

‘Trek geen dierenleed aan’

Campagne VIER VOETERS voor dierenwelzijn in de mode

3.8.2021

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS start met de nieuwe campagne ‘Trek geen dierenleed aan’. Daarmee wil ze een einde maken aan wreedheden in de textielindustrie en werken aan een diervriendelijke toekomst voor de mode. Het grote publiek kan daarbij helpen door te laten weten dat ze geen dierenleed aantrekt.

Uit wereldwijd onderzoek van VIER VOETERS blijkt dat 41 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over dierenwelzijn in de mode. En dat is terecht, want achter bont, (exotisch) leer, veren, dons en wol schuilt groot dierenleed.

Voor bijvoorbeeld merinowol uit Australië – waar 90% van deze wolsoort vandaan komt – worden veel dieren verminkt. Jaarlijks wordt bij meer dan tien miljoen merinolammetjes grote repen van het achterwerk weggesneden, zonder verdoving en vaak zonder pijnbehandeling. Deze ingreep – die mulesing wordt genoemd – moet voorkomen dat vliegen eitjes in de huidplooien van de lammetjes leggen, die vleesetende maden voortbrengen. 

Daarnaast zijn er nog veel andere wrede praktijken in de textielproductie, zoals het levend plukken van ganzen en de manieren waarop dieren worden gehouden en gedood.

Volgens het onderzoek van VIER VOETERS wil 79% van de ondervraagden in Nederland dat dierenwelzijn op de agenda wordt gezet van de mode-industrie. Wie wil laten weten dat hij/zij dat ook wil en geen dierenleed wil aantrekken, kan terecht op https://help.four-paws.org/nl-NL/wearitkind-trek-geen-dierenleed-aan

Trek geen dierenleed aan campagne

Trek geen dierenleed aan

Samen maken we de mode-industrie duidelijk dat dierenleed geen toekomst heeft. 

Doe mee

VIER VOETERS op social media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen: 

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek