Doneren
Seven lions rescued from dangerous breeding and keeping conditions in Romania

VIER VOETERS redt zeven Roemeense leeuwen uit onveilige omstandigheden

Dieren onderweg naar Nederlands opvangcentrum FELIDA

30.9.2021

De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft op 29 september zeven leeuwen gered uit onveilige leefomstandigheden in Picior de Munte in Zuid-Roemenië. De dieren zijn momenteel onderweg naar FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Friesland, die door VIER VOETERS wordt gerund.

De voormalige eigenaar hield en fokte legaal leeuwen op zijn privéterrein, maar was ook betrokken bij illegale handel en misbruik voor amusementsproducties. Omdat de eigenaar weigerde afstand te doen van de ouders van de zeven geredde leeuwen en een pasgeboren welpje, moesten zij achterblijven. De vrouwtjesleeuw kreeg anticonceptie om het fokken ter plaatse tijdelijk te stoppen, waardoor VIER VOETERS verder kan onderhandelen met de eigenaar om de laatste leeuwen over te dragen.

Het team van VIER VOETERS, waaronder zes ervaren dierenartsen van verschillende partnerorganisaties, arriveerde ter plaatse in Picior de Munte voor een gecompliceerde reddingsoperatie; op twee leeuwen na werden alle dieren in hetzelfde onveilige verblijf gehouden.

The FOUR PAWS team including six experienced vets from multiple partner organisations arrived on-site in Picior de Munte for a complicated rescue mission, as all but two of the lions were kept in the same unsafe enclosure. 

"Ons team van dierenartsen moest verschillende leeuwen tegelijk onder narcose brengen om ze eruit te krijgen. De omstandigheden die we aantroffen, waren zelfs voor ons ervaren reddingsteam een uitdaging en vereisten maximale veiligheidsmaatregelen. Zolang gevaarlijke wilde dieren zoals grote katachtigen worden gehouden in ongeschikte kooien die slechts worden beveiligd door een dubieuze omheining, blijft de veiligheidssituatie zorgwekkend".

aldus Ioana Gabriela Dungler, directeur van de afdeling Wilde Dieren van VIER VOETERS.

Hoewel de eigenaar eerder had ingestemd met permanente anti-conceptie voor de achtergebleven leeuwen, veranderde hij tijdens de missie van gedachten en kreeg VIER VOETERS geen toestemming om de mannetjesleeuw te behandelen. "We zijn opgelucht dat we de zeven leeuwen veilig op de weg hebben gekregen, maar we zijn nog niet klaar met de voormalige eigenaar. We zullen de leeuwen die zijn achtergebleven niet opgeven", zegt Dungler.

Zodra ze bij FELIDA zijn aangekomen, zullen alle leeuwen een grondige veterinaire controle krijgen, evenals eventuele behandelingen die nodig zijn en permanente anti-conceptie. VIER VOETERS is van plan om de vijf jongste leeuwen zo snel mogelijk naar haar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika te brengen, waar ze als één groep in een ruime omgeving kunnen leven.

Exploitatie in de EU

De driejarige leeuw Simba werd in Picior de Munte geboren en is één van de leeuwen die VIER VOETERS heeft gered. Hij kwam eind 2020 in het nieuws toen hij in een muziekvideo van een Roemeense muzikant werd gebruikt, hij was zichtbaar in slechte conditie en had meerdere verwondingen.

Dit leidde tot publieke verontwaardiging met als gevolg dat de autoriteiten Simba in beslag namen, maar ze gaven hem later terug aan zijn eigenaar omdat die een vergunning had om leeuwen te houden.

Simba kon niet worden herenigd met de andere leeuwen omdat zijn vader hem verstootte en werd sindsdien alleen gehouden in een kleine behuizing.

Roemenië verbood het houden van grote katachtigen en andere wilde diersoorten in circussen in 2017. Het houden van deze dieren door particulieren is alleen toegestaan met een speciale vergunning. "Simba is slechts één triest voorbeeld van duizenden wilde dieren die worden uitgebuit en misbruikt voor commerciële handel zoals amusement, in de EU en daarbuiten. Hij zal nu levenslang speciale zorg nodig hebben. Roemenië heeft belangrijke stappen gezet door het houden van grote katachtigen te reguleren, maar zolang dieren lijden en particulieren ze mogen houden en exploiteren onder ongepaste omstandigheden, is er meer werk aan de winkel", aldus Dungler.

FELIDA

FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nederland is één van de vele opvangcentra voor geredde dieren wereldwijd van VIER VOETERS. Het is een speciaal opvangcentrum voor fysiek en mentaal getraumatiseerde grote katten. De grote katachtigen die herstellen van de ontberingen uit hun verleden kunnen worden overgebracht naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die levenslang intensieve en speciale zorg nodig hebben, blijven in FELIDA.

Zeven leeuwen in Roemenië

De zeven leeuwen zijn gered!

Steun hun nieuwe leven bij FELIDA

Doneer nu

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek