Doneren

Hoe gaat het met Luna?

25.7.2017

De driejarige beer Luna, werd als een attractie gehouden in de toeristische stad genaamd Vlora. Als jonge beer is Luna meedogenloos van haar moeder gescheiden, om daarna in een afschuwelijke kleine kooi te leven, omringd door luidruchtige muziek en bezoekers van het attractiepark. In november 2016, in aanwezigheid van de politie en de lokale inspecteurs, was het VIER VOETERS team in staat om de beer te kalmeren en haar over te brengen naar een tijdelijk verblijf in de dierentuin van Tirana. Het personeel in de dierentuin heeft tijdens de winter goed voor Luna gezorgd, waarna zij begin juni werd getransporteerd van Albanië naar Duitsland! Het was een zeer lange reis naar haar eindbestemming, waarbij veel grenzen moesten worden gekruist. Op 9 juni slaagde het team erin om met Luna bij BERENWOUD Müritz aan te komen.

De dagen dat Luna in een kleine kooi in een luidruchtig pretpark moest lijden, waren eindelijk voorbij! Het team van BERENWOUD Müritz keek er erg naar uit om haar te verwelkomen en zorgt goed voor haar.

Het is meer dan een maand sinds ze in hier woont, en went langzaam aan haar nieuwe thuis. In het begin was ze nogal verlegen en liep ze nog niet veel rond. Ze bleef liever in de rustige gebieden, ver weg van de bezoekers, het lawaai en de kinderen. Wat heel begrijpelijk is voor een getraumatiseerde beer en alles wat ze in het verleden heeft meegemaakt. Het team merkt dat ze elke dag steeds zelfverzekerder is. Ze vertrouwt haar verzorgers ook steeds meer. Als ze haar roepen of in de buurt van haar verblijf staan, reageert ze meteen. De laatste dagen werd Luna ook steeds zelfverzekerder naar haar buren Michal en Tapsi, in het begin was ze wat angstig om bij hen in de buurt te komen, terwijl ze wel in de buurt van Hanna's verblijf durfde te komen. Nu zie je haar vaak een dutje doen in het midden van haar verblijf, ze is ontspannen en vrolijk. Ze heeft een prachtige gouden vacht en is zonder twijfel een van de meest charmante beren van het reservaat.

Haar nieuwe leefomgeving bevat veel ruimte om te spelen, een zwemvijver , bomen, plaatsen met schaduw en veel vers gras om in te liggen.

We zijn superblij dat we Luna hebben kunnen redden en dat ze het zo naar haar zin heeft bij BERENWOUD Müritz.

Doneer voor Luna haar toekomst 

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek