Doneren

FELIDA Bezoekersdagen

1.3.2017

Oog in oog met een tijger!
Altijd al eens oog in oog willen staan met een tijger? Wil jij wel eens een kijkje achter de schermen nemen bij een opvangcentrum? En ben je benieuwd naar de verhalen van ex-circusdieren die een tweede kans in het leven hebben gekregen?

FELIDA, ons opvangcentrum voor grote katachtigen in Nijeberkoop, Friesland, gaat open voor gereserveerde groepen! Meld je nú aan voor dit unieke en exclusieve bezoek. Uniek, want heb jij wel eens zo dicht bij deze indrukwekkende dieren gestaan? Exclusief, want we zijn slechts een beperkt aantal dagen open voor maximaal 10 bezoekers per dag. Wees er snel bij, want vol = vol!

Wij vragen een donatie van minimaal € 25,- per persoon voor dit exclusieve bezoek. Deze donatie wordt gebruikt om de dieren te voorzien van de benodigde zorg. De donatie kan na aanmelding en bevestiging worden overgemaakt op het rekeningnummer van FELIDA: NL72ABNA0452336066.

Meld je nu aan voor de exclusieve bezoekersdagen

Dagen en tijd
De FELIDA bezoekersdagen vinden plaats op:

6 mei (vol)
20 mei (vol)
3 juni (vol)
17 juni (vol)
1 juli (vol)
15 juli (vol)
29 juli (vol)
12 augustus (vol)
26 augustus (vol)
9 september (vol)
23 september (vol)

Het bezoek zal plaatsvinden van 13.30 uur tot ongeveer 15.00 uur.

Meld je aan!
Inschrijven kan door te mailen naar bezoek@felidabigcats.org. Vermeld hierbij 

- het aantal personen inclusief de voor- en achternamen;
- je telefoonnummer;
- je e-mailadres;
- de gewenste dag (geef ook een tweede optie aan).

Na aanmelding krijg je zo spoedig mogelijk een bevestigingsmail met je eigen reserveringscode, welke je ook dient te gebruiken voor het overmaken van de donatie op het rekeningnummer van FELIDA: NL72ABNA0452336066.

Wat kun je verwachten?
VIER VOETERS heeft het opvangcentrum in Nijeberkoop eind 2013 overgenomen en het FELIDA genoemd. Sindsdien is er een hoop gebeurd. Meerdere dieren zijn naar LIONSROCK, ons beschermde reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika, gebracht. Voor de achterblijvers is er daardoor meer ruimte ontstaan. Hun verblijven zijn vergroot waardoor zij meer bewegingsruimte hebben en actiever kunnen spelen met hun verrijking. Echter, nog steeds is onze huidige locatie in Nijeberkoop te klein.

FELIDA moet verhuizen naar een nieuwe locatie. Want de huidige verblijven zijn erg oud en veel te klein om te kunnen voldoen aan onze eigen kwaliteitsstandaarden. En helaas is het op deze locatie niet mogelijk om de verblijven meer te vergroten of natuurlijker in te richten. Ter vergelijking: waar we in LIONSROCK voor de permanente verblijven voor elk dier een minimumoppervlakte eisen van tenminste 1 hectare, is dit de totale oppervlakte van het gehele opvangcentrum bij FELIDA.

Daarom zijn we actief op zoek naar een nieuwe locatie, waar we nog meer voor onze dieren kunnen betekenen. Tevens willen we onze opvangcapaciteit vergroten. Dus hebben we meer ruimte nodig, en die hopen we elders te vinden. Onderzoek en voorbereiding hebben echter tijd nodig.  

Niet alleen de grootte van de verblijven behoren tot belangrijke onderwerpen van de VIER VOETERS kwaliteitsstandaarden. Andere onderwerpen zijn dierenwelzijn, gezondheid, mens-dier relatie, voeding, veiligheid, hygiëne, transport en onderzoek. Wilde dieren horen niet in gevangenschap, maar de grote katachtigen die wij uit de slechte omstandigheden redden, kunnen niet terug naar het wild. Dus zorgen wij voor een oplossing waar de dieren een zo natuurlijk mogelijk leven kunnen leiden. Dat betekent dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, geen honger of dorst lijden en vrij zijn van pijn, angst, stress en ander ongerief. Dierenwelzijn heeft onze hoogste prioriteit!

Alle opvangcentra doen jaarlijks mee aan een evaluatie waarbij onderzocht wordt hoe het met al deze onderwerpen gaat en wat er nog verbeterd kan worden. Wat betreft de verblijven scoort FELIDA onvoldoende – dit wisten we al en dit willen we dus veranderen. Houd deze gedachte vast tijdens de bezoekersdag! Verder is het fantastisch om te kunnen mededelen dat FELIDA op alle andere punten goed scoorde, vooral met de wetenschap dat er ten tijde van de overname (eind 2013) nog op alle punten veel werk te doen was.

Extra informatie
FELIDA is een opvangcentrum voor dieren die wij een tweede kans in het leven bieden. Er is geen ruimte om te rennen en spelen. Kinderen zijn welkom, maar let op: de bezoekersdag is niet geschikt als kinderuitje. 
Huisdieren zijn niet toegestaan.
De kosten van minimaal € 25,- per persoon, is geen entreeprijs als wel een donatie. Meer mag daarom altijd! Wij gebruiken dit geld uitsluitend voor de zorg van de dieren. De prijs is voor iedereen, ongeacht de leeftijd, gelijk.

Kijk voor meer informatie over FELIDA ook op de website.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek