Doneren

Operaties bij onze tijgers uit FELIDA

Sina en Salomé zijn geopereerd

Dierenarts Dr. Marc Gölkel kwam afgelopen dinsdag naar FELIDA voor onze twee oudste dieren: Sina en Salomé.

Sina had last van ingegroeide nagels welke verwijderd moesten worden. Door haar hoge leeftijd (20 jaar!) loopt zij minder en slijten dus ook haar nagels minder goed. Zoals jullie weten is Sina blind aan één oog en er werd geconstateerd dat de oogdruk te hoog was. Daarom is besloten om haar blinde oog te verwijderen. De komende week wordt een pittige week voor Sina: zij moet rustig herstellen van deze ingreep. 
Ook Salomé had een bezoekje van de dierenarts nodig. Een aantal dagen geleden voelde hij zich plotseling niet lekker. Hoewel het nu weer beter met hem gaat, was het erg belangrijk dat hij gecontroleerd werd. We weten bijvoorbeeld dat zijn nieren een verminderde werking laten zien en dat ook zijn lever niet in orde is. Op dit moment wachten we op de uitslagen van het bloed- en ontlastingsonderzoek.

Voor beide dieren zijn de komende paar dagen erg spannend. Herstelt Sina goed? Hoe zijn de uitslagen van Salomé? We blijven onze dieren goed monitoren en houden jullie op de hoogte. Ondertussen: duim mee voor Sina en Salomé!

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek