Doneren

Nieuw project voor zwerfhonden op Thaise eiland Koh Chang

Geen hond is vrijwillig een zwerfhond

1.3.2017

Zwerfhonden zijn het resultaat van mensen die hun huisdier gedumpt hebben. Wanneer zij niet gecastreerd zijn, planten zij zich razendsnel voort wat leidt tot nieuwe generaties zwerfhonden en al snel een ontzettend grote populatie. Dit kan leiden tot ondervoeding, ziektes en mens-dier conflicten (denk bijvoorbeeld aan verkeersongelukken).

Zwerfhonden in Thailand
De schatting is dat er ongeveer 730.000 zwerfhonden in Thailand zijn. Veel van deze dieren zijn ziek, gewond, ondervoed en hebben parasieten. Er zijn wel organisaties die trachten de dieren te helpen, maar de middelen zijn er beperkt.

Ons project op Koh Chang
Op het Thaise eiland Koh Chang heeft VIER VOETERS een nieuw project opgezet, om de zwerfhonden te helpen. Geschat wordt dat op dit eiland ongeveer 1.000 zwerfhonden leven.

In maart gaat VIER VOETERS deze zwerfhonden helpen. De eerste week focussen we ons op het geven van voorlichting aan de samenleving en op scholen. Daarna gaan we castreren en vaccineren. Met de vaccinaties kunnen we de huidige zwerfhondenpopulatie gezond houden en voorkomen dat ziektes zich verspreiden naar mensen en andere dieren in de samenleving. Met de castraties zorgen we er op een duurzame en diervriendelijke manier voor dat het aantal zwerfdieren verminderd wordt.

Castreren: de enige diervriendelijke en duurzame oplossing
Uit onderzoek en jarenlange ervaring is gebleken dat castreren de enige duurzame en diervriendelijke manier is om het aantal zwerfdieren te verminderen. Ons zogeheten Stray Animal Care (SAC) project houdt in:

- het vangen van de zwerfhonden;

- het vaccineren van de zwerfhonden;

- het toedienen van een microchip;

- indien noodzakelijk, het toepassen van medische zorg;

- het castreren van de zwerfhonden;

- het vrijlaten van de zwerfhonden op dezelfde plaats als waar ze gevangen zijn.

Help mee!
Teken de petitie!

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek