DonerenAdopterenShop

REDDINGSMISSIE ALEPPO

26.7.2017

Eerder dit jaar volbracht VIER VOETERS een succesvolle reddingsmissie in de omstreden stad Mosul in Irak. De laatste twee overlevende dieren van een gebombardeerde dierentuin, een leeuw en een bruine beer, werden gered uit de oorlog. Momenteel is het VIER VOETERS reddingsteam aanwezig in Turkije. Negen dieren, waaronder leeuwen, tijgers, hyena’s en beren, heeft het team hier onder haar hoede. Zij zijn gered uit de dierentuin Magic World in een crisisgebied nabij Aleppo in Syrië. Nog vier dieren moeten gered worden.

Reddingsteam
Op vrijdag 21 juli slaagde VIER VOETERS erin om negen wilde dieren te evacueren uit een door de oorlog verwoeste dierentuin nabij Aleppo. Vervolgens reed het reddingsteam 24 uur lang met de dieren naar een tijdelijke, veilige verblijfplaats in Turkije.

“Het was een lange reis voor ons allemaal. Door de extreme hitte moesten we om de drie tot vier uur stoppen om de dieren te voorzien van water en om hun toestand en conditie te controleren.”

dierverzorger Juno van Zon

Juno van Zon, die deel uitmaakt van het reddingsteam, is normaliter dierverzorger bij het FELIDA Big Cat Centre in Nederland, één van de opvangcentra voor wilde dieren van VIER VOETERS. Juno heeft veel kennis van en ervaring met de zorg voor grote katachtigen en speelt daarom een belangrijke rol in de reddingsmissie. Juno heeft bij verschillende andere projecten van VIER VOETERS ervaring opgedaan en was al eerder onderdeel van reddingsmissies in Jordanië en Thailand.

Medische checks
Momenteel evalueert missieleider Dr. Amir Khalil samen met Juno en de rest van het team de situatie en worden de volgende stappen gepland. Hoewel het eerst gedeelte van de reddingsmissie goed is verlopen, is deze nog niet ten einde. Nog vier dieren, twee leeuwen en twee honden, zitten vast in dierentuin Magic World, die zijn naam geen eer aan doet. Gekeken wordt of VIER VOETERS ook deze dieren kan redden.

“We werken er hard aan met onze partners om ook de overgebleven dieren uit de dierentuin te krijgen.”

Dr. Khalil 

Daarnaast worden de negen dieren die al gered zijn medisch onderzocht in de tijdelijke verblijfplaats in Karacabey in Turkije. De dieren kunnen hier niet permanent blijven en afhankelijk van de status van hun gezondheid en de ontwikkeling van hun toestand kan gekeken worden wanneer de dieren kunnen afreizen naar een definitieve verblijfplaats. Per dier onderzoekt VIER VOETERS wat het meest geschikte onderkomen zou zijn.

FELIDA Big Cat Centre
Voor de twee tijgers wordt opvang in het FELIDA Big Cat Centre in Nederland overwogen. Momenteel leven hier vijf tijgers, allen gered uit erbarmelijke omstandigheden in dierentuinen en circussen.  Het zou betekenen dat Juno van Zon voor deze dieren zou blijven zorgen.

“Na alle verschrikkingen die deze dieren hebben moeten doormaken, kan ik niet wachten om ze alle aandacht te geven die de verdienen. Met de juiste zorg en verrijking staat ze een heel ander leven te wachten”.

Juno van Zon

Samen met zijn collega’s bij FELIDA is Juno gespecialiseerd in het verlenen van speciale zorg voor getraumatiseerde grote katachtigen. Dankzij de faciliteiten van het opvangcentrum en de ervaren en begane dierverzorgers worden alle opgevangen dieren intensief gemonitord en begeleid. Dankzij de professionele zorg leren de tijgers hopelijk gauw om zelfvertrouwen op te bouwen en hun natuurlijke instincten te (her)ontdekken.

Deze uitdagende reddingsmissie wordt financieel ondersteund door een gulle donatie van de Amerikaanse journalist, zakenman en dierenwelzijnsactivist Eric Margolis. Steun ook deze missie en help de dieren naar een mooie toekomst! DONEER NU!

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen. www.vier-voeters.nl