Doneren

REDDINGSMISSIE ALEPPO

26.7.2017

Eerder dit jaar volbracht VIER VOETERS een succesvolle reddingsmissie in de omstreden stad Mosul in Irak. De laatste twee overlevende dieren van een gebombardeerde dierentuin, een leeuw en een bruine beer, werden gered uit de oorlog. Momenteel is het VIER VOETERS reddingsteam aanwezig in Turkije. Negen dieren, waaronder leeuwen, tijgers, hyena’s en beren, heeft het team hier onder haar hoede. Zij zijn gered uit de dierentuin Magic World in een crisisgebied nabij Aleppo in Syrië. Nog vier dieren moeten gered worden.

Reddingsteam
Op vrijdag 21 juli slaagde VIER VOETERS erin om negen wilde dieren te evacueren uit een door de oorlog verwoeste dierentuin nabij Aleppo. Vervolgens reed het reddingsteam 24 uur lang met de dieren naar een tijdelijke, veilige verblijfplaats in Turkije.

“Het was een lange reis voor ons allemaal. Door de extreme hitte moesten we om de drie tot vier uur stoppen om de dieren te voorzien van water en om hun toestand en conditie te controleren.”

dierverzorger Juno van Zon

Juno van Zon, die deel uitmaakt van het reddingsteam, is normaliter dierverzorger bij het FELIDA Big Cat Centre in Nederland, één van de opvangcentra voor wilde dieren van VIER VOETERS. Juno heeft veel kennis van en ervaring met de zorg voor grote katachtigen en speelt daarom een belangrijke rol in de reddingsmissie. Juno heeft bij verschillende andere projecten van VIER VOETERS ervaring opgedaan en was al eerder onderdeel van reddingsmissies in Jordanië en Thailand.

Medische checks
Momenteel evalueert missieleider Dr. Amir Khalil samen met Juno en de rest van het team de situatie en worden de volgende stappen gepland. Hoewel het eerst gedeelte van de reddingsmissie goed is verlopen, is deze nog niet ten einde. Nog vier dieren, twee leeuwen en twee honden, zitten vast in dierentuin Magic World, die zijn naam geen eer aan doet. Gekeken wordt of VIER VOETERS ook deze dieren kan redden.

“We werken er hard aan met onze partners om ook de overgebleven dieren uit de dierentuin te krijgen.”

Dr. Khalil 

Daarnaast worden de negen dieren die al gered zijn medisch onderzocht in de tijdelijke verblijfplaats in Karacabey in Turkije. De dieren kunnen hier niet permanent blijven en afhankelijk van de status van hun gezondheid en de ontwikkeling van hun toestand kan gekeken worden wanneer de dieren kunnen afreizen naar een definitieve verblijfplaats. Per dier onderzoekt VIER VOETERS wat het meest geschikte onderkomen zou zijn.

FELIDA Big Cat Centre
Voor de twee tijgers wordt opvang in het FELIDA Big Cat Centre in Nederland overwogen. Momenteel leven hier vijf tijgers, allen gered uit erbarmelijke omstandigheden in dierentuinen en circussen.  Het zou betekenen dat Juno van Zon voor deze dieren zou blijven zorgen.

“Na alle verschrikkingen die deze dieren hebben moeten doormaken, kan ik niet wachten om ze alle aandacht te geven die de verdienen. Met de juiste zorg en verrijking staat ze een heel ander leven te wachten”.

Juno van Zon

Samen met zijn collega’s bij FELIDA is Juno gespecialiseerd in het verlenen van speciale zorg voor getraumatiseerde grote katachtigen. Dankzij de faciliteiten van het opvangcentrum en de ervaren en begane dierverzorgers worden alle opgevangen dieren intensief gemonitord en begeleid. Dankzij de professionele zorg leren de tijgers hopelijk gauw om zelfvertrouwen op te bouwen en hun natuurlijke instincten te (her)ontdekken.

Deze uitdagende reddingsmissie wordt financieel ondersteund door een gulle donatie van de Amerikaanse journalist, zakenman en dierenwelzijnsactivist Eric Margolis. Steun ook deze missie en help de dieren naar een mooie toekomst! DONEER NU!

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek