Doneren

REDDINGSMISSIE ALEPPO

Ook de laatste 4 dieren zijn gered!

31.7.2017

Een happy end voor de overgebleven dieren uit de verlaten dierentuin 'Magic World' nabij Aleppo, Syrië. Wij hebben in samenwerking met het Turkse Ministerie van Bosbouw en Waterzaken, Turkse vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen, de laatste vier overlevende dieren kunnen redden. Het gaat om twee leeuwen en twee honden uit het pretpark "Magic World" in de buurt van Aleppo. Een week geleden werden al negen andere dieren gered uit dezelfde dierentuin. De vijf leeuwen, twee tijgers, twee Aziatische zwarte beren, twee hyena's en twee honden kunnen eindelijk uitkijken naar een betere toekomst. 

Met deze laatste reddingsactie zijn alle dertien dieren uit de verlaten Syrische dierentuin veilig in Turkije aangekomen. Daar krijgen zij medische zorg in het 'Wildlife Rescue Center Karacabey' totdat ze fit genoeg zijn om naar een nieuw geschikt verblijf te worden vervoerd.

Een risicovolle missie

"Het feit dat de dieren uit Syrië zijn gered is een wonder. Het was een organisatorische en logistieke prestatie. Het maakt ons ongelofelijk blij dat wij de overgebleven dieren gered hebben. We zouden dit nooit bereikt kunnen hebben zonder de vele Turkse vrijwilligers die ons met de logistiek geholpen hebben. Verder hebbenzij ons voorzien van belangrijke lokale contacten. Veel van hen hebben vrij genomen van hun werk of zijn zelfs uit het buitenland gekomen om ons te helpen. Wij zijn ook zeer dankbaar voor de steun van de Turkse regering die de grens voor ons heeft geopend. De hulp die wij in Karacabey hebben ontvangen is enorm. Gezien de kritieke toestand van sommige dieren moeten wij hen zo snel mogelijk overbrengen naar een plek die geschikt is voor speciale medische behandelingen. VIER VOETERS heeft zeer goede opvangmogelijkheden in Jordanië, Zuid-Afrika en Nederland." 

Onze missieleider Amir Khalil probeerde de juiste woorden te vinden om onze reddingsmissie in Syrië te omschrijven:

Medische checks
De resultaten van de eerste medische onderzoeken hebben aangetoond dat veel van de dieren niet alleen ernstig ondervoed zijn, maar ook ernstig getraumatiseerd. Naast psychologische schade hebben sommige dieren kleine wonden of parasieten. Sommige zijn er beter aan toe dan anderen.

"Helaas is de mannelijke hyena helemaal blind en het vrouwtje lijdt aan een ernstige nierziekte. De medische conditie van beide tijgers is ook erg slecht. Eén van de tijgers heeft zelfs een hartstilstand gehad, maar we waren in staat om hem te reanimeren."

dierenarts Frank Göritz

We gaan er vanuit dat alle dertien dieren het zullen overleven.

Deze missie heeft hun leven gered
De samenwerking met het Turkse Ministerie van Bosbouw en Waterzaken, Turkse vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen, die veel ervaring in Syrië hebben, was essentieel om de missie tot een succes te brengen. Het duurde maanden om alles te plannen en voor te bereiden. Het veiligheidsteam hanteerde de evacuatie van de dieren uit de dierentuin en hun transport naar de Syrisch-Turkse grens, waar het team van VIER VOETERS de zorg voor de dieren overnam en ze verder naar Turkije brachten.

Deze uitdagende reddingsoperatie werd financieel ondersteund door een donatie van de Amerikaanse journalist, zakenman en dierenbeschermer, Eric Margolis.

"Ik ben zo opgelucht dat de reddingsoperatie succesvol was. De dieren hadden geen kans om te ontsnappen aan hun kleine kooien. Ze werden elke dag omringd door bomontploffingen en geweerschoten. Deze missie heeft hun leven gered. Ik kijk er naar uit om de dieren snel in hun nieuwe leefomgeving te bezoeken."

zegt Margolis.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek