Doneren

REDDINGSMISSIE ALEPPO

Ook de laatste 4 dieren zijn gered!

31.7.2017

Een happy end voor de overgebleven dieren uit de verlaten dierentuin 'Magic World' nabij Aleppo, Syrië. Wij hebben in samenwerking met het Turkse Ministerie van Bosbouw en Waterzaken, Turkse vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen, de laatste vier overlevende dieren kunnen redden. Het gaat om twee leeuwen en twee honden uit het pretpark "Magic World" in de buurt van Aleppo. Een week geleden werden al negen andere dieren gered uit dezelfde dierentuin. De vijf leeuwen, twee tijgers, twee Aziatische zwarte beren, twee hyena's en twee honden kunnen eindelijk uitkijken naar een betere toekomst. 

Met deze laatste reddingsactie zijn alle dertien dieren uit de verlaten Syrische dierentuin veilig in Turkije aangekomen. Daar krijgen zij medische zorg in het 'Wildlife Rescue Center Karacabey' totdat ze fit genoeg zijn om naar een nieuw geschikt verblijf te worden vervoerd.

Een risicovolle missie

"Het feit dat de dieren uit Syrië zijn gered is een wonder. Het was een organisatorische en logistieke prestatie. Het maakt ons ongelofelijk blij dat wij de overgebleven dieren gered hebben. We zouden dit nooit bereikt kunnen hebben zonder de vele Turkse vrijwilligers die ons met de logistiek geholpen hebben. Verder hebbenzij ons voorzien van belangrijke lokale contacten. Veel van hen hebben vrij genomen van hun werk of zijn zelfs uit het buitenland gekomen om ons te helpen. Wij zijn ook zeer dankbaar voor de steun van de Turkse regering die de grens voor ons heeft geopend. De hulp die wij in Karacabey hebben ontvangen is enorm. Gezien de kritieke toestand van sommige dieren moeten wij hen zo snel mogelijk overbrengen naar een plek die geschikt is voor speciale medische behandelingen. VIER VOETERS heeft zeer goede opvangmogelijkheden in Jordanië, Zuid-Afrika en Nederland." 

Onze missieleider Amir Khalil probeerde de juiste woorden te vinden om onze reddingsmissie in Syrië te omschrijven:

Medische checks
De resultaten van de eerste medische onderzoeken hebben aangetoond dat veel van de dieren niet alleen ernstig ondervoed zijn, maar ook ernstig getraumatiseerd. Naast psychologische schade hebben sommige dieren kleine wonden of parasieten. Sommige zijn er beter aan toe dan anderen.

"Helaas is de mannelijke hyena helemaal blind en het vrouwtje lijdt aan een ernstige nierziekte. De medische conditie van beide tijgers is ook erg slecht. Eén van de tijgers heeft zelfs een hartstilstand gehad, maar we waren in staat om hem te reanimeren."

dierenarts Frank Göritz

We gaan er vanuit dat alle dertien dieren het zullen overleven.

Deze missie heeft hun leven gered
De samenwerking met het Turkse Ministerie van Bosbouw en Waterzaken, Turkse vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen, die veel ervaring in Syrië hebben, was essentieel om de missie tot een succes te brengen. Het duurde maanden om alles te plannen en voor te bereiden. Het veiligheidsteam hanteerde de evacuatie van de dieren uit de dierentuin en hun transport naar de Syrisch-Turkse grens, waar het team van VIER VOETERS de zorg voor de dieren overnam en ze verder naar Turkije brachten.

Deze uitdagende reddingsoperatie werd financieel ondersteund door een donatie van de Amerikaanse journalist, zakenman en dierenbeschermer, Eric Margolis.

"Ik ben zo opgelucht dat de reddingsoperatie succesvol was. De dieren hadden geen kans om te ontsnappen aan hun kleine kooien. Ze werden elke dag omringd door bomontploffingen en geweerschoten. Deze missie heeft hun leven gered. Ik kijk er naar uit om de dieren snel in hun nieuwe leefomgeving te bezoeken."

zegt Margolis.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek