Doneren

Een triest verhaal

het gevaar van rabiës

5.5.2018

De vaccinatieteams zijn aanwezig in de regio Bagan, Myanmar, met één doel voor ogen: minimaal 50.000 honden en katten vaccineren tegen rabiës. Want in Myanmar sterven jaarlijks zo'n 1.000 mensen en ontelbaar veel dieren aan deze ziekte, ook wel bekend als hondsdolheid.

Het is het einde van de ochtend, een van de teams is in het dorpje Shwe Hlaing. Het kleine dorpje is bijna 'klaar': alle 250 huizen zijn bezocht en in totaal zijn hier 84 honden en katten gevaccineerd tegen rabiës. Een klein aantal van het totaal, want per dag vaccineren de teams tussen de 1.000 en 2.000 dieren. Maar wanneer je in een dorp bent maakt het aantal niet uit. Het gaat erom of je alle dieren vaccineert die aanwezig zijn om succesvol te zijn.

De zon staat hoog aan de hemel en het is 40 graden. Maar het team overweegt geen pauze - ze willen alle dieren in het dorp vaccineren en dan door naar het volgende dorp.  Eén van de laatste honden om te vaccineren is Ma Pau Wain. De mooie bruine hond kijkt onzeker naar haar kleine eigenaar, Htut Wai Yan. Ze weet niet of ze de nieuwe mensen kan vertrouwen. Het lijkt erop dat Htut Wai Yan al op het team wachtte. Hij staat voor zijn handgemaakte bamboehuis en weet waarom we hier zijn - het verhaal dat VIER VOETERS aanwezig is om alle honden en katten te vaccineren gaat rond! Hij roept Ma Pau Wain en ondanks dat ze de nieuwe mensen niet vertrouwt, loopt ze rustig naar hem toe. Je kunt meteen zien dat de band tussen kind en hond erg sterk is. Hij tilt haar voorzichtig op en loopt naar het team. De vaccinatie is binnen een paar seconden klaar. Ma Pau Wain blijft kalm, veilig in de armen van degene die ze het meest vertrouwt en van wie ze het meeste houdt.

"Ik ben blij dat Ma Pau Wain gevaccineerd is tegen rabiës, want een klein meisje uit dit dorp is overleden aan deze ziekte."

Htut Wai Yan aan een van de teamleden

Hij weet geen details en brengt ons daarom naar een huis dichtbij.... (lees meer na de foto)

Hier woont U Toe Share, en hij vertelt emotioneel dat hij zijn kleindochter, Phoo Pwint Wai, 10 jaar geleden is verloren door rabiës. Ze was pas 5 jaar oud. Ze ging met haar ouders naar het bos, waar ze ging spelen terwijl haar vader en moeder aan het werk waren. Op gegeven ogenblik ging ze naar een huis een stukje verderop om daar te spelen, en toen ze terugkwam, op weg naar haar ouders, werd ze gebeten door een hond met rabiës. "Ze werd heel erg ziek. Ze was bang, ze gilde en ze huilde. Ze werd gek. Meerdere mensen moesten haar vasthouden op de grond om haar onder controle te krijgen. We konden haar niet meer aan. Na anderhalve maand, na een vreselijke lijdensweg, overleed ze", vertelt U Toe Share huilend. Rond dezelfde tijd was er nog een kind gebeten door dezelfde hond. "Als wraak en om onszelf te beschermen, hebben we de hond gevangen en gedood. We hebben het vlees gekookt en aan onze kinderen gegeven." Want destijds geloofde U Toe Share en zijn dorpsgenoten dat het eten van het vlees van een hond met rabiës, hielp tegen rabiës. Nu weten ze beter. U Toe Share is opgelucht dat VIER VOETERS aanwezig is in zijn dorp. "Ik ben zo blij. Mijn kleindochter kon niet gered worden en ze overleed toen ze pas 5 jaar oud was. Maar ons dorp kan binnenkort vrij zijn. Je hebt ons dorp gered."

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek