Doneren

STOP Mulesing!

14.5.2018

Je kent ze vast wel: de sjaals en truien gemaakt van merinowol. Het geeft zo’n bijzonder zacht en aangenaam gevoel, want de wol van het merinoschaap kriebelt niet. Maar weet je wat voor schandalig dierenleed schuilgaat achter de productie van merinowol?

In Australië leven de meeste merinoschapen ter wereld. Zij zijn zodanig doorgefokt dat ze veel te veel huid hebben. Want meer huid betekent meer wol – en dus meer winst! De arme schapen betalen hiervoor een zware tol. Want in de onnatuurlijk dikke vacht rond hun achterwerk blijven vaak uitwerpselen achter. Dit trekt vliegen aan, die eitjes tussen de huidplooien leggen. Daaruit komen vleesetende maden die het schaap aanvreten. En dat is niet alleen vreselijk pijnlijk voor het dier, maar ook dodelijk!

De gruwelijke methode die schapenhouders toepassen om dit te voorkomen, wordt mulesing genoemd. De huidplooienen meestal ook een deel van de staart van de lammetjes worden bruut afgesneden. Zonder verdoving! Verschrikkelijk toch?!

Je kunt je wel voorstellen dat de dieren heftig tegenspartelen. Maar ze zijn totaal weerloos: ze worden op hun rug gelegd en vastgebonden aan hun achterpoten. Na de verminking worden de lammetjes overstuur en bloedend aan hun lot overgelaten. Zo wordt het ene na het andere schaap gemarteld. Per jaar
ondergaan maar liefst 14 miljoen lammetjes deze wrede verminking!

VIER VOETERS wil het probleem van mulesing op de kaart en wolproducenten onder druk zetten. Want pas als men zich bewust is van het vreselijke dierenleed achter merinowol, kunnen we dit stoppen!

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek