DonerenAdopterenShop

VIER VOETERS bouwt aan ELEPHANTS LAKE

1.9.2018

VIER VOETERS is begonnen met de bouw van een van de grootste olifantenreservaten in Zuidoost-Azië. In ELEPHANTS LAKE, 17.000 hectare in de Bago-regio, zullen dierenartsen en experts oude houtkapolifanten en gewonde of verweesde wilde olifanten rehabiliteren en voorbereiden op een leven in het wild. Naar verwachting zullen de eerste dieren tegen het einde van 2018 het olifantenreservaat betreden.
Ongeveer 2.900 van de bijna 5.000 werkende olifanten in Myanmar behoren tot bedrijven, de rest is in particuliere handen. Al tientallen jaren dwalen de ernstig mishandelde dieren met houthakkers door de bossen van Myanmar om te helpen bij het vellen en dragen van zware boomstammen. Door de invoering van strenge milieuregels is de vraag naar teak echter teruggedrongen - waardoor ongeveer 1.000 olifanten effectief overbodig zijn geworden.

"Het klinkt hard, maar voor hun eigenaren zijn de olifanten nu nutteloos en bovendien een financiële last. De dieren worden daarom gedood of verkocht aan de toeristenindustrie. Helaas is olifantrijden nog steeds een leuke vakantie-activiteit voor veel mensen. Deze prachtige, met uitsterven bedreigde dieren verdienen niet de dood of een even wrede carrière verandering. Bij ons eerste olifantenreservaat in de Bago-regio kunnen de dieren herstellen van de inspanningen van hun verleden en, idealiter, opnieuw worden geïntroduceerd in het wild ."

Dr. Amir Khalil, VIER VOETERS-dierenarts en hoofd van het proefproject uit

Rehabilitatiecentrum, kindertehuis en ziekenhuis
ELEPHANTS LAKE, gerund door VIER VOETERS, zal een van de grootste olifantenreservaten in Zuidoost-Azië zijn. Op een oppervlakte van 17.000 hectare zullen in gevangenschap levende en wilde olifanten hun toevlucht zoeken in geschikte soorten omhuizingen. De populatie Aziatische olifanten, het op één na grootste landdier ter wereld, is de afgelopen decennia volgens de IUCN (Internationale Unie voor het behoud van de natuur en natuurlijke hulpbronnen) meer dan gehalveerd. Er zijn nog maar 2000 wilde olifanten over in Myanmar. Ten minste één dier wordt elke week het slachtoffer van stroperij. Daarom bevindt zich een weeshuis voor jonge olifanten en een ziekenhuis met een mobiele kliniek op het terrein. Het doel van het uitgebreide revalidatieprogramma van ELEPHANTS LAKE is om nieuwe prides samen te brengen en vervolgens de dieren vrij te geven in het aangrenzende North Zar Ma Yi Forest Reserve. Als dit niet meer mogelijk is, kunnen de olifanten de rest van hun leven in het opvangcentrum blijven.
Samenwerking tussen overheid, bosbouw en NGO's

Op 1 mei 2018 begon VIER VOETERS met de bouw van ELEPHANTS LAKE. Het ministerie van Milieubehoud en Bosbouw van Myanmar zorgde voor het land, terwijl de bosbouworganisatie "Myanmar Timber Enterprise" de olifanten plaatste. Daarnaast zal lokale NGO "Mingalar Myanmar" ondersteuning bieden bij de communicatie met de Oozies, die op dit moment voor de houtkapolifanten zorgen.

"Ons olifantenheiligdom is een pioniersproject op het gebied van het behoud van dieren en bossen. Op de lange termijn hopen we samen met onze lokale partners nieuwe, hogere normen te creëren voor dierenwelzijn en milieuvriendelijk toerisme. Afhankelijk van het regenseizoen willen we in de eerste vijf tot zes olifanten eind 2018 verhuizen. In de komende tien jaar zijn er naar verwachting 300 olifanten gerehabiliteerd in ELEPHANTS LAKE."

Heli Dungler, president en oprichter van FOUR PAWS, bij de baanbrekende ceremonie

Weetjes
Myanmar is de thuisbasis van de op een na grootste olifantenpopulatie van ongeveer Aziatische olifanten (na India) die nog steeds in het wild leven. Het aantal wilde olifanten is de laatste jaren echter drastisch afgenomen. Myanmar's olifanten zijn een beschermde bedreigde soort.
Er zijn nog eens 5000 olifanten "werkende olifanten". Ze zijn in staatseigendom of met privé-personen.
Ze worden meestal gebruikt voor het inloggen in de afgelegen gebieden waar vrachtwagens geen toegang toe hebben.
In 2015 heeft Myanmar wetten aangenomen die houtkap beperken en hout exporteren om het regenwoud te beschermen, met als gevolg dat honderden van de houtkapolifanten buiten gebruik zijn gesteld (korte video van NY Times hier, CCTv Nieuws 8 min. Lange video over olifantenpensionering en eco-toerisme centrum hier en Al Jazeera 25 minuten documentaire hier). Werklozen, de olifanten zijn gemakkelijk doelwit van illegaal stropen en doden om handelsredenen of ze komen terecht in de toeristische sector, dierentuinen of circussen meestal in naburige provincies.
VIER VOETERS gaat een olifantenreservaat bouwen, genaamd ELEPHANTS LAKE in BagoYoma / Yenwe Forest Reserve (ongeveer 200 km ten noorden van Yangon). Het reservaat zal dienen voor de rehabilitatie van de olifanten (die later opnieuw in het wild worden geïntroduceerd) maar er zullen ook verschillende kampen voor olifanten zijn die niet kunnen worden hersteld vanwege medische en gedragsomstandigheden.
Het gebied van 17.000 hectare biedt plaats aan 1200 olifanten.
Als alles goed zal gaan, zal de constructie snel starten en zullen de eerste olifanten eind 2018 naar de ELEPHNATS LAKE worden verplaatst.

HELP MEE EN DONEER!

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, die het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen, orang-oetans en olifanten - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Kosovo, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam als opvangcentra en reservaten in twaalf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.viervoeters.nl