Doneren
Leeuwenwelpje Nikola in zijn nieuwe thuis: FELIDA Grote-katachtigen-opvang

VIER VOETERS brengt leeuwtje Nikola van Montenegro naar eigen opvang in Friesland

23.6.2022

De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) heeft met succes een leeuwenwelp, gered uit illegaal privébezit, vanuit Montenegro overgebracht naar haar grote katachtigen opvang FELIDA in Friesland, waar hij op 21 juni 's avonds is aangekomen. 

Het nu negen maanden oude leeuwtje werd in februari 2022 gevonden en in beslag genomen door de lokale autoriteiten. Hij was ontsnapt uit het huis waar hij illegaal werd gehouden, en zwierf tien dagen door de straten bij Budva aan de Adriatische kust, uitgeput en uitgehongerd. VIER VOETERS hielp mee bij de zoektocht en redding van de leeuwenwelp en ondersteunde bij de tijdelijke zorg voordat hij werd overgebracht naar zijn nieuwe onderkomen in Friesland. 
Onlangs zijn in Zuidoost-Europa meerdere gevallen gemeld van leeuwenwelpen die als huisdier worden gehouden, te koop worden aangeboden of in de entertainmentsector worden ingezet. De dieren zijn het slachtoffer van de illegale handel in wilde dieren, die jaarlijks wereldwijd het lijden van miljoenen wilde dieren veroorzaakt.

Eindelijk, op 20 juni, haalden een team van VIER VOETERS en een dierenarts voor wilde dieren van het Leibnitz Institute of Zoo and Wildlife Research (IZW) Nikola op voor de reis naar zijn nieuwe onderkomen. Ruim 2.000 kilometer en zes landsgrenzen later kwam hij veilig en wel aan bij FELIDA Grote-Katachtigen-opvang.

“We zijn blij met het snelle optreden van de Montenegrijnse autoriteiten en de goede samenwerking met hen en de lokale NGO CZIP. Hoewel hij ter plaatse goed is verzorgd, zijn er in Montenegro eenvoudigweg geen geschikte opvangplekken voor een jonge leeuw. Het is vooral belangrijk dat Nikola zorg op maat krijgt in onze opvang. Hij kan nu herstellen van de turbulente eerste maanden van zijn leven en krijgt alle zorg die hij nodig heeft om op te groeien tot een gezonde leeuw” 

zegt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.

Piek in illegale handel in wilde dieren in Zuidoost-Europa 
“De zaak van Nikola maakt deel uit van een veel groter probleem, namelijk het illegaal en commercieel houden, fokken en verhandelen van grote katachtigen in Zuidoost-Europa. De commerciële handel met grote katachtigen omvat privébezit en entertainment en is legaal in de meeste landen van Europa. Het is vaak een bron voor illegale activiteiten. De afgelopen maanden hebben we meerdere berichten ontvangen over leeuwen- en tijgerwelpen die te koop worden aangeboden of illegaal worden gehouden in Kosovo, Albanië, Montenegro en Noord-Macedonië. We vermoeden dat de welpen illegaal tussen deze landen worden verhandeld en vervoerd. We dringen er bij de regeringen op aan om de juiste wetgeving en handhaving in te voeren om in gevangenschap levende wilde dieren te beschermen tegen de uitbuiting als gevolg van de commerciële en illegale handel”, zegt Barbara van Genne van de afdeling Wild Animal Rescues bij FOUR PAWS.  

In Montenegro is het houden van wilde dieren in circussen, dierentuinen en in privébezit legaal, op voorwaarde dat er een vergunning voor is van de EPA (Environmental Protection Agency of Montenegro) en het onderkomen en de verzorging aan bepaalde minimumnormen voldoen. VIER VOETERS roept op tot een verbod op het houden van wilde dieren zoals leeuwen, tijgers en beren in circussen en als privébezit, en om een ​​duidelijk vergunningensysteem op te zetten alleen voor dierentuinen en reservaten. VIER VOETERS en EPA zijn overeengekomen om samen te werken om dit in Montenegro te bereiken. 

FELIDA: Nederlands opvangcentrum voor getraumatiseerde grote katachtigen 
FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nederland is een van de vele opvangcentra wereldwijd van VIER VOETERS voor geredde wilde dieren. Het fungeert als een speciale opvang voor grote katachtigen die lichamelijk en geestelijk getraumatiseerd zijn. De grote katachtigen die voldoende hersteld zijn van de ontberingen uit hun verleden kunnen worden overgebracht naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die levenslang intensieve en speciale zorg nodig hebben, blijven bij FELIDA. Nikola voegt zich bij acht andere geredde leeuwen en een tijger die momenteel in het opvangcentrum verblijven.

Leeuwenwelpje Nikola

Help leeuwen en tijgers zoals Nikola

Doneer nu

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via: 

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek