Honden in een kooi in een slachthuis

een rapport over de handel in honden- en kattenvlees

Dit rapport geeft inzicht in de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië, met de focus op Cambodja, Vietnam en Indonesië. 

5.2.2020

Hoewel het onmogelijk is om het exacte aantal betrokken dieren te achterhalen vanwege de illegale en niet-gereguleerde aard van de handel, is het van ongelooflijke omvang. In Cambodja zijn meer dan 3 miljoen honden betrokken, in Indonesië meer dan 1 miljoen honden en in Vietnam worden elk jaar meer dan 5 miljoen honden en ongeveer 1 miljoen katten gedood voor de handel. Alle aspecten van de handel, van vangen, vervoeren tot slachten, brengen onaanvaardbare wreedheid en lijden met zich mee, waardoor het een van de meest dringende zorgen van onze dieren is.

Naast de voor de hand liggende dierenwelzijnsproblemen, vormt de handel ook een aanzienlijk gezondheidsrisico voor zowel dier als mens. Er is een zonder twijfel een verband tussen de handel in hondenvlees en hondsdolheid, en het is simpelweg niet bij te houden met regionale en wereldwijde strategieën voor de eliminatie van rabiës. In veel gevallen is de handel in en het slachten van honden en katten voor consumptie ook in strijd met de bestaande nationale ziektebestrijdings- en preventiewetgeving en moedigt het andere illegale activiteiten aan, zoals diefstal van huisdieren, een groeiend maatschappelijk probleem in de regio.

Lees hier het hele rapport:

A Threat to Animals and People

A Threat to Animals and People

A FOUR PAWS report on the dog and cat meat trade in the Southeast Asian countries: Vietnam, Cambodia and Indonesia, and recommendations to end the trade.

VIER VOETERS aanbevelingen

Gebaseerd op uitgebreide onderzoeken en praktijkervaring, stelt VIER VOETERS de volgende acties voor en moedigt deze aan te moeten worden ondernomen door de regeringen van Indonesië, Cambodja en Vietnam in samenwerking met lokale dierenwelzijnsorganisaties en internationale NGO's zoals VIER VOETERS.

-        Stel strikte en duidelijke richtlijnen op om het consumeren van honden- en kattenvlees te ontmoedigen.

-        Publiceer op grote schaal de oppositie van de regering tegen de honden- en kattenvleeshandel op grond van volksgezondheid en veiligheid, dierenwelzijn, economische stabiliteit en internationale reputatie.

-        Werk bestaande wet- en regelgeving met betrekking tot de handel in honden en kattenvlees bij en versterk de handhaving.

-        Sluit de illegale handel in honden- en kattenvlees af om de oppositie van de regering aan te tonen.

-        Stel actieplannen op in samenwerking met belangrijke stakeholders om te zorgen voor de juiste zorg voor in beslag genomen katten en honden na sluiting van illegale inrichtingen.

-        Moedig de betrokken partijen aan om vrijwillig over te stappen naar alternatieve bronnen van inkomsten en middelen van bestaan ​​en motieven te bieden om de overgang te vergemakkelijken.

-        Versterk grensoverschrijdende controles en handhaaf bestaande wetten met betrekking tot grensoverschrijdende verplaatsing van honden en katten, inclusief het beschikbaar stellen van voorzieningen voor het huisvesten van in beslag genomen dieren.

-        Bouw een eigen veterinaire capaciteit op om gerichte strategieën voor het beheer van humane zwerfdieren te faciliteren, inclusief gestimuleerde honden- en kattensterilisaties en vaccinaties.

-        Moedig verantwoord huisdierbezit aan. Ontmoedig de verkoop van huisdieren aan de handel en het verwaarlozen van honden en katten.

-        Verhoog de straffen voor diefstal van huisdieren en het bijbehorende geweld tegen eigenaren van huisdieren door honden- en kattenvleeshandelaren.

Verdere gedetailleerde en specifieke aanbevelingen worden in het rapport gepresenteerd.

Cats in a cage

heb  jij de petitie al getekend?


Samen kunnen we de handel in honden- en kattenvlees stoppen

teken de petitie

Deel hier!

Zoek