Waar worden honden- en katten verhandeld?
De verschillende landen waar honden- en kattenvlees op het menu staat
In de afgelopen jaren heeft VIER VOETERS zijn bereik uitgebreid naar Zuidoost-Azië, wat ons nu de mogelijkheid biedt om de strijd tegen deze gruwelijke handel aan te gaan. Met ons netwerk van lokale liefdadigheidspartners in de regio (Cambodja, Thailand, Vietnam en Indonesië) hebben we de kans om een verandering voor de dieren te bewerkstelligen, om de brutale honden- en kattenvleeshandel in Zuidoost-Azië te stoppen.
Hier is een overzicht van de situatie van de afzonderlijke landen met betrekking tot honden- en kattenvlees.
Cambodja
Ondanks dat het jaarlijks zo’n 3 miljoen honden het leven kostte, heeft de handel in hondenvlees in Cambodja, in vergelijking met het naburige Vietnam, de laatste jaren weinig aandacht gekregen. Hondenvlees wordt in Cambodja 'speciaal vlees' genoemd en wordt bij sociale gelegenheden vaak met bier of rijstwijn geconsumeerd. Motieven voor de consumptie van hondenvlees variëren - naast consumptie van honden- en kattenvlees bij sociale gelegenheden, geloven velen dat hondenvlees medicinale eigenschappen heeft, van het stimuleren van de mannelijkheid tot het warm houden van het lichaam tijdens de 'koudere' maanden van Cambodja. Volgens een marktonderzoek dat werd uitgevoerd door VIER VOETERS gaf over het algemeen een schokkende 53,6% van de respondenten aan dat ze ooit in hun leven hondenvlees hebben gegeten (72,4% van de mannen en 34,8% van de vrouwen). In de hoofdstad van Phnom Penh, hebben onderzoekers van VIER VOETERS in totaal 110 hondenvleesrestaurants bezocht, waarvan de meeste de afgelopen twee jaar waren opgestart, omdat de handel blijft groeien.
VIER VOETERS voert een Saving Pagoda Animals-programma uit met de lokale liefdadigheidsinstelling Animal Rescue Cambodia. Dit programma richt zich op het helpen van dieren in pagodes (tempels) in en rond de hoofdstad Phnom Penh. Boeddhistische pagoden zijn meestal de dumpplek voor ongewenste dieren, waarvan velen honden en katten hebben achter gelaten die hier op het terrein wonen. VIER VOETERS en Animal Rescue Cambodia helpen de pagodedieren door voedsel en veterinaire zorg te bieden en de monniken en hun personeel te leren hoe ze voor de dieren moeten zorgen. Helaas zijn pagodes ook het jachtterrein voor honden- en kattendieven die dieren van het terrein van de pagoden stelen voor de handel in honden- en kattenvlees.
Vietnam
In Vietnam wordt geschat dat elk jaar zo’n 5 miljoen honden op brute wijze worden verhandeld en gedood voor hun vlees. Door de steeds toenemende vraag zijn leveranciers gedwongen verder te kijken dan de dorpen waar honden normalerwijze worden gekaapt, naar dorpen en steden in het hele land en daarbuiten. Het dumpen van zwerfdieren en huisdieren is zo gewoon nu dat gevallen van dieven die fysiek worden aangevallen door woedende eigenaren van huisdieren steeds vaker voorkomen. In Vietnam is hondenvlees in verband gebracht met regionale uitbraken van trichinose, cholera en rabiës bij mensen. Hoewel de handel in hondenvlees vaak wordt verdedigd als ‘traditie’, is de realiteit dat de handel aanzienlijke gevolgen heeft voor de gezondheid en de maatschappij en deze een steeds groter wordende zorg binnen Vietnam en internationaal worden.
Kattenvlees, ook wel 'kleine tijger' genoemd, wordt steeds populairder bij restaurants in Vietnam, met name in het noorden, maar krijgt veel minder aandacht in de internationale en lokale pers. Het aantal katten dat jaarlijks in Vietnam wordt verhandeld, is onbekend, maar zal hoogstwaarschijnlijk enkele miljoenen zijn. De welzijnsproblemen voor katten in de industrie zijn vergelijkbaar met die voor honden.
VIER VOETERS heeft met lokale liefdadigheidspartners Vietnam Cat Welfare en PAWS for Compassion een uniek programma in Midden-Vietnam, 'Cats Matter Too'. Het programma 'Cats Matter Too' is bedoeld om de populatie zwerfhonden in Vietnam op een humane manier te helpen beheren en probeert dieren van de kattenvleeshandel te redden door lokale gemeenschappen te leren hoe ze hun katten' s nachts veilig kunnen houden, het onderzoeken naar en documenteren van de wreedheid in de handel, het redden van katten die zijn gestolen voor de handel.
VIER VOETERS is ook lid van de Asia Canine Protection Alliance (ACPA), een alliantie van internationale dierenwelzijnsorganisaties die zich richt op de bestrijding van de handel in hondenvlees in Vietnam. ACPA werkt aan verschillende initiatieven om de handel in hondenvlees te documenteren, waaronder samenwerking met de overheid om een einde te maken aan de handel.
Indonesië
In Indonesië worden volgens schattingen elk jaar meer dan een miljoen honden en honderdduizenden katten verhandeld voor hun vlees. Rabiës-positieve honden worden verplaatst om dichtbevolkte steden te voorzien die in het hele land vaak de 'hot spots' zijn waar hondenvlees wordt gegeten, inclusief de gebieden die hebben gewerkt om de status 'hondsdolvrij' te krijgen, zoals de hoofdstad Jakarta. Als een bijdragende factor voor de verspreiding van hondsdolheid in Indonesië - een dodelijke ziekte die een verwoestende invloed heeft op de gezondheid van mens en dier, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie expliciet gewezen op de handel in hondenvlees.
Hoewel hondenvlees slechts door een minderheid van de Indonesiërs wordt geconsumeerd - naar schatting minder dan 7% landelijk en <1% in Jakarta - en slechts een klein deel van de samenleving ervan afhankelijk is als primaire bron van inkomsten, bedreigt de handel de gezondheid en veiligheid van de hele natie. Als Indonesië zijn doel wil bereiken om hondsdolheid tegen 2020 te elimineren, is dringende actie vereist van de overheid en alle maatschappelijke sectoren.
VIER VOETERS is een toonaangevend lid van de Dog Meat Free Indonesia (DMFI) coalitie. DMFI werkt aan verschillende initiatieven om een einde te maken aan de handel in hondenvlees in Indonesië, waaronder campagne voeren, onderzoek doen naar de situatie en lobbyen voor verandering bij de overheid en lokale besluitvormers. Ter ondersteuning van de oprichting van een online educatieplatform voor dierenwelzijn in Indonesië, is VIER VOETERS ook bezig met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst met de liefdadigheidsorganisatie Jakarta Animal Aid Network (JAAN). Dit zal zich richten op het onderwijzen van schoolkinderen over verantwoord huisdierbezit, zwerfdierenzorg en de gevaren van de vleeshandel voor honden. VIER VOETERS heeft met de lokale groep Pro Natura ook een Stray Animal Care (SAC) -programma in Balikpapan om zwerfkatten en gemeenschapskatten te steriliseren en verantwoordelijk huisdierbezit aan te moedigen.
Onze visie:
Onze visie is om tegen 2030 een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië (Cambodja, Vietnam en Indonesië). Ons uiteindelijke doel is dat:
- Honden en katten niet worden gestolen en verhandeld voor hun vlees
- Het publiek en de overheid begrijpen dat hondenvlees een risico inhoudt voor hondsdolheid
- Gemeenschappen bestand zijn tegen diefstal van huisdieren en de handel
- Er een einde komt aan de vraag naar honden- en kattenvlees
De handel in honden- en kattenvlees is het ultieme verraad aan dieren die als loyale metgezellen dienen. We willen een einde maken aan het onvoorstelbare lijden van miljoenen dieren, maar we hebben uw hulp nodig.