Uitgemergende leeuw in Soedan

Uitgemergelde dieren in Soedan


Een race tegen de klok

Lees meer

De beelden van zwaar ondervoede leeuwen in een Soedanese dierentuin schokten begin 2020 de hele wereld. De dieren waren zo zwak dat ze bijna niet meer konden bewegen. Omdat de dierentuin in kwestie - Al Qurashi Family Park Zoo - geen geld meer had om voor de dieren te zorgen, waren ze langzaam aan het verhongeren. 

Ons reddingsteam kwam meteen in actie en vertrok naar Soedan. Onze wildlife-experts en dierenartsen onderzochten en behandelden de leeuwen. Ze waren ernstig ondervoed en hadden dringend medische zorg nodig. Lees meer!

‘We waren geschokt door de foto's van de uitgemergelde leeuwen. Het is duidelijk dat we snel moeten handelen omdat de dieren het niet veel langer uithouden. Zodra we ter plaatse zijn, zullen we de ernstig ondervoede leeuwen van voedsel en medische zorg voorzien. De hoogste prioriteit op dit moment is het stabiliseren en verbeteren van de gezondheid van de dieren en het vinden van een lange termijn oplossing.‘ 

Dierenarts en hoofd van de noodmissie Amir Khalil

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg updates over de Soedanese leeuwen en ander dierennieuws. 

2022
15.11.2022

Kandaka en Mansour zijn gered!

Na jaren van inspanning en meerdere uitdagingen is het eindelijk gelukt! Kandaka en Mansour konden worden overgebracht naar Al Ma'wa voor de speciale behandeling en rehabilitatie die ze zo dringend nodig hebben. In een gezamenlijke samenwerking tussen VIER VOETERS en het Princess Alia Foundation (PAF), en met de steun van Sudan Animal Rescue (SAR) en de Sudanese Wildlife Authority, konden we de twee Sudanese leeuwen overbrengen naar hun nieuwe thuis, het Al Ma'wa reservaat in Jordanië.

2.9.2022

In afwachting

We doen ons uiterste best om dieren in nood te helpen. Soms moeten we een stapje terug doen omdat we bepaalde processen willen respecteren en alle noodzakelijke voorbereidingen willen treffen om dieren onder onze hoede te nemen. We hopen dat we Kandaka en Mansour binnenkort kunnen overbrengen van Soedan naar Jordanië. 

22.7.2022

Geen keus...

Vanwege de huidige instabiele politieke en veiligheidssituatie in Soedan én de bijbehorende bureaucratische hindernissen, moeten we de herplaatsing van Kandaka en Mansour helaas pauzeren. Ons team was ter plaatse om de twee leeuwen te onderzoeken en te behandelen. We waren er klaar voor en hoopten ze naar Al Ma'wa for Nature and Wildlife in Jordanië te brengen, het opvangcentrum dat we samen met de Princess Alia Foundation runnen.
 
 
Omdat de veiligheid van Kandaka en Mansour tijdens de reis niet gegarandeerd kan worden, hebben we helaas de moeilijke beslissing moeten nemen om onze missie uit te stellen en de leeuwen in de goede handen van onze lokale partner Sudan Animal Rescue te laten.

 
Maar we geven niet op - we zullen ons uiterste best blijven doen om Kandaka en Mansour de zorg en het leven te geven dat ze verdienen! 

20.7.2022

Ons team is aangekomen in Soedan!   

Na weken van voorbereidingen zijn onze dierenarts Dr. Amir Khalil en zijn team aangekomen in Khartoem, Soedan. Samen met de lokale organisatie Sudan Animal Rescuedat voor Kandaka en Mansour heeft gezorgd na hun redding, zal ons team de laatste voorbereidingen treffen om de leeuwen uit Soedan te halen.
 
Vandaag zijn we begonnen met het bouwen van de transportkisten. Daarna zal Dr. Amir Khalil de leeuwen onderzoeken en klaarmaken voor hun reis naar Al Ma'wa for Nature and Wildlife in Jordanië. Daar kunnen Kandaka en Mansour genieten van een echt leeuwenleven.  

10.7.2022

Terug naar Soedan

Leeuwin Kandaka leek ten dode opgeschreven. Ze leefde samen met leeuw Mansour in een Soedanese dierentuin - Al Qurashi Family Park Zoo - waar ze langzaam aan het verhongeren was. Gelukkig slaagde ons team, waaronder Dr. Amir Khalil en Dr. Frank Göritz, erin om Kandaka en Mansour te redden met de hulp van lokale activisten. Net op tijd, want hun overlevingskans was slechts 5%.

 Vanwege de COVID-19-pandemie en reisbeperkingen was het onmogelijk voor VIER VOETERS om Soedan binnen te komen. De lokale organisatie Sudan Animal Rescue heeft in de tussentijd voor de leeuwen gezorgd. Maar nu kunnen we Kandaka en Mansour eindelijk naar een van onze eigen opvangcentra brengen, waar ze de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben.   

2021

Covid-19-update

Vanwege de huidige COVID-19- pandemie en reisbeperkingen is het op dit moment niet mogelijk voor ons om Soedan binnen te komen. We staan voortdurend in contact met de lokale vrijwilligers, die voor de dieren in Al Qurashi Family Park Zoo zorgen. Helaas is het door de lockdown in Soedan erg moeilijk voor hen om de dierentuin regelmatig te bezoeken. We blijven de dieren voorzien van voedsel en zorg, maar zijn momenteel voornamelijk afhankelijk van het personeel van de dierentuin en onze lokale partner Sudan Animal Rescue.   

2020
2.3.2020
Leeuw Mansour

Mansour is een vechter! 

Het gaat steeds beter met leeuw Mansour. Dankzij het speciale dieet dat onze wildlife- experts en de toegewijde lokale vrijwilligers voor hem hebben samengesteld, blijft hij aankomen. Dank u wel voor alle hulp bij deze missie

25.2.2020
Leeuwin krijgt oogcontrole

Leeuwin Kandaka is onderzocht!

De gezondheid van Kandaka is in de afgelopen weken aanzienlijk verbeterd, waardoor onze dierenarts Frank Goeritz haar eindelijk grondig kon onderzoeken. Kandaka heeft last van staar. Deze oogaandoening is in haar rechteroog in een zeer vroeg stadium, in haar linkeroog is de staar verder gevorderd. Uit het onderzoek bleek ook dat haar nieren zijn aangetast.

Kandaka is nog steeds erg kwetsbaar en moet continue in de gaten worden gehouden. Ze heeft ook een geschikt verblijf, een speciaal dieet en medische zorg nodig. We zullen haar en alle andere dieren in Al Qurashi Family Park Zoo blijven voorzien van voeding en medicatie tot er een lange termijn oplossing voor ze is gevonden. Momenteel bestaat er in Soedan geen geschikt opvangcentrum dat Kandaka de zorg kan geven die ze zo hard nodig heeft. 

18.2.2020
Hyena Memi in haar kooi

Update over de hyena's

Ons team ter plaatse blijft voor de dieren in Al Qurashi Family Park Zoo zorgen. De twee hyena's zijn door onze lokale vrijwilligers Reva en Memi genoemd. Ze leefden in een kale kooi met een betonnen vloer. Vanwege de vele verwondingen aan hun poten hebben we de vloer bedekt met zand. Daarnaast gaven we Reva, die zwanger is van drie welpen, een grote kartonnen doos met een bed van stro en zachte stof om zich in te verstoppen en lekker uit te rusten. Beide hyena’s lijken erg blij met hun nieuwe, verbeterde verblijf.

10.2.2020
Kandaka de leeuw na behandeling

Update Kandaka en Mansour

Onze dierenarts, Amir Khalil, houdt de dieren in de Al Qurashi Family Park Zoo in Soedan nauwlettend in de gaten. Kandaka wordt steeds sterker en kan haar achterpoten nu weer gebruiken. We vermoeden dat ze niet erg goed kan zien en willen haar graag medisch onderzoeken. Het is alleen nu nog te riskant om haar onder narcose te brengen. Ook met leeuw Mansour gaat het steeds beter. Hij ziet er een stuk gezonder uit en eet goed.

4.2.2020
Hyena in kooi

De twee hyena’s in Al Qurashi Family Park Zoo

Vóór onze aankomst in Soedan kregen we te horen dat er ook twee hyena's in de dierentuin zaten: een mannetje en een vrouwtje. Tijdens onze dierenartscontrole kwamen we er al snel achter dat de "mannelijke" hyena een vrouwtje is van ongeveer 5 jaar oud – en dat ze zwanger is van drie welpen.  

Onze dierenartsen Amir Khalil en Frank Goeritz hebben ook vastgesteld dat de tanden van beide hyena’s er slecht aan toe zijn en dat ze verwondingen aan hun poten hebben vanwege de betonnen vloer in hun kooi. De tweede hyena is een vrouwtje van 6 á 8 jaar. Beide dieren werden gevaccineerd, gechipt en behandeld tegen parasieten.  

30.1.2020
Medische behandeling leeuw

Leeuw Mansour is onderzocht

Vandaag heeft ons team leeuw Mansour onderzocht. Hij was uitgedroogd, maar gezond genoeg om onder narcose te gaan. Uit het onderzoek bleek dat hij een chronische nierziekte heeft in een vroeg stadium. Onze dierenartsen Amir Khalil en Frank Goeritz zijn onmiddelijk gestart met zijn behandeling. Ook hebben ze hem gevaccineerd, gechipt en behandeld tegen parasieten. Het team zal de dieren goed in de gaten blijven houden. 

28.1.2020
Uitgehongerde leeuwin

Hulp voor leeuwin Kandaka

Ons team behandelde leeuwin Kandaka tegen uitdroging. Ze kreeg een infuus met vloeistoffen, vitaminen en mineralen en na een paar uur ging het gelukkig iets beter met de uitgemergelde leeuwin. Ze kon eindelijk opstaan en lopen en wilde zelfs een beetje eten! Het team gaf haar wat kattenvoer, dat is het beste om mee te beginnen na zo'n lange tijd van ernstige ondervoeding. 

Dierenarts Amir met leeuw

Al Qurashi Family Park Zoo

Gisteren bracht ons team een bezoek aan Al Qurashi Family Park Zoo. De leefomstandigheden in de dierentuin zijn afschuwelijk; de dieren hebben zo weinig ruimte dat ze nauwelijks kunnen bewegen. Twee leeuwen verkeren in kritieke toestand; een mannetje en een vrouwtje. De leeuw is sterk vermagerd en loopt mank. De leeuwin is uitgedroogd, ondervoed, heeft bijna geen spieren meer over en weegt slechts 18 kilo. De kans is klein dat ze het overleeft, maar ons team zal er alles aan doen om haar te helpen. Vandaag starten onze dierenartsen Amir Khalil en Frank Goeritz met de behandeling van de leeuwen tegen uitdroging.

27.1.2020

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Ons team is aangekomen in Soedan!

Onze dierenarts Amir Khalil en zijn team zijn aangekomen in Khartoum! Osman Salih en Mansour Moshref, die een online campagne zijn gestart om de dieren in Al Qurashi Family Park Zoo te helpen, hebben ons goed op de hoogte gehouden van de toestand van de leeuwen. Onze dierenartsen en wildlife-experts evalueren de situatie en zorgen ervoor dat de dieren de juiste diagnose krijgen, behandeld worden en kunnen herstellen. Wij willen de leeuwen de best mogelijke zorg geven, maar ze zijn ernstig ondervoed en we hopen dat het niet te laat voor ze is... 

Uitgehongerde leeuw

Uitgemergelde leeuwen in Soedan

Afbeeldingen van uitgemergelde leeuwen in een Soedanese dierentuin schokken de hele wereld. De dierentuin, Al Qurashi Family Park Zoo, heeft geen geld meer om de dieren te voeren  

Starving lion

Help Kandaka en Mansour!


#SaveSudanLions

Doneer vandaag

Deel hier!

Zoek