Een tijger in gevangenschap

grote katachtigen in gevangenschap

Grote katachtigen zouden niet gehouden mogen worden als huisdier of voor entertainment

10.4.2020

Slechte omstandigheden

Volgens schattingen van VIER VOETERS leven er in Europa nog tenminste 2.000 grote katachtigen onder slechte omstandigheden in gevangenschap. Ongeschikte huisvesting en gebrekkige verzorging van deze dieren kan resulteren in ondervoeding, ziekte of stereotiep gedrag. Een ander probleem ontstaat door ongecontroleerde voortplanting en inteelt. Dat gebeurt wanneer dierentuinen, circussen en privé-eigenaren met grote katachtigen fokken, zonder dat er een geschikte permanente plek voor de nakomelingen beschikbaar is. Een gevolg hiervan is dat er een constante aanwas is van dieren die nergens terecht kunnen, en als gevolg ofwel gedood ofwel (illegaal) verhandeld worden.

Ondanks de schrijnende gevolgen voor dierenwelzijn, vallen de meeste gevallen binnen de grenzen van de wet. In een aantal Europese landen is het houden van grote katachtigen in privébezit legaal. De eigenaren hebben vaak niet voldoende expertise, en de dieren lijden door ongeschikte huisvesting en zorg. De omstandigheden in dierentuinen in vooral veel Oost-Europese landen zijn zeer ondermaats; de grote katachtigen worden in kleine betonnen kooien gehouden zonder verrijking. Vaak zijn de dieren ziek en lijden ze onder permanente stress.

Een leeuw in gevangenschap

Leeuw Ivan-Asen werd geboren als gevolg van ongecontroleerde inteelt in een dierentuin in Bulgarije en daar onder zeer slechte omstandigheden gehouden. VIER VOETERS redde hem en hij werd in maart 2018 naar FELIDA Grote-katachtigen-opvang gebracht.

Circussen

Hetzelfde geldt voor dieren die voor entertainment gehouden worden, zoals in circussen en de filmindustrie. Aanvullende welzijnsproblemen ontstaan hier door het reizen, de onnatuurlijke trainingen en intensieve interactie met mensen. VIER VOETERS strijdt al jaren voor een verbod op wilde dieren in het circus. In Nederland met succes: hier zijn grote katachtigen en andere wilde diersoorten sinds 15 september 2015 verboden. Maar Europa kent nog steeds zo’n 300 circussen met wilde dieren die voortdurend van hot naar her reizen. En elk jaar worden de dieren meegesleept.

Dieren in circussen worden continu blootgesteld aan stress

Dieren in circussen worden continu blootgesteld aan stress. 

Deel hier!

Zoek