Groente

Wat doen hotels aan dierenwelzijn en klimaat

Geven grote hotelketens prioriteit aan minder vlees en zuivel als onderdeel van hun plannen voor dierenwelzijn en klimaat?

29.1.2024

Onze voedselsystemen zijn in de war. De intensieve veehouderij is de grootste oorzaak van dierenleed wereldwijd, verergert de klimaatcrisis en leidt tot het verlies van biodiversiteit. Om deze grote problemen op te lossen, moet de voedselindustrie, inclusief de hotelsector, haar verantwoordelijkheid nemen door duurzaamheid voorop te stellen, met nadruk op dierenwelzijn en het temperen van de klimaatcrisis.

De “FOUR PAWS Hotel Challenge”, onderdeel van de Atlas Challenge-reeks voor de voedselindustrie, heeft de doelen en maatregelen bekeken van tien van de grootste hotelbedrijven in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Ook in Nederland werd een aantal hotels onder de loep genomen. Ze werden beoordeeld op hun strategieën voor het verminderen van vlees en zuivel, doelen voor het verminderen van uitstoot, beleid voor dierenwelzijn, assortiment van plantaardige producten en marketingstrategieën. Vanwege hun wereldwijde invloed kunnen deze geselecteerde hotelbedrijven positieve veranderingen teweegbrengen, niet alleen bij hun gasten, maar ook binnen de hotelindustrie zelf. De ranglijst laat zien wie verantwoordelijkheid neemt en wie achterblijft.

Naast ons onderzoek dat gebaseerd was op openbaar beschikbare informatie, zoals het beoordelen van de Corporate Sustainability Report, Environmental, Social & Corporate Governance en dierenwelzijnsbeleid van hotels, werd er ook een vragenlijst verstuurd. In deze vragenlijst werd gevraagd of de hotels zich bewust zijn van de impact van vlees en zuivel op dierenwelzijn en het klimaat en of ze maatregelen en doelen hebben om dit te verminderen.

Hoe scoren de bekendste hotels?

Accor (4,2 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 3 sterren

Streeft ernaar scope 3 emissies te verminderen door over te stappen op menu's met minder vleesproducten

Dierenwelzijn: 3,5 sterren

Heeft zich toegewijd aan de welzijnscriteria vleeskuikens in de VS en Canada en heeft de European Chicken Commitment voor vleeskuikens in 2019 overgenomen

Plantaardige portfolio: 4 sterren

Wil de eetgewoonten veranderen door plantaardig voedsel toe te voegen aan de menu's wereldwijd, gesteund door de samenwerking met Zrou, een merk voor plantaardige proteïnen, en plantaardige gerechten naar de regulier eetcultuur te brengen

Hilton (3,5 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 3 sterren

Is het enige hotel dat zich heeft aangesloten bij het WRI Cool Food Initiative om de impact van hun voedsel op het klimaat te verminderen door over te stappen op meer plantaardige voeding

Dierenwelzijn: 3,5 sterren

Streven naar varkensvlees zonder groepsruimtes en drachtkooien, en blijven zoeken naar mogelijkheden met leveranciers om de beschikbaarheid van dit product te vergroten 

Plantaardige portfolio: 4 sterren

Biedt 'blended' burgers (30% van het vlees vervangen door champignons) aan in meer dan 500 hotels in 100 landen en zegt het aantal plantaardige en vegetarische menu-items te blijven uitbreiden 

Radisson (3,5 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 4 sterren

Promoot het verminderen van het gebruik van vleesopties met betrekking tot hun CO2-voetafdruk 

Dierenwelzijn: 1,5 sterren

Heeft heeft geen concreet beleid, vermeldt alleen dat het ernaar streeft om te zorgen voor fatsoenlijke welzijnsnormen voor dieren die worden gefokt voor de ingrediënten die worden gebruikt in de maaltijden die worden geserveerd in de hotels

Plantaardige portfolio: 5 sterren

50% van de menu-opties en 43% van het ontbijtaanbod in alle hotels zijn plantaardig en de belangrijkste kenmerken van de voedsel en drinken transformatie zijn de constante toename van plantaardige producten en het vergroten van het bewustzijn door plantaardige opties hoger op het menu te zetten zonder ze als zodanig te labelen.

Hyatt (3,3 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 3,5 sterren

Erkent dat het fokken van dieren gepaard gaat met zorgen over zowel dierenwelzijn als de uitstoot van broeikasgassen en streeft ernaar de hoeveelheid dierlijke eiwitten te beperken

Dierenwelzijn: 2,5 sterren

Verantwoorde rassen en houderij voor vleeskippen en overgang naar varkensvlees in groepshokken en zonder hokken

Plantaardige portfolio: 4 sterren

Een recent aandachtspunt is om meer alternatieve plantaardige eiwitten, zoals plantaardig vlees, aan het menu toe te voegen

Marriott (3 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 2 sterren

Heeft de scope 3 reductiedoelstelling en noemt de rol van rundvlees in ontbossing

Dierenwelzijn 3,5 sterren

Streeft naar varkensvlees zonder groepshokken en drachtooien en werkt samen met leveranciers om belemmeringen voor verantwoorde inkoop van varkensvlees weg te nemen, zoals een beperkt aanbod en financiering voor kapitaalinvesteringen voor boeren

Plantaardige portfolio: 3,5 sterren

Verspreidt bewustzijn door bijvoorbeeld Plant Based Meal and Lesson tours en biedt veganistische Just Egg + Beyond Breakfast Sausage aan op het ontbijtmenu van 150 Aloft hotels

Meliá (2.2 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 1,5 sterren

Publiceert de CO2-voetafdruk van eten en drinken (28%) van 228 evenementen in twee pilot-hotels, maar is van plan om de scope 3-uitstoot te compenseren in plaats van te verminderen

Dierenwelzijn 1,5 sterren

Heeft geen concreet beleid, alleen een algemene verklaring dat ethische en menswaardige behandeling van dieren belangrijk is bij het bewust inkopen van hun voedsel

Plantaardige portfolio: 3,5 sterren

Biedt veganistische opties aan in de meeste hotels en vraagt aandacht voor de consumptie van meer plantaardige producten voor de Dag van de Duurzame Gastronomie

Best Western (1,5 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 1 ster

Heeft geen verklaring met betrekking tot het verminderen van vlees/zuivel of het leggen van een verband met de impact op het klimaat

Dierenwelzijn: 1,5 sterren

Heeft geen concreet beleid, maar pleit voor een wereldwijde inzet voor een duurzame pluimvee-industrie en promoot een menswaardige behandeling van alle dieren

Plantaardige portfolio: 2 sterren

Groter aantal hotels biedt vegan ontbijtopties aan

Choice (1,3 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 1 ster

Heeft geen verklaring over vermindering van vlees/zuivel en legt geen verband met de impact op het klimaat

Dierenwelzijn 1,5 sterren

Heeft geen concreet beleid, maar verwacht van leveranciers dat zij wreedheden tegen en/of mishandeling van dieren voorkomen en hun verantwoordelijkheid erkennen voor de ethische behandeling van dieren die zij onder hun hoede hebben 

Plantaardige portfolio: 1,5 sterren

Sommige hotels hebben een uitgebreid assortiment plantaardige voedingsmiddelen

IHG (1,3 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 1 ster

Heeft geen verklaring met betrekking tot het verminderen van vlees/zuivel of het leggen van een verband met de impact op het klimaat

Dierenwelzijn: 1,5 sterren

Heeft geen concreet beleid, alleen algemene vermelding van dierenwelzijn in samenhang met duurzaam inkopen 

Plantaardige portfolio: 1,5 sterren

Sommige hotels hebben een uitgebreid assortiment plantaardige voedingsmiddelen

Wyndham (1,3 sterren)

Minder vlees en zuivel & klimaatdoelstellingen: 1 ster

Heeft geen reductiedoelstellingen, omdat het pas begint te rapporteren over scope 3 emissies in 2023

Dierenwelzijn: 1,5 sterren

Heeft geen concreet beleid, vermeldt alleen dierenwelzijn in een stakeholder/bedrijfsmodel matrix

Plantaardige portfolio: 1,5 sterren

Sommige hotels hebben een uitgebreid assortiment plantaardige voedingsmiddelen

Legenda beoordeling hotels

Let op: VIER VOETERS heeft het onderzoek uitgevoerd op basis van online informatie tussen juni en september 2023. Eventuele latere wijzigingen die door de geselecteerde hotelbedrijven zijn doorgevoerd, zijn niet meegenomen. Als onderdeel van het onderzoek en de analyse hebben we een vragenlijst naar de geselecteerde hotelbedrijven gestuurd voor hun input. Alleen Accor heeft deze vragenlijst beantwoord. Hilton en Choice hebben enige informatie verstrekt via e-mail. Alle andere bedrijven zijn uitsluitend beoordeeld op basis van het onderzoek op basis van openbaar beschikbare online informatie.

Lees hier meer informatie

De VIER VOETERS Hotel Challenge

De VIER VOETERS Hotel Challenge

Een ranglijst van toonaangevende hotels in hun aanpak van minder vlees en zuivel, met als focus dierenwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering.

Wist je dat?

  • Eten en drinken zijn verantwoordelijk voor 10% van de CO2-voetafdruk van het wereldwijde toerisme1.
  • Hotels moeten hun CO2-uitstoot tegen 2030 met 66% verminderen en tegen 2050 zelfs met 90%. Zo blijven ze binnen de grens van 2 graden Celsius, zoals afgesproken tijdens COP21, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 20152.
  • Plantaardig eten zorgt voor 75% minder uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van water en gebruik van land, vergeleken met diëten met veel vlees3.
  • Het aandeel vegetarische maaltijden is verdubbeld, waardoor de verkoop ervan is gestegen van 41% naar 79%4.
  • De veehouderij is een van de grootste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen door mensen wereldwijd. Minstens 16,5%5 van alle uitstoot komt van de veehouderij
  • Vlees- en zuivelbedrijven veroorzaken elk jaar 3% meer broeikasgasuitstoot6.

Bron

1. Carbon Footprint of Tourism. Sustainable Travel International. [accessed 2023 Sep 15]. https://sustainabletravel.org/issues/carbon-footprint-tourism/
2. UNFCCC. UN Works with Global Hotel Industry to Reduce Emissions. 2018 Jan 31 [accessed 2023 Sep 15].

3. Scarborough P, Clark M, 
Cobiac L, Papier K, Knuppel A, Lynch J, Harrington R, Key T, Springmann M. Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts. Nature Food. 2023 [accessed 2023 Sep 19];4(7):565–574. https://www.nature.com/articles/s43016-023-00795-w. doi:10.1038/s43016-023-00795-w
4. Garnett EE, Balmford A, Sandbrook C, Pilling MA, Marteau TM. Impact of increasing vegetarian availability on meal 
selection and sales in cafeterias. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2019 [accessed 2023 Sep 21];116(42):20923–20929. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1907207116. doi:10.1073/pnas.1907207116
5. Twine R. Emissions from Animal Agriculture—16.5% Is the New Minimum Figure. 
Sustainability. 2021 [accessed 2023 May 31];13(11):6276. https://www.mdpi.com/2071-1050/13/11/6276. doi:10.3390/su13116276
6. FAIRR-Protein-Index zeigt, dass die Treibhausgasemissionen von Fleisch- und Molkereiriesen jährlich um über 3 % steigen - 
vegconomist: Das vegane Wirtschaftsmagazin. 2023 [accessed 2023 Nov 8]. https://vegconomist.de/studien-und-zahlen/fairr-index-zeigt-steigende-treibhausgasemissionen/ 

Zoek