Onze aanpak bij het helpen van zwerfdieren
Welke methoden we gebruiken
Over de hele wereld lijden talloze honden en katten op straat. Zwerfdieren worden geconfronteerd met uitdagingen zoals voedseltekorten, gebrek aan onderdak en onbehandelde gezondheidsproblemen. Bij onze organisatie zetten we verschillende methoden in om het leven van deze dieren te verbeteren. In dit artikel geven we een diepgaand inzicht in onze aanpak.
Puppy's en kittens
Veel dieren worden zwerfdier doordat ze worden achtergelaten en anderen worden als zwerfdier geboren. Een vrouwtjeshond kan meer dan tachtig puppy's krijgen in haar leven, terwijl een poes tot wel meer dan 180 kittens kan baren. Deze overmatige voortplanting draagt bij aan de toename van het aantal zwerfdieren. Ons antwoord op dit probleem is de CNVR-methode (Vangen, Castreren, Vaccineren, Terugplaatsen), uitgevoerd door ervaren collega's die op respectvolle wijze met de dieren omgaan.
Hoe werkt de CNVR-methode?
- Capture/Vangen: Als eerst worden de dieren gevangen, zodat we ze kunnen helpen. Honden worden gelijk door onze collega's zelf gevangen of verdoofd met een blaaspijp. Wanneer het onze collega's niet lukt de katten zelf te vangen, doen we dit met behulp van een verende val. Wanneer dit gelukt is, brengen we de dieren naar onze kliniek voor de volgende stappen.
- Neuter/Castreren: In de kliniek worden de dieren gecastreerd. Dit houdt in dat de zaadballen of eierstokken worden verwijderd. Hierdoor kan een zwerfdier niet meer zwanger worden of een ander zwerfdier zwanger maken. Voor zowel mannetjes- als vrouwtjesdieren heeft het castreren zelfs ook nog andere gezondheidsvoordelen.
- Vaccinate/Vaccineren: Alle zwerfdieren worden vervolgens gevaccineerd tegen hondsdolheid (rabies). Dit is een dodelijke ziekte, maar wel een die makkelijk kan worden voorkomen. Ook worden de zwerfdieren nog ingeënt voor verschillende andere dodelijke ziektes, zoals het parvovirus en hondenziekte.
Honden krijgen ook nog een oormerk en microchip, en de oren van katten worden getipt of getatoeëerd. Dit zorgt ervoor dat de dieren niet opnieuw worden gevangen voor een castratie. Ook laat het de mensen in de buurt goed zien dat de dieren succesvol gecastreerd en gevaccineerd zijn. - Release/Vrijlaten: Nadat de dieren weer goed hersteld zijn van de operatie, worden ze weer vrijgelaten waar ze vandaan komen. Hier kennen ze de buurt goed en weten ze waar ze eten kunnen vinden. En ook zijn ze er vaak onderdeel van een groep.
Als dieren te jong of te oud zijn, fysiek in gevaar zijn of medische zorg nodig hebben, zorgen wij voor ze totdat ze lokaal geadopteerd kunnen worden.
Samenwerken met de lokale gemeenschap
Bij onze inzet voor zwerfdieren hechten we veel waarde aan het betrekken van de lokale gemeenschap bij onze projecten. Daarom zijn we in 2017 gestart met een 'community engagement'-programma. Dit omvat regelmatig contact met de buurtbewoners en het bieden van training en ondersteuning. Op deze manier helpen we de lokale gemeenschap om op een diervriendelijke manier het zwerfdierenprobleem aan te pakken.
We werken samen met verschillende partijen in de lokale gemeenschappen, waaronder gemeenten, dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en andere belanghebbenden die zich inzetten voor het welzijn van dieren. We streven ernaar de gehele gemeenschap te betrekken bij het bedenken van oplossingen voor het zwerfdierenprobleem door middel van workshops en trainingsprogramma's. We ondersteunen lokale initiatieven van dierenwelzijnsorganisaties en assisteren overheidsinstanties, bedrijven en NGO's bij het ontwikkelen van beleid om het zwerfdierenprobleem aan te pakken. Op deze manier creëren we oplossingen die voor alle betrokken partijen haalbaar zijn en bevorderen we begrip en empathie voor zwerfdieren.
Impact meten en strategieën evalueren
Een laatste belangrijk onderdeel van ons werk voor zwerfdieren is het meten van impact en het vervolgens evalueren. Dit doen wij voor een nieuw project, maar ook tijdens en na een project. We kijken goed naar de effectiviteit van ons werk. Hierdoor kunnen we achterhalen wanneer er in een gebied hulp nodig is, lopende projecten aanpassen waar dat nodig is en hoe we vooral zoveel mogelijk positieve verandering kunnen behalen voor zwerfdieren.