Opgevangen zwerfpuppy

hulp aan zwerfdieren in Roemenië

Zwerfdieren helpen in Roemenië met een mobiele dierenkliniek

VIER VOETERS is actief in Roemenië omdat zwerfhonden worden gedood om op die manier de grote hoeveelheid zwerfdieren te verminderen. Dat doden gaat vaak met zeer dieronvriendelijke methodes. In Roemenië zijn nog steeds wetten die het doden van dieren toestaan om de hondenpopulatie onder controle te houden. Om deze onnodige werkwijze te stoppen hanteren we een andere aanpak. Samen met Roemeense dierenartsen helpen we zwerfdieren door ze te castreren, vaccineren, microchips te plaatsen én door parasieten zoals teken en vlooien te bestrijden. De dieren kunnen zich na de behandeling niet meer voortplanten en we voorkomen de verspreiding van ziektes. Daarnaast geven we voorlichting aan de lokale bevolking over verantwoordelijk huisdierbezit. 

Mobiele kliniek voor helpen zwerfdieren

Al meer dan twintig jaar helpen we zwerfdieren in Roemenië. We castreren en bieden medische zorg aan deze dieren. In de afgelopen tien jaar zijn we actief geweest in meer dan 35 steden. Met onze speciale mobiele dierenkliniek kunnen we door het hele land reizen en zwerfhonden en -katten helpen, zelfs in afgelegen gebieden. Onze kliniek is uniek in zijn soort en werkt samen met een vaste dierenkliniek in Boekarest. In Roemenië werken we nauw samen met Animal Society, een lokale dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor zwerfdieren.

Betrekken van lokale gemeenschap in Roemenië

Als eerste organisatie betrokken we de lokale gemeenschap bij het aanpakken van het zwerfdierenprobleem. Dat deden we in de Roemeense stad Galati. We vinden het heel belangrijk dat de gemeenschap hierbij betrokken is en het is een groot onderdeel van ons programma: Stray Animal Care. We leren de lokale bevolking hoe ze de dieperliggende problemen kunnen aanpakken om het aantal zwerfdieren te verminderen. 

Zwerfhonden als therapiehonden

Naast onze castratieprojecten voor zwerfdieren, zetten we ons in om deze dieren een nieuw leven te geven. Sinds 2004 zijn we actief met ons project 'Dogs for People'. We leiden voormalige zwerfhonden op tot therapiehond. In Roemenië werken er nu vier honden mee aan dit bijzondere project. Deze honden bieden waardevolle steun aan kinderen met handicaps, studenten op universiteiten en oudere mensen in bejaardenhuizen. Het project is een duidelijke win-winsituatie, zowel voor de honden als voor de lokale gemeenschap.

Hulpbehoevende jongen met therapiehond

Animal assisted intervention

Wanneer voormalige zwerfhonden therapiehonden worden

lees meer

Hulp aan zwerfdieren 

Steun ons werk in Roemenië

geef nu

Zoek