Zwerfkat in Oekraïne

Project Kishka: hulp voor zwerfkatten in Oekraïne 

Een beter leven voor duizenden Oekraïense zwerfkatten 

In Oekraïne groeit het aantal zwerfkatten momenteel in rap tempo. Om deze zwerfdieren te helpen, zijn we bij VIER VOETERS gestart met het Kishka project. We vangen de bestaande populatie op, bieden de nodige zorg en voeren castraties uit, omdat dit de meest effectieve manier is om te voorkomen dat de populatie blijft groeien. Onze inzet om zoveel mogelijk dieren te redden werd tijdens de oorlog in Oekraïne alleen onderbroken als het te gevaarlijk was voor onze collega's vanwege raketaanvallen.

Oekraïne heeft altijd al veel zwerfkatten gehad, maar door de oorlog is het aantal sterk gegroeid. Ze worden niet meer van straat gehaald, omdat veel asiels en andere dierenorganisaties zijn gebombardeerd of overvol zitten. Daarnaast zijn miljoenen mensen voor de oorlog op de vlucht geslagen. Deze mensen konden vaak niet anders dan hun kat zonder verzorging achterlaten. Het gebrek aan hulp voor deze dieren zorgt nu voor een groot probleem. Met het Kishka project (Kishka betekent vrouwelijke kat), helpen wij deze zwerfkatten.  

Zwerfkat die wordt behandeld

Wat doen we?

We hebben vorig jaar in Oekraïne onderzoek gedaan om beter inzicht te krijgen in het welzijn van zwerf- en gezelschapsdieren tijdens de oorlog. Daarbij is onder meer onderzocht welke hulp asiels en vrijwilligers het hardst nodig hebben. Op basis van de uitkomsten hebben we besloten onze hulp uit te breiden. Ons doel is om tot december 2023, 10.000 zwerfkatten in vijf verschillende steden in het land te castreren en te vaccineren. Onze activiteiten bestaan uit: 

  • Katten vangen 
  • Katten controleren, vaccineren en verzorgen 
  • Onderdak zoeken 
  • Schuilplekken creëren 
  • Dierenartsen van specifieke kennis voorzien over castreren en verzorgen van zwerfdieren  
     

‘WIJ KATTEN’ voor de zwerkatten in Oekraïne 

Wilt u ons helpen de zwerfkatten in Oekraïne een beter leven te geven en tegelijk een goed boek in huis halen? Dat kan! Koop het boek ‘WIJ, KATTEN’ van Hanny Roskamp. Van ieder verkocht boek gaat er maar liefst tien euro naar VIER VOETERS. In dit mooie boek wordt er uit het oogpunt van katten uitgelegd waarom ze zich gedragen zoals ze doen en filosoferen ze over de relatie met mensen. Kijk hier voor meer info.  

Deel hier!

Zoek