Verwaarloosde en verminkte zwerfhond tussen het puin in Cambodja

hulp aan zwerfdieren in Cambodja 

VIER VOETERS biedt levensreddende hulp aan honden en katten

In Cambodja hebben honden en katten met veel leed te maken. Er zijn verschillende problemen:

  • weinig medische hulp door dierenartsen
  • ongewenste dieren worden gedumpt bij boeddhistische pagoden
  • honden dragen hondsdolheid (rabiës) over op mensen
  • een grote illegale handel in honden- en kattenvlees

 

Ontbreken wetgeving dierenwelzijn
Cambodja staat bekend om magische tempels en exotische gerechten. Toch blijft Cambodja één van de armste landen in Azië waar geen dierenwelzijnswetgeving is die gezelschapsdieren beschermt. VIER VOETERS werk samen met lokale liefdadigheidsinstelling Animal Rescue Cambodja om de gruwelijke situatie voor zwerfkatten en -honden in de hoofdstad Pnom Penh te verbeteren. Hondsdolheid is ook een grote bedreiging in het land en doodt meer dan 800 mensen per jaar.

Leed in boeddhistische pagodes
Ongewenste dieren worden bij boeddhistische tempels achtergelaten. Lokale bevolking denkt dat monniken de dieren opvangen en voeden. Hoewel de dieren misschien een beetje rijst en etensresten krijgen, sterven de meeste aan ondervoeding en ziekte. Kittens die in pagodes worden geboren, krijgen vaak een ellendig bestaan. Veel van dit leed kan worden voorkomen door eenvoudig onderwijs, omdat de meeste lokale mensen gewoon niet weten hoe ze voor de dieren moeten zorgen.

Update oktober 2018
Afgelopen maanden werd nieuwe staf aangenomen. Dr. Susana Santos is de eerste de fulltime dierenarts die eind juli begon. Zij geeft geredde dieren medische en chirurgische behandelingen. Ook biedt zij opleiding aan jonge Khmer dierenartsen. Daarnaast kreeg het programma in september een lokale Khmer buitenpost-coördinator, Kimson Sann. Kimson Sann is de link naar de gemeenschap en communiceert met monniken, nonnen en dierenverzorgers in de pagodes. Cruciale benodigdheden en apparaten zijn aangeschaft, inclusief een elektrische tuktuk om geredde dieren te vervoeren.

Systematisch beoordelen dierenwelzijn
Met de komst van Kimson Sann kunnen we systematisch het dierenwelzijn in de verschillende pagodes beoordelen. Dit onderzoek wordt momenteel gebruikt om het aantal dieren en gedrag van de verzorgers in te schatten. Zo kunnen we ons educatieve programma verbeteren en berichtgeving de juiste vorm geven.

Ons veterinaire team werkt samen met pagodes om sterilisaties en castraties van zwerfdieren te verzorgen. Het team zorgt daarnaast voor vaccinaties, overige medische zorg en educatieve workshops. Het programma biedt ook gratis castreer- en steriliseerdiensten aan voor eigenaren van huisdieren die geen dierenartskosten kunnen betalen.

Ons werk in Cambodja

Cambodja’s groeiende handel in honden- en kattenvlees

De handel in honden- en kattenvlees is enorm groot in Cambodja. Mensen werken mee aan de handel vanwege heersende armoede en omdat zij geen andere manier zien om inkomsten te genereren. Honden worden in Cambodja gegeten omdat het vlees geneeskrachtige eigenschappen zou hebben.

Honden en katten die bij de pagodes leven zijn een doelwit voor de vleeshandel. De handel in honden- en kattenvlees gaat gepaard met veel leed. Gestolen dieren zijn vaak huisdieren en worden verhandeld in kooien of zakken. Uiteindelijk worden de honden en katten gedood door ophanging of verdrinking. In stalletjes langs de weg wordt honden- en kattenvlees verkocht onder de naam ‘speciaal vlees’. In Cambodja wordt het vlees steeds populairder en zelfs onder toeristen die het land bezoeken. De handel in hondenvlees is uiterst gevaarlijk voor de volksgezondheid door de hoge besmettingsaantallen van rabiës in het land. Rabiës kan door dieren overgedragen worden en een dodelijke afloop hebben voor mensen. Lees meer over de handel in honden- en kattenvlees.

Gemeenschap betrekken bij zorg zwerfdieren

VIER VOETERS helpt de gemeenschap capaciteit op te bouwen om dierenwelzijnskwesties zelf aan te pakken. We zetten in op redding, medische behandeling en sterilisatie van pagodedieren om onnodig lijden tegen te gaan. Het is belangrijk om de gemeenschap te betrekken bij de zorg van de zwerfdieren en het dumpen van dieren bij tempels te stoppen. Monniken, nonnen en lokale zorgverleners worden opgeleid om de dieren betere zorg te bieden. Door honden en katten te steriliseren en castreren, verminderen we ook het aantal slachtoffers van de gruwelijke handel in katten- en hondenvlees.

stop de handel in honden- en kattenvlees

Help ons dieren te redden

steun ons

Deel hier!

Zoek