Zwerfhond in Thailand in close-up gefotografeerd in Thailand

Hulp aan zwerfdieren in Thailand 

In samenwerking met lokale organisaties helpen we honden en katten

Je kent Thailand waarschijnlijk vanwege de prachtige tempels, stranden en heerlijke gerechten. Toch verbergt het Aziatische land ook een duister geheim.  

Beperkte mogelijkheden castratie en sterilisatie 

Overal in het land overspoelen miljoenen zwerfhonden en -katten de straten, stranden en tempels. Thailand heeft veel zwerfdieren om verschillende redenen. Volgens het Boeddhisme is het een goede daad wanneer je zwerfdieren voert. Deze vriendelijkheid helpt honden en katten te overleven, maar zorgt er ook voor dat zij zich kunnen reproduceren. Er wordt weinig gecastreerd omdat financiële mogelijkheden ontbreken. Daardoor worden jaarlijks miljoenen honden op straat geboren.

Opvang in dierenasiel is niet de oplossing 

In drukke steden zoals Bangkok, de hoofdstad van Thailand, worden zwerfhonden vaak getroffen door verkeersongevallen en verwondingen. Veel dierenasiels in Thailand proberen honderden tot duizenden honden op te vangen. Helaas blijkt dit vaak niet effectief om de populatie van zwerfdieren onder controle te houden en draagt het niet bij aan hun welzijn.  

In de zuidelijke provincie Trang is het probleem met zwerfhonden groot. De duizenden zwervende honden worden vaak beschouwd als een overlast en een potentieel risico voor het verspreiden van ziekten. Het welzijn van deze dieren is zorgwekkend en dit veroorzaakt ook onrust onder de lokale bevolking. Enige tijd geleden was er zelfs een uitbraak van hondsdolheid in het gebied, een dodelijke ziekte waar jaarlijks duizenden mensen in Azië aan overlijden.  

Historisch gezien koos de overheid ervoor om veel van deze honden te vangen en te doden om de populatie van zwerfhonden onder controle te houden. Er werd niet gekozen voor een meer diervriendelijke aanpak, zoals het steriliseren van de dieren. Dit was voornamelijk te wijten aan een gebrek aan expertise en een tekort aan dierenartsen die getraind waren in grootschalige en hoogwaardige sterilisaties. Bovendien ontbrak het aan een lokaal initiatief om zo'n project te ondersteunen en te begeleiden. Als gevolg van dit beleid, in combinatie met de boeddhistische overtuiging dat euthanasie in de meeste gevallen verboden is, heeft de lokale overheid momenteel een overvol, geïmproviseerd asiel waar ongeveer driehonderd honden verblijven. Het gebrek aan ziektebestrijding, sterilisatie en gekwalificeerd personeel vormt een ernstige bedreiging voor het welzijn van deze honden. 

Puppy kijkt in camera - Thailand

Samenwerken met lokale partners 

Op het Thaise eiland Koh Lanta werken we samen met Lanta Animal Welfare (LAW), een organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn. Eerder kreeg LAW de opdracht van de lokale overheid om een diervriendelijker aanpak te vinden voor het beheer van zwerfhonden. Helaas ontbraken de benodigde middelen. Dankzij de samenwerking met VIER VOETERS is dit nu wel mogelijk. We bieden intensieve trainingen aan dierenartsen en personeel van dierenasiels. Ook geven we de lokale overheid trainingen over basisprotocollen voor opvangcentra en helpen we bij het ontwikkelen van een permanent programma voor het beheer van honden in de provincie. Daarnaast informeren we de lokale gemeenschap over de voordelen van castratie en verantwoordelijk huisdierbezit. Zieke en gewonde honden in het asiel krijgen de medische behandeling die ze nodig hebben.

Headrock Dogs Rescue

In november 2018 zijn we een samenwerking gestart met het lokale goede doel Headrock Dogs Rescue om zwerfdieren te helpen. Samen met de lokale gemeenschap zetten we ons in om het welzijn van dieren op een duurzame manier te verbeteren door middel van goede voorlichting. Ons team heeft gereageerd op noodsituaties in en rond de Thaise stad Bang Saphan. Ze hebben dringend nodige medische zorg verleend en zoveel mogelijk zwerfdieren geholpen om een liefdevol thuis te vinden. Honderden honden en katten leefden in tempels. Ook voor hen kwam ons team in actie. De tempelhonden en -katten kregen voedsel, vaccinaties en werden gecastreerd. Het team werkte nauw samen met monniken en nonnen om hen te helpen beter voor de dieren te zorgen. Uiteindelijk hebben meer dan 150 honden een nieuw liefdevol thuis gevonden.

Zwerfhond in thailand

Help zwerfdieren in Thailand

Steun ons werk

doneer

Deel hier!

Zoek