Zoek

Doneren Adopteren Shop

hulp aan zwerfdieren in Cambodja 

VIER VOETERS biedt levensreddende hulp aan honden en katten

In Cambodja is het leed van honden en katten immens. Er zijn verschillende problemen:

•     weinig veterinaire capaciteit

•     ongewenste dieren worden gedumpt bij boeddhistische pagoden

•     door honden overgedragen rabiës is een risico voor de mens

•     een ongebreidelde handel in honden- en kattenvlees

VIER VOETERS is gaan samenwerken met de lokale liefdadigheidsinstelling Animal Rescue Cambodja om de gruwelijke situatie voor zwerfkatten en -honden in de hoofdstad Pnom Penh te verbeteren. Ondanks dat het bekend staat om zijn magische tempels en exotische gerechten, blijft Cambodja één van de armste landen in Azië waar het ontbreekt aan enige vorm van dierenwelzijnswetgeving die gezelschapsdieren beschermt. Hondsdolheid is ook een grote bedreiging in het land en doodt meer dan 800 mensen per jaar.

Leed in boeddhistische pagodes

Er bestaat een algemene misvatting dat ongewenste dieren kunnen worden achtergelaten bij boeddhistische tempels (in Cambodja pagodes genoemd) omdat zij daar door de monniken zouden worden gevoed. Hoewel de dieren misschien een beetje rijst en etensresten krijgen, sterven de meeste aan ondervoeding en ziekte. Ongewenste kittens die in pagodes worden geboren krijgen vaak een ellendig bestaan. Veel van dit leed kan worden voorkomen door eenvoudig onderwijs, omdat de meeste lokale mensen gewoon niet weten hoe ze voor de dieren moeten zorgen.

Update oktober 2018

In de afgelopen maanden werden verschillende sleutelfiguren voor de staf gerekruteerd, waarvan de eerste de fulltime dierenarts dr. Susana Santos was die eind juli begon. Haar rol is om medische en chirurgische diensten te verlenen aan geredde dieren en om de broodnodige opleiding te bieden aan jonge Khmer dierenartsen. Het programma bemande in september 2018 ook een lokale Khmer buitenpost-coördinator, Kimson Sann. Kimson Sann is de sleutel tot het programma en dient als een liaison voor de gemeenschap door met monniken, nonnen en dierenverzorgers in de pagodes te communiceren om hen voor te lichten over hoe betere zorg voor dieren te bieden. Cruciale benodigdheden en apparaten die nodig zijn voor het project zijn bemachtigd, inclusief een elektrische tuk-tuk om transportdiensten te bieden aan geredde dieren.

Met de buitenpostcoördinator in de gelederen hebben wij een systematische methode ontwikkeld voor het beoordelen van dierenwelzijn in de verschillende projectpagodes. Dit onderzoek wordt momenteel gebruikt om het aantal dieren en gedrag van de verzorgers in te schatten en ons educatieve programma en berichtgeving vorm te geven.

Momenteel heeft het veterinaire team al samengewerkt met diverse lokale pagodes om sterilisatie/castratie diensten te organiseren alsook vaccinatiediensten, educatieve workshops en medische zorg. Het programma biedt ook gratis castreer- en steriliseerdiensten aan voor eigenaren die anders geen veterinaire diensten voor hun huisdieren kunnen betalen.

Cambodja’s florerende handel in honden- en kattenvlees

Gedreven door armoede en de overtuiging dat hondenvlees geneeskrachtige eigenschappen zou hebben, is de handel in honden- en kattenvlees in het hele land alom heersend. Honden en katten die in pagodes leven zijn vaak een doelwit voor deze handel, die bruut is en waarmee onvoorstelbaar veel leed gepaard gaat. Gestolen dieren, veelal huisdieren, worden verhandeld in kooien of zakken waarin zij worden gedood, vaak door verdrinking. In stalletjes langs de weg wordt honden- en kattenvlees verkocht onder de naam ‘speciaal vlees’. Het wordt in het hele land steeds populairder, vooral onder toeristen die het land bezoeken. De handel in hondenvlees is uiterst gevaarlijk voor de volksgezondheid, gezien de hoge prevalentie van rabiës in het land. Lees meer over The Dog and Cat Meat Trade.

Het opbouwen van de capaciteit van de gemeenschap

Door middel van partnerschap doet VIER VOETERS alles voor het opbouwen van de capaciteit van de gemeenschap om dierenwelzijns-kwesties zelf aan te pakken. Het programma biedt de broodnodige redding, behandeling en sterilisatie om onnodig lijden van kwetsbare pagodedieren te voorkomen. Betrokkenheid bij de gemeenschap is ook een belangrijk onderdeel om de zorg voor de pagodedieren te verbeteren, terwijl op de eerste plaats het verminderen van het dumpen bij pagodes ook wordt nagestreefd  Er wordt een trainingsprogramma ontwikkeld om monniken, nonnen en lokale zorgverleners in projectpagodes in staat te stellen betere zorg aan de dieren te kunnen bieden. Door middel van effectieve procedures, zoals het steriliseren/castreren en gemeenschapsonderwijs, hopen wij het aantal dieren dat slachtoffer wordt van de gruwelijke handel in hondenvlees te verminderen.

Voor meer informatie over liefdadigheidsinstellingen: ga naar Animal Rescue Cambodja

stop de handel in honden- en kattenvlees

Help ons dieren te redden

steun ons