Zoek

Doneren Adopteren Shop

hulp aan zwerfdieren in Thailand 

Help ons Thailands vergeten honden te redden

Hoewel Thailand misschien het best bekend staat om zijn prachtige tempels, stranden en heerlijke gerechten, verbergt het een duister geheim.

Overal in het land overspoelen miljoenen zwerfhonden en katten de straten, stranden en tempels. Het enorme aantal zwerfdieren is te wijten aan verschillende redenen, want volgens de Boeddhistische cultuur kunnen mensen het als een verdienste aanrekenen door zwerfdieren te voeren. Deze daad van vriendelijkheid helpt honden en katten te overleven, maar het betekent ook dat zij zich veel beter kunnen reproduceren. Dit, in combinatie met zeer beperkte gelegenheden voor sterilisatie/castratie in de meeste gemeentes, betekent dat jaarlijks miljoenen honden op straat worden geboren. In drukke steden, zoals het grootstedelijke Bangkok, zijn zwerfhonden vaak het slachtoffer van verkeersongevallen en verwondingen. In een mislukte poging om de zwerfdierenpopulatie te beheren, probeerden veel dierenasiels in heel Thailand honderden tot duizenden honden te huisvesten, hetgeen niet bijdraagt aan het verbeteren van het dierenwelzijn.

VIER VOETERS is gaan samenwerken met de lokale liefdadigheidsorganisatie Dogs Rescue, om een voorpost te creëren en te bemannen om medische diensten te leveren aan een groot dienstenloos  gebied in Centraal Thailand. In de provincie Prachuap Khiri Khan biedt het programma de broodnodige voedselverstrekking voor meer dan 500 honden, komt het in actie bij noodsituaties, verstrekt gratis sterilisatie- en castratiediensten en geeft voorlichting aan monniken, nonnen en lokale verzorgers.

Het leed van de zwerfdieren in Thailand

Voornamelijk door een gebrek aan medische zorg lijden over het algemeen  veel dieren aan besmettelijke ziektes. Thaise tempels zijn gewoonlijk de plekken waar dierenleed het gevolg is van de misvatting dat de monniken de dieren wel zullen voeden. De praktijk van het dumpen van ongewenste zwerfdieren en huisdieren bij tempels is gebruikelijk en helaas zijn veel verlaten dieren het slachtoffer van ondervoeding, gevechten en de dood.

Hoewel er veel liefdadigheidsinstellingen op het gebied van dierenwelzijn op de eilanden en in de grote steden van Thailand zijn verschenen om het lijden van de zwerfdieren aan te pakken, blijven veel gebieden verwaarloosd. Eén zo’n gebied ligt op het Maleisische schiereiland in de provincie Prachuap Khiri Khan. Deze grote provincie bevat een gevarieerd landschap met lange witte zandstranden en een bergachtig binnenland dat zich uitstrekt van de Golf van Thailand tot de grens met Birma. Dit gebied herbergt tienduizenden zwerfhonden en katten die lijden aan:

•     verdrinken tijdens het moessonseizoen

•     verkeersongevallen

•     vergiftiging

•     honger en ondervoeding

•     dumpen bij tempels

•     beperkte sterilisatie/castratie

•     goede samenwerking

Strong cooperation

Om het leed van de zwerfdieren aan te pakken is VIER VOETERS in november gaan samenwerken met de plaatselijke liefdadigheidsinstelling Headrock Dogs Rescue. Het programma bestaat uit een voorpostteam dat samen met de lokale gemeenschap het dierenwelzijn door middel van educatie en betrokkenheid op een duurzame manier verbetert. In en rond de stad Bang Saphan reageert het team van de voorpost op noodsituaties bij dieren, biedt het de broodnodige medische zorg en helpt het de adoptie van huisdieren te vergroten. Het programma richt zich ook op tempels om daar de levensomstandigheden te verbeteren van de honderden honden en katten die daar huizen. Geheel kosteloos voor de tempel nemen tempelhonden en -katten deel aan een voedings-, vaccinatie-, en sterilisatieprogramma. Het voorpostteam werkt ook nauw samen met tempelmonniken en -nonnen om hen in staat te stellen betere zorg aan de dieren te bieden.

Buiten de tempels sponsort het programma sterilisatie, behandeling en vaccinatie voor eigenaren van gezelschapsdieren die anders geen medische zorg voor hun dieren zouden kunnen betalen. Voor zwerfdieren die geacht worden te ziek of te verzwakt te zijn om terug te keren in hun thuisgemeenschap of tempels, zal onze partner Headrock Dogs Rescue hen voorzien van doorlopend onderdak en zorg totdat zij hopelijk voor altijd kunnen worden geadopteerd in een nieuw tehuis.

Help stray animals

Support our work in Asia

Donate Now!