Doneren
Noodreddingsoperatie van vijf beren

BEREN OVERGEBRACHT VANWEGE GEVAAR DOOR OORLOGSGEWELD

VIER VOETERS vangt beren op van partnerorganisatie uit de regio Kiev

5.3.2022

Amsterdam/Domazhyr, 5 Maart 2022 – In de vroege avond van zaterdag 5 maart zijn vijf beren veilig gearriveerd in BERENWOUD Domazhyr, de berenopvang van VIER VOETERS in het westen van Oekraïne. De reis van ruim 600 kilometer duurde maar liefst 24 uur. Het transport van de dieren werd georganiseerd door White Rock Bear Shelter in de Kiev regio, waar de situatie de afgelopen dagen extreem gevaarlijk werd. Twee vrouwtjes, een mannetje en twee berenwelpjes zijn vandaag veilig en in goede gezondheid aangekomen. Het ervaren team van VIER VOETERS’ BERENWOUD Domazhyr zorgt nu voor ze. Dit toegewijde team blijft in deze moeilijke tijden bij alle - nu in totaal 34 beren in de opvang.

Noodoproep
Door het toenemende gevaar in de regio zag het team van White Rock zich eerder deze week genoodzaakt om hulp te vragen aan VIER VOETERS. Ze konden de veiligheid van de beren niet langer garanderen. Vrijdagavond vertrok de vrachtwagen met bruine beer Synochok, bruine Himalaya-berin Chada, zwarte Himalaya-berin Malvina en twee welpen. Tijdens het lange, spannende transport van de dieren moest diverse malen bij checkpoints worden gestopt, maar verliep verder gelukkig alles goed.

“Ze kwamen zaterdagavond vroeg aan na een lange en uitputtende reis, die gelukkig relatief rustig en veilig is verlopen. De beren zijn gezond en gezien de omstandigheden lijkt het goed met ze te gaan. We hebben alles voor hun komst grondig voorbereid en ons ervaren team zal ze alle zorg geven die ze nodig hebben.”

Petra Sleven, directeur VIER VOETERS

Hulp waar nodig
VIER VOETERS heeft in het verleden al vaker met White Rock Shelter samengewerkt. In mei 2021 werden vijf berenwelpjes gered door het lokale Save Wild Fund en naar White Rock Shelter gebracht. VIER VOETERS nam drie van die welpjes op in haar eigen berenopvang - BERENWOUD Domazhyr. Nu zijn ook de twee achtergebleven welpjes overgebracht en mogen die blijven tot er een definitieve oplossing gevonden is.

BERENWOUD Domazhyr
VIER VOETERS opende BERENWOUD Domazhyr in Oktober 2017. Daar leven momenteel 29 beren die gered zijn uit erbarmelijke omstandigheden, zoals berengevechten en andere wrede vormen van berenhouderij. De berenopvang, die een gebied van 15 hectare groot beslaat, biedt een veilig en geschikt onderkomen voor de geredde beren. VIER VOETERS steunt hiermee de Oekraïense regering bij het afdwingen van het verbod op de wrede berengevechten in het land.

Beer bij Domazhyr

Hulp is overal nodig

Doneer vandaag en steun ons werk voor Oekraïne en de dieren.  

Doneer nu

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek