Doneren
Noodreddingsoperatie van vijf beren

BEREN OVERGEBRACHT VANWEGE GEVAAR DOOR OORLOGSGEWELD

VIER VOETERS vangt beren op van partnerorganisatie uit de regio Kiev

5.3.2022

Amsterdam/Domazhyr, 5 Maart 2022 – In de vroege avond van zaterdag 5 maart zijn vijf beren veilig gearriveerd in BERENWOUD Domazhyr, de berenopvang van VIER VOETERS in het westen van Oekraïne. De reis van ruim 600 kilometer duurde maar liefst 24 uur. Het transport van de dieren werd georganiseerd door White Rock Bear Shelter in de Kiev regio, waar de situatie de afgelopen dagen extreem gevaarlijk werd. Twee vrouwtjes, een mannetje en twee berenwelpjes zijn vandaag veilig en in goede gezondheid aangekomen. Het ervaren team van VIER VOETERS’ BERENWOUD Domazhyr zorgt nu voor ze. Dit toegewijde team blijft in deze moeilijke tijden bij alle - nu in totaal 34 beren in de opvang.

Noodoproep
Door het toenemende gevaar in de regio zag het team van White Rock zich eerder deze week genoodzaakt om hulp te vragen aan VIER VOETERS. Ze konden de veiligheid van de beren niet langer garanderen. Vrijdagavond vertrok de vrachtwagen met bruine beer Synochok, bruine Himalaya-berin Chada, zwarte Himalaya-berin Malvina en twee welpen. Tijdens het lange, spannende transport van de dieren moest diverse malen bij checkpoints worden gestopt, maar verliep verder gelukkig alles goed.

“Ze kwamen zaterdagavond vroeg aan na een lange en uitputtende reis, die gelukkig relatief rustig en veilig is verlopen. De beren zijn gezond en gezien de omstandigheden lijkt het goed met ze te gaan. We hebben alles voor hun komst grondig voorbereid en ons ervaren team zal ze alle zorg geven die ze nodig hebben.”

Petra Sleven, directeur VIER VOETERS

Hulp waar nodig
VIER VOETERS heeft in het verleden al vaker met White Rock Shelter samengewerkt. In mei 2021 werden vijf berenwelpjes gered door het lokale Save Wild Fund en naar White Rock Shelter gebracht. VIER VOETERS nam drie van die welpjes op in haar eigen berenopvang - BERENWOUD Domazhyr. Nu zijn ook de twee achtergebleven welpjes overgebracht en mogen die blijven tot er een definitieve oplossing gevonden is.

BERENWOUD Domazhyr
VIER VOETERS opende BERENWOUD Domazhyr in Oktober 2017. Daar leven momenteel 29 beren die gered zijn uit erbarmelijke omstandigheden, zoals berengevechten en andere wrede vormen van berenhouderij. De berenopvang, die een gebied van 15 hectare groot beslaat, biedt een veilig en geschikt onderkomen voor de geredde beren. VIER VOETERS steunt hiermee de Oekraïense regering bij het afdwingen van het verbod op de wrede berengevechten in het land.

Beer bij Domazhyr

Hulp is overal nodig

Doneer vandaag en steun ons werk voor Oekraïne en de dieren.  

Doneer nu

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek