Koe

VIER VOETERS lanceert Meat Exhaustion Day

Minder vlees eten om binnen planetaire grenzen te blijven

21.4.2023

Op 22 april is het de internationale Dag van de Aarde. Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) grijpt dat moment aan en publiceert een alarmerend rapport over de vleesconsumptie in de wereld en lanceert “Meat Exhaustion Day”. Volgens het rapport zijn vooral de Verenigde Staten, Australië en Europa grootverbruikers. De dierenorganisatie laat weten dat Europa de gemiddelde vleesconsumptie met 70% moet verminderen om binnen de planetaire grenzen te blijven. Dit zou betekenen dat er vanaf april geen vlees meer op het menu kan staan. In Nederland valt Meat Exhaustion Day al op 17 april.   

“Meat Exhaustion Day” is de dag in het jaar waarop de maximale vleesconsumptie bereikt is die binnen de limieten van de aarde past en de menselijke gezondheid aan kan en is vergelijkbaar met "Earth Overshoot Day". De dierenorganisatie roept overheden en de voedselindustrie op om vleesproductie en -consumptie drastisch te verminderen.

Wereldwijd valt “Meat Exhaustion Day” op 26 juni, maar per land zijn er grote verschillen. Het rapport benadrukt dat Europa in april al de maximaal aanbevolen vleesconsumptie heeft overschreden. In Nederland was dat zelfs op 17 april 2023. In de Verenigde Staten en Australië valt de dag om vlees van het menu te schrappen al op 9 en 22 maart.

De vlees- en zuivelindustrie is één van de grootste veroorzakers van dierenleed voor miljarden dieren in de landbouw per jaar, de klimaatcrisis en milieu- en volksgezondheidsproblemen. Het "planetaire gezondheidsdieet" van de gerenommeerde EAT-Lancet Commissie is door een team van deskundigen bij VIER VOETERS gebruikt om “Meat Exhaustion Day” te berekenen.

VIER VOETERS: "Wereldwijd stijgt vleesconsumptie nog steeds en eigenlijk eten we onze planeet op. Nederland is als grootste vleesexporteur in Europa een grote speler hierin. Om dieren in de landbouw een waardig bestaan te geven, dierenleed te stoppen én de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit te stoppen, moet deze trend zo snel mogelijk worden omgebogen. We roepen overheden en de voedingsindustrie op om actie te ondernemen en effectief beleid voor vleesreductie in te voeren.”

Het rapport benadrukt dat het verminderen van vleesconsumptie niet alleen belangrijk is voor het milieu en het welzijn van dieren, maar ook voor de volksgezondheid. Het Planetary Health Diet biedt een leidraad voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon.

Zoek