Doneren
Beer in kooi

Twee van de laatste illegaal gehouden bruine beren uit Kroatië hebben een nieuw tehuis gevonden

VIER VOETERS redt en vervoert Suzana en Bruno naar een Kroatisch opvangcentrum

15.7.2019

15.7.2019 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft op 11 juli met succes twee bruine beren gered die illegaal gehouden werden door een particulier in Oost-Kroatië. Suzana en Bruno, die ongeveer 20 en 40 jaar oud zijn, behoorden tot de laatste vijf ongeschikt gehouden bruine beren in Kroatië. Met de introductie van een nieuwe dierenbeschermingswet in januari 2019, kon VIER VOETERS eindelijk de beren uit de kleine kooien waarin zij werden gehouden bevrijden. Suzana en Bruno hebben nu een nieuw soortgericht onderkomen gevonden bij een Kroatische partnerorganisatie van VIER VOETERS, Bear Refuge Kuterevo.

Toen de nieuwe dierenbeschermingswet, die het houden van beren in gevangenschap verbiedt behalve in dierentuinen en opvangcentra, volledig van kracht werd, werd de illegale status van Suzana en Bruno gevalideerd en kon VIER VOETERS de redding voorbereiden. Het team van VIER VOETERS ter plaatse, onder leiding van dierenarts Marc Gölkel van het Leibnitz Institute for Zoo and Wildlife Research (ZW), redde als eerste Suzana uit een illegale privédierentuin in Markevac Nasicki  en redde vervolgens Bruno uit een ander privédierentuintje in Cerna. Beide waren tijdens een voorafgaande medische controle goedgekeurd om te worden getransporteerd. ‘Suzana was minder gespannen dan verwacht bij de anesthesie en de redding verliep gesmeerd. De gezondheid van Bruno is echter niet zo goed. Hij is duidelijk te mager voor een beer van zijn postuur en zijn hoektanden zijn er slecht aan toe. In combinatie met zijn slechte gezondheid en vermoedelijk hoge leeftijd is het belangrijk om hem de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden’ zegt dierenarts Marc Gölkel. Het team redde en verplaatste beide beren zonder problemen in één dag. Nu zal Bear Refuge Kuterevo aan de westkust van Kroatië ervoor zorgen dat Suzana en Bruno alle zorg krijgen die zij nodig hebben. Hoewel nog een transport voor senior Bruno misschien te veel zal zijn, is VIER VOETERS van plan om Suzana in de toekomst naar één van haar berenreservaten over te brengen.

‘Suzana was minder gespannen dan verwacht bij de anesthesie en de redding verliep gesmeerd. De gezondheid van Bruno is echter niet zo goed. Hij is duidelijk te mager voor een beer van zijn postuur en zijn hoektanden zijn er slecht aan toe. In combinatie met zijn slechte gezondheid en vermoedelijk hoge leeftijd is het belangrijk om hem de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden’ 

Zegt dierenarts Marc Gölkel

Het team redde en verplaatste beide beren zonder problemen in één dag. Nu zal Bear Refuge Kuterevo aan de westkust van Kroatië ervoor zorgen dat Suzana en Bruno alle zorg krijgen die zij nodig hebben. Hoewel nog een transport voor senior Bruno misschien te veel zal zijn, is VIER VOETERS van plan om Suzana in de toekomst naar één van haar berenreservaten over te brengen.

Een stapje dichter bij het einde van het illegaal houden van beren in Kroatië
Op dit moment worden er drie beren in voor hun soort ongeschikte omstandigheden gehouden bij een restaurant en een niet erkende mini-dierentuin in Kroatië. VIER VOETERS houdt de voortgang van de legale status van deze beren in de gaten en staat, samen met haar samenwerkings-partner Bear Refuge Kuterevo, klaar om hen tijdelijk of duurzaam te huisvesten. VIER VOETERS heeft de Kroatische berenopvang al sinds 2015 financieel ondersteund en met haar expertise geadviseerd met betrekking tot de constructie van een onderkomen en soortgericht berenbeheer. Met de komst van Suzana en Bruno zal de ondersteuning worden voortgezet. 

‘Wij zijn dankbaar voor de goede samenwerking met het Kroatische ministerie van landbouw en de lokale steun die we hebben gekregen van Animal Friends Croatia. Dankzij onze gezamenlijke inspanningen kunnen twee beren nu in een soort-specifieke omgeving een gelukkig leven leiden’ 

zegt Carsten Hertwig, berenexpert van VIER VOETERS.

De ‘Saddest Bears’ campagne: beëindig het lijden van de beren in Europa. 

Veel beren in Europa brengen hun leven door in kwellende omstandigheden, opgesloten in kleine kooien bij restaurants en hotels worden zij als toeristische attracties tentoongesteld. De krappe, ongepaste levensomstandigheden zijn erg stressvol voor de dieren, zowel fysiek als mentaal. VIER VOETERS is van plan om, als onderdeel van de ‘Saddest Bears’ campagne, een eind te maken aan het wrede houden van beren in Kroatië.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek