Zoek

DonerenAdopterenShop
Zwerfdieren

COVID-19 pandemie: Duizenden zwerfhonden en katten in Europa dreigen te verhongeren 

6.4.2020

VIER VOETERS start voedselproject voor dakloze dieren

7 April 2020 – De COVID-19-pandemie heeft ook ernstige gevolgen voor zwerfdieren in heel Europa: Volgens de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS worden dakloze honden en katten met de hongersnood bedreigd. De redenen voor het voedseltekort zijn de uitgaansverboden en de gesloten restaurants en fabrieken, de belangrijkste voedselbron voor veel zwerfdieren. Om zelfs in tijden van het coronavirus de bevoorrading van zwerfdieren veilig te stellen, is VIER VOETERS nu een proefproject gestart. Samen met lokale partners wil het project ongeveer 1000 vrij rondlopende honden in Roemenië voeren, te beginnen met de steden Boekarest en Galati. Soortgelijke initiatieven zullen volgen in Oekraïne en Bulgarije.

Sinds de brute massale ruiming in 2014, gaan zwerfhonden in Boekarest meestal alleen 's nachts de straat op. Door de COVID-19 lockdown-maatregelen heeft VIER VOETERS de afgelopen twee weken echter geconstateerd dat de dieren, vooral in industriële gebieden, nu overdag wanhopig op zoek zijn naar voedsel. 

'De honden leren snel. Als we met onze auto's vol hondenvoer aan komen rijden, rennen ze al op ons af. De meeste honden zijn niet bang voor mensen, aangezien de fabrieks- en restaurantmedewerkers ze voor de pandemie regelmatig voerden. Normaal gesproken voeren we geen voedselprojecten uit voor zwerfdieren, omdat ze contraproductief zijn voor duurzaam populatiebeheer en ze niet worden gecombineerd met een sterilisatiecampagne. Maar de huidige crisis vraagt ook een zekere mate van flexibiliteit van ons. Zonder de inzet van onze teams ter plaatse zouden de dieren zekerverhongeren‘, 

legt Manuela Rowlings, hoofd van VIER VOETERS Stray Animal Care in Europa, uit.

Voedingsproject als basis voor bevolkingsmaatregelen
Hoewel de huidige focus van het project van VIER VOETERS tijdens de sluitingsperiode ligt op het voeren, gebruiken de mobiele dierenartsen het contact met de honden en katten ook als een gelegenheid om ze te onderzoeken en indien nodig te behandelen. Het team houdt gedetailleerde gegevens bij van de dieren die zijn opgenomen in een sterilisatie- en vaccinatieplan. Op een later tijdstip is het team van VIER VOETERS van plan terug te keren voor een CNVR-project (Catch-Neuter-Vaccinate-Release).

Handschoenen en zelfgestikte maskers in geval van nood reinigen
De nauwelijks verkrijgbare handschoenen en maskers vormen een bijzondere uitdaging voor het team van VIER VOETERS. Wanneer ze in contact komen met de dieren moeten ze om veiligheidsredenen echter altijd worden gedragen. 'Noodzaak brengt vindingrijkheid voort. Als er tekorten ontstaan, gebruikt ons team schoonmaakhandschoenen en zelfgemaakte maskers. Natuurlijk alleen in extreme noodsituaties - tot nu toe hebben we geluk gehad en hebben we altijd nieuwe voorraden kunnen vinden. Maar we moeten heel voorzichtig zijn met onze middelen, want het project duurt nog enkele weken‘, zegt Rowlings.

Zwerfdieren Oost-Europa

steun ons werk

doneer voor voeding

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen.