Doneren
Zwerfdieren

COVID-19 pandemie: Duizenden zwerfhonden en katten in Europa dreigen te verhongeren 

VIER VOETERS start voedselproject voor dakloze dieren

6.4.2020

7 April 2020 – De COVID-19-pandemie heeft ook ernstige gevolgen voor zwerfdieren in heel Europa: Volgens de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS worden dakloze honden en katten met de hongersnood bedreigd. De redenen voor het voedseltekort zijn de uitgaansverboden en de gesloten restaurants en fabrieken, de belangrijkste voedselbron voor veel zwerfdieren. Om zelfs in tijden van het coronavirus de bevoorrading van zwerfdieren veilig te stellen, is VIER VOETERS nu een proefproject gestart. Samen met lokale partners wil het project ongeveer 1000 vrij rondlopende honden in Roemenië voeren, te beginnen met de steden Boekarest en Galati. Soortgelijke initiatieven zullen volgen in Oekraïne en Bulgarije.

Sinds de brute massale ruiming in 2014, gaan zwerfhonden in Boekarest meestal alleen 's nachts de straat op. Door de COVID-19 lockdown-maatregelen heeft VIER VOETERS de afgelopen twee weken echter geconstateerd dat de dieren, vooral in industriële gebieden, nu overdag wanhopig op zoek zijn naar voedsel. 

'De honden leren snel. Als we met onze auto's vol hondenvoer aan komen rijden, rennen ze al op ons af. De meeste honden zijn niet bang voor mensen, aangezien de fabrieks- en restaurantmedewerkers ze voor de pandemie regelmatig voerden. Normaal gesproken voeren we geen voedselprojecten uit voor zwerfdieren, omdat ze contraproductief zijn voor duurzaam populatiebeheer en ze niet worden gecombineerd met een sterilisatiecampagne. Maar de huidige crisis vraagt ook een zekere mate van flexibiliteit van ons. Zonder de inzet van onze teams ter plaatse zouden de dieren zekerverhongeren‘, 

legt Manuela Rowlings, hoofd van VIER VOETERS Stray Animal Care in Europa, uit.

Voedingsproject als basis voor bevolkingsmaatregelen
Hoewel de huidige focus van het project van VIER VOETERS tijdens de sluitingsperiode ligt op het voeren, gebruiken de mobiele dierenartsen het contact met de honden en katten ook als een gelegenheid om ze te onderzoeken en indien nodig te behandelen. Het team houdt gedetailleerde gegevens bij van de dieren die zijn opgenomen in een sterilisatie- en vaccinatieplan. Op een later tijdstip is het team van VIER VOETERS van plan terug te keren voor een CNVR-project (Catch-Neuter-Vaccinate-Release).

Handschoenen en zelfgestikte maskers in geval van nood reinigen
De nauwelijks verkrijgbare handschoenen en maskers vormen een bijzondere uitdaging voor het team van VIER VOETERS. Wanneer ze in contact komen met de dieren moeten ze om veiligheidsredenen echter altijd worden gedragen. 'Noodzaak brengt vindingrijkheid voort. Als er tekorten ontstaan, gebruikt ons team schoonmaakhandschoenen en zelfgemaakte maskers. Natuurlijk alleen in extreme noodsituaties - tot nu toe hebben we geluk gehad en hebben we altijd nieuwe voorraden kunnen vinden. Maar we moeten heel voorzichtig zijn met onze middelen, want het project duurt nog enkele weken‘, zegt Rowlings.

Zwerfdieren Oost-Europa

steun ons werk

Doneer voor voeding

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek