Honden in kooi

COVID-19: NGO's roepen op om te helpen bij het stoppen van de volgende pandemie 

Een verbod voor wilde dieren op markten wereldwijd kan dergelijke gezondheidscrises in de toekomst voorkomen

6.4.2020

6 April 2020 – Ter gelegenheid van de Wereldgezondheidsdag op 7 april stuurde de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS samen met 240 andere internationale organisaties een gezamenlijke brief naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met het verzoek om zich uit te spreken over de noodzaak voor een wereldwijd verbod voor wilde dieren op markten,  aangezien deze een ernstig risico voor de menselijke gezondheid vormen. Studies hebben aangetoond dat markten voor wilde dieren de perfecte omgeving zijn voor pathogenen zoals virussen of bacteriën om van dieren naar mensen over te springen. Met een groeiende vraag naar markten die levende en dode wilde dieren voor menselijke consumptie of traditionele geneeskunde  verkopen, zoals schubdieren, schildpadden, tijgers en vleermuizen, is het gezien de huidige wereldwijde pandemie nog nooit zo nodig geweest om dergelijke praktijken te verbieden en om te helpen toekomstige pandemieën te voorkomen.

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature is 60 procent van de opkomende infectieziekten zoönotisch en wordt aangenomen dat 70 procent daarvan afkomstig is van wilde dieren. Het risico op de overdracht van zoönosen neemt toe als gevolg van de ernstig onhygiënische omstandigheden die verband houden met markten voor wilde dieren. Op de vaak overvolle markten worden dieren in kleine ruimtes samengepropt. De nabijheid van mensen biedt de perfecte mogelijkheid voor verspreiding van ziekteverwekkers. Als gevolg van onvoldoende verzorging, stress en trauma hebben de dieren een zwak immuunsysteem. Ze zijn vatbaar voor ziekten, wat het risico voor mensen nog vergroot. 

'Het is niet de eerste keer dat besmettelijke ziekten in verband worden gebracht met wilde dieren. De recente epidemieën SARS-CoV 1, die van vleermuizen naar civetkatten en vervolgens op mensen zijn overgegaan, en MERS-CoV, dat van kamelen op de mens is overgedragen, evenals ebola en hiv, zijn allemaal zoönotische ziekten. Deze en vele andere infectieziekten tonen aan dat zoönosen een enorm risico voor de volksgezondheid vormen. Zolang er markten voor wilde dieren bestaan, zullen ze niet de laatste zijn. Het zou uiterst nalatig zijn van de WHO om de mogelijkheid om toekomstige pandemieën te helpen voorkomen, af te wijzen‘

zegt Kieran Harkin, hoofd van campagnes voor wilde dieren bij VIER VOETERS.

Bovendien stimuleert traditionele geneeskunde de handel in wilde dieren

Hoewel door World Animal Protection (WAP) uitgevoerde onderzoeken hebben uitgewezen dat meer dan 80 procent van de consumenten in de traditionele geneeskunde de voorkeur geeft aan kruiden of synthetische ingrediënten, worden wilde dieren, zoals schubdieren, beren, schildpadden, leeuwen of tijgers, nog steeds voor sommige geneesmiddelen verwerkt. Het risico van overdracht van ziekten is in alle aspecten van de handel in producten van wilde dieren wijdverbreid.

‘Van leeuw- en tijgerbotten, de hoorn van neushoorns - of pangolineschubben is bewezen dat zij geen unieke medische eigenschappen bezitten. We vragen regeringen wereldwijd om ons te steunen en hun burgers bewust te maken dat de consumptie en het gebruik van wilde dieren een risico vormen voor de volksgezondheid en de veiligheid, en ervoor te zorgen dat markten die wilde dieren en hun delen verkopen geen plaats hebben in hun respectieve landen,‘ 

zegt Kieran Harkin, hoofd van campagnes voor wilde dieren bij VIER VOETERS.

Deel hier!

Zoek