Honden in een park

Coronavirus (COVID-19) en uw huisdier

Gids voor eigenaren van gezelschapsdieren

20.3.2020

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) blijft zich over de hele wereld verspreiden, wat paniek en verwarring veroorzaakt, met gevolgen voor zowel mens als dier. Het recente nieuws dat een hond van een patiënt uit Hong Kong met COVID-19 werd getest en later werd bevestigd dat hij een lage infectie heeft met COVID-19, waarschijnlijk een overdracht van mens op dier, kan de angst vergroten dat niet alleen mensen maar ook huisdieren het virus kunnen oplopen. Het is echter belangrijk om alle feiten te begrijpen en dat dit niet meer dan één enkel geval is en dat er geen andere gevallen zijn geregistreerd. De autoriteiten benadrukken dat dit geen reden tot ongerustheid is en dat er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren het virus kunnen verspreiden, d.w.z. besmet zijn betekent niet noodzakelijk dat ze het virus kunnen overdragen¹. Bovendien reageerde de hond niet op het virus, vertoonde hij geen klinische symptomen van COVID-19, en ontwikkelde hij ook niet de verwachte antilichamen bij het oplopen van coronavirus.

Huisdieren en coronavirus

Deskundige autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en diergeneeskunde, waaronder de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) en The World Small Animal Veterinary Association (WSAVA), benadrukken dat er momenteel geen bewijs is dat huisdieren het COVID-19-virus op mensen kunnen overdragen². Het is daarom belangrijk dat mensen niet in paniek raken en hun huisdieren vanwege ongerechtvaardigde angst in de steek laten. Overdracht van mens op mens is de belangrijkste transmissieroute, vooral via hoest- of niesdruppeltjes. Het wordt daarom aangeraden om nauw contact met mensen die koorts en hoest vertonen te vermijden, regelmatig handen te wassen en bij hoesten een gezichtsmasker te dragen. Omdat het virus minstens een paar dagen in de omgeving kan overleven, moeten bij interactie met uw huisdier ook goede hygiënemaatregelen worden toegepast. Vermijd het kussen van uw huisdier en was uw handen regelmatig in overeenstemming met de richtlijnen van de gezondheidsautoriteiten.

Coronavirussen bij honden en katten

Het COVID-19-virus is, samen met 40 andere soorten coronavirussen, een lid van de Coronaviridae-familie en is een nieuwe stam van het SARS-coronavirus van 2003.
Een deel van de Coronairidae-familie zijn ook honden- en kattencoronavirussen. Hoewel deze virussen leiden tot de ontwikkeling van specifieke ziekten bij respectievelijk honden en katten, kunnen ze de mens niet beïnvloeden. Sommige mensen hebben coronavirussen bij honden en katten verward met COVID-19, dus het is belangrijk om te onthouden dat het ene 'coronavirus' niet hetzelfde is als andere coronavirussen.

Verzorgen van huisdieren tijdens een uitbraak

Huisdieren maken deel uit van ons gezin en verdienen tijdens een uitbraak dezelfde aandacht als elk ander gezinslid. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat als u tijdens een uitbraak thuis moet blijven, u voldoende voer voor huisdieren, voorgeschreven medicijnen en benodigdheden hebt om uw huisdier voldoende te verzorgen. Als een huisdier tijdens deze periode ziek wordt, moet er voor advies en behandeling contact worden opgenomen met een dierenarts. Verder is het verstandig om plannen te maken voor het geval u ziek bent, zodat er, indien nodig, iemand is die voor uw huisdier kan zorgen.

Huisdieren spelen een speciale rol

Huisdieren spelen een speciale rol als metgezellen en kunnen hun eigenaren comfort en emotionele steun bieden, vooral als mensen thuis geïsoleerd zijn. Interactie met dieren verlaagt het stressniveau, wat leidt tot een versterkt immuunsysteem en uiteindelijk tot een hogere weerstand tegen ziekten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat onze huisdieren ook tijdens een uitbraak worden beschermd.

Deel hier!

Zoek