Hond op de bank

Na de lockdown: je huisdier helpen er mee om te gaan als het normale leven hervat

Gids van VIER VOETERS voor eigenaren van gezelschapsdieren

24.4.2020

Op dit moment zijn we onder de beperkingen van COVID-19 allemaal bezig met het aanpassen aan het nieuwe ‘normaal’. Maar eigenaren van dieren moeten vooruit denken en nadenken over wat er na COVID-19 zal gebeuren en hun huisdieren zoveel mogelijk voorbereiden op een terugkeer naar een normale routine.

Door het COVID-19-virus brengen veel mensen aanzienlijk meer tijd thuis door, thuis werkend of in zelfisolatie. Voor veel mensen hebben huisdieren hen geholpen om met de situatie om te gaan, zowel wat betreft het bieden van gezelschap en lichaamsbeweging, evenals dat de hoeveelheid extra tijd met hun eigenaren ook veel huisdieren heeft geholpen. Dit zal echter niet voor altijd zo blijven en het volgen van normale routines zal na COVID-19 terugkeren, wat voor sommige huisdieren betekent dat ze wat tijd alleen moeten doorbrengen. Huisdiereigenaren moeten ervoor zorgen dat hun dieren in staat zijn het aan te kunnen als ze weer in hun eentje zijn en het leven weer normaal is.

Vooral honden zullen worden getroffen

Tijd die in nauw contact met huisdieren wordt doorgebracht, kan leiden tot een hechte band tussen huisdieren en hun eigenaren, vooral tussen honden en hun eigenaren. Het leven kan echter moeilijk worden als de situatie verandert en de hond gedwongen wordt tijd door te brengen zonder het gezelschap of de aandacht van zijn menselijke familie, al is het maar voor een paar uur. Dit heeft vooral effect op dieren die onzeker en angstig zijn, misschien door eerder verlies van hun huis of het verlies van een vorige eigenaar te hebben geleden, scheiding kan leiden tot angst en gedragsproblemen. Zo kan verlatingsangst leiden tot destructief gedrag bij huisdieren die schade aan het huis veroorzaken of thuis plassen als de eigenaar afwezig is, of voortdurend blaffen totdat de eigenaar naar huis terugkeert. Sommige honden lijden ook aan depressies of moeten overmatig kwijlen als gevolg van het alleen blijven.


Katten lijken gemakkelijker met deze situatie om te gaan en vertonen over het algemeen niet dezelfde gedragsproblemen. Hoewel veel katten de aandacht en nabijheid van hun baasjes waarderen, zijn de meeste katten erg onafhankelijk en delen ze hun dag zelf in. Katten laten wennen aan het weer alleen zijn zou daarom gemakkelijker moeten zijn dan bij honden. Maar zelfs katten zullen baat hebben bij een paar oefensessies om terug te keren naar een meer eenzaam bestaan.

De angsten van huisdieren tegengaan

Dieren die vanwege hun ervaringen uit het verleden vaak bang zijn, kunnen deze tijd genieten van meer aandacht van hun eigenaren en kunnen een nieuw gevoel van veiligheid krijgen. Alhoewel dit goed is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit gevoel van veiligheid ook na deze onmiddellijke periode blijft bestaan tot het moment dat uw huisdier weer alleen thuis moet zijn.

Als huisdiereneigenaar kunt je veel doen om je huisdier te leren omgaan met en ervan te genieten om alleen te zijn, zichzelf te vermaken en niet naar jou te smachten.

Hier volgen enkele tips om je te helpen: 

  • Geleidelijke training: net als bij het trainen van puppy's, kun je een  volwassen hond laten wennen aan het weer alleen zijn door eerst het huis een paar minuten te verlaten, het te verlengen tot 15 minuten, dan een  half uur enz., en iedere keer langzaam op te voeren. Geleidelijk leert je huisdier erop te vertrouwen dat je weer naar huis terugkeert.
  • Sta pauzes toe: Zorg ervoor dat u tussen de spelletjes die je met je  huisdier speelt, een behoorlijke pauze zit. Deze stilstand is nodig zodat je huisdier voldoende rust en slaap krijgt.
  • Respecteer de rust van je huisdier: wanneer je huisdier zich terugtrekken op zijn slaapplaats, moet deze rust worden gerespecteerd en moet je huisdier kunnen rusten. Zorg ervoor dat je kinderen dit ook begrijpen.
  • Bedenk activiteiten voor 'zelfvermaak': ontwerp bijvoorbeeld een voedingsspel waarin de traktatie van je huisdier in de vorm van voedselballen wordt gegeven of door een Kong of iets dergelijks te gebruiken. Je huisdier zal lange tijd bezig zijn om het voer te pakken te krijgen, het af te leiden terwijl het van je gescheiden is en hem te leren zichzelf te vermaken. 
  • Negeer uw huisdier soms: het is gezond om je huisdier soms te negeren, vooral als ze te veel aandacht vragen.
  • Aan- en uitkleden: dieren zijn slim in het associëren van typische exit-  rituelen als hun eigenaren het huis verlaten. Het is een goed idee hen er  aan te wennen door meerdere keren per dag je schoenen aan te trekken, een jas aan te doen en andere outfits, zonder je woning te verlaten. Breng een avond voor de tv door in je versleten schoenen!
  • Bereid je voor op de gevolgen voor je huisdieren: als het door speciale omstandigheden zoals de COVID-19-crisis of zelfs een gebroken been of een ziekte noodzakelijk is om meer dan normaal thuis te blijven, moet je absoluut de tijd gebruiken om extra aandacht te besteden aan je huisdier. Voor hun voortdurende welzijn moet de aandacht echter goed worden afgemeten, zodat deze niet leidt tot toekomstige problemen voor je huisdier, zoals verlatingsangst. Met wat aandacht kan iedereen van de tijd samen genieten.

Zoek