Doneren
Tijgers gered in Duitsland

Twee voormalige circustijgers in Duitsland gaan met pensioen 

VIER VOETERS brengt Sahib en Jill naar het opvangcentrum voor grote katachtigen Tierart

27.7.2020

Amsterdam, 27 juli 2020 - Na een leven vol optredens in het Duitse Manuel Weisheit-circus, heeft de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS nu twee tijgers een passend onderkomen gegeven. Op 25 juli verwelkomde het onder leiding van VIER VOETERS staande grote katachtigenopvangcentrum Tierart in Maßweiler in het zuidwesten van Duitsland, Sahib en Jill. Nadat hun vorige eigenaar zijn circuswerk had afgerond, vroeg hij VIER VOETERS om hulp bij de toekomstige huisvesting van de Siberische tijgers. Het ervaren team van Tierart zorgt voor de tijgers en geeft ze, weg van het circusleven, een gelukkig en gezond pensioen. VIER VOETERS blijft campagne voeren voor een EU-breed verbod op de commerciële tijgerhandel, die de uitbuiting van grote katachtigen voor amusementsdoeleinden bevordert, bijvoorbeeld in circusvoorstellingen.

Nadat het circus vanwege COVID-19-maatregelen niet kon reizen, waren de 14-jarige Sahib en de 13-jarige Jill sinds begin 2020 tijdelijk gehuisvest op een paardenboerderij bij Mannheim. Een team van VIER VOETERS bracht ze nu met hulp van hun vorige eigenaar naar Tierart. Hij kocht de tijgers in 2007 van het Duitse dierenpark Nadermann in Delbrück, waar ze werden gefokt, en begon ze te trainen voor circusvoorstellingen toen ze ongeveer een jaar oud waren. In plaats van de tijgers te verkopen nadat hij gestopt was met werken aan het circus, gaf de eigenaar ze over aan de zorg van VIER VOETERS. De paardenboerderij ligt niet ver van Tierart, dus arriveerden de tijgers na een korte rit van anderhalf uur in hun nieuwe onderkomen. 

‘Beide tijgers gingen zelfstandig de transportkooien in, dus hoefden we hen gelukkig niet te verdoven. Sahib en Jill maken het goed en verkennen hun nieuwe omgeving. Zodra ze zich hebben gesetteld, zal onze dierenarts hen grondig onderzoeken. Het Tierart-team biedt hen alles wat zij nodig hebben na jarenlang werken in circusarena's. Ze hebben nu een grote omheind terrein met een zwembad en structuren om te klimmen, spelen en zich te verstoppen en kunnen hun dagen doorbrengen zoals ze willen '

zegt Barbara van Genne, die bij VIER VOETERS verantwoordelijk is voor de redding van wilde dieren.

Tijgerhandel in Europa loopt uit de hand
In de hele EU is het legaal om tijgers in gevangenschap te fokken en commercieel te verhandelen, zowel binnen Europa als voor export over de hele wereld. Zelfs het houden van wilde dieren in circussen of als huisdier is in veel landen nog steeds toegestaan, waaronder Duitsland. De dieren worden vaak onder slechte omstandigheden gehouden en moeten een wrede behandeling ondergaan. Een recent gepubliceerd rapport van VIER VOETERS over de tijgerhandel toont aan dat zelfs de Europese autoriteiten niet weten hoeveel tijgers er in hun eigen land gehouden worden. Zo konden 78 Duitse autoriteiten waarmee contact was opgenomen via aanvragen in het kader van ‘Freedom of Information (FOI)’  het aantal tijgers in dierentuinen, natuurbeschermingscentra en particuliere huishoudens niet melden. ‘We zijn verheugd dat de voormalige eigenaar van Sahib en Jill zou willen dat ze met pensioen gaan op een manier die bij hen past. De meeste in gevangenschap gehouden tijgers ondergaan een heel ander lot. Zonder een grondige registratie van het aantal tijgers dat in de EU-lidstaten in gevangenschap wordt gehouden en zonder controle over de handel binnen de EU, zal de illegale handel en de daarmee samenhangende dierenmishandeling blijven floreren. Een alomvattend, EU-breed verbod op de handel in in gevangenschap levende tijgers kan voorkomen dat grote katachtigen worden uitgebuit voor winst ‘, zegt Kieran Harkin, die verantwoordelijk is voor campagnes over de handel in wilde dieren bij VIER VOETERS.

Wilde dieren horen niet thuis in het circus
Circussen reizen de hele tijd van de ene plaats naar de andere. De kooien moeten weinig ruimte innemen en moeten snel gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. De meeste circusdieren brengen veel van hun tijd door in transportwagens en kleine tijdelijke verblijven die natuurlijk gedrag beperken en vaak geen ruimte laten voor klimmen, hardlopen of baden - activiteiten die essentieel zijn voor het welzijn van tijgers en vele andere wilde dieren. Nauw contact met mensen en gedwongen demonstraties van onnatuurlijk gedrag maken deel uit van de dagelijkse routine in de circusomgeving en zijn stressfactoren die het welzijn van de dieren kunnen schaden. De vertoning van roofdieren zoals tijgers in circussen vormt ook een bedreiging voor de openbare veiligheid In 23 van de 27 EU-lidstaten gelden beperkingen voor het gebruik van alle dieren of alle wilde dieren in circussen. In Duitsland, maar ook in Frankrijk, Italië en Litouwen zijn er geen beperkingen. VIER VOETERS schat dat nog steeds ongeveer dertig tijgers in reizende circussen in Duitsland worden gehouden en werkt er al jaren aan om ervoor te zorgen dat de regering eindelijk een verbod op alle wilde dieren in circussen in het land invoert.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek