Doneren
Noodhulp in Beiroet

VIER VOETERS redt dieren in Beiroet

In samenwerking met lokale partner Animals Lebanon 

18.8.2020

Amsterdam, 18 augustus 2020 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS ondersteunt haar lokale partner Animals Lebanon bij de redding en verzorging van (gewonde) dieren in Beiroet. Op 4 augustus werd de Libanese hoofdstad opgeschrikt door een allesverwoestende explosie. Meer dan 170 mensen kwamen om het leven en ruim 6.000 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich ook talrijke dieren, waaronder veel huisdieren.

Het team van VIER VOETERS helpt ter plaatse bij het zoeken naar dieren onder het puin. Geredde dieren krijgen water en voedsel en worden medisch behandeld. Als het niet lukt om ze met hun baasjes te herenigen, gaat VIER VOETERS op zoek naar een nieuw thuis voor de dieren. Ook voor geredde zwerfdieren wordt een veilig onderkomen gezocht.

De komende weken zal het team van VIER VOETERS - bestaande uit dierenartsen en dierverzorgers - zoveel mogelijk huisdieren en zwerfdieren redden, samen met Animals Lebanon en lokale vrijwilligers.

"We gaan de komende weken de klok rond op zoek naar en zorgen voor de overlevende dieren. De reddingsoperaties zullen we ook gebruiken om zwerfdieren in het gebied te vaccineren tegen hondsdolheid"

zegt Dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en leider van de missie in Beiroet. 

Expertise in crisis en conflict zones

In december 2019 heeft VIER VOETERS samen met Animals Lebanon verschillende wilde dieren in twee dierentuinen in het zuiden van Libanon verzorgd.

Ook in landen als Libië en Egypte zijn missies uitgevoerd: in 2016 en 2019 heeft het team van VIER VOETERS de dieren van drie dierentuinen in de Gazastrook gered.

In 2017 redde VIER VOETERS 13 dieren uit een dierentuin bij Aleppo in Syrië en de laatste overlevende dieren – een beer en een leeuw - uit een dierentuin in Mosul, Irak.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek