Doneren
Honden gered van de slacht in Cambodja

61 honden gered van de slacht

VIER VOETERS helpt Cambodjaanse autoriteiten na inbeslagname.

24.2.2021

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft Cambodjaanse autoriteiten van de provincie Siem Reap bijgestaan na het onderscheppen van een busje met 61 honden erin die voor de slacht waren bestemd. De chauffeur van de minivan is gearresteerd; de honden zijn in beslag genomen. Het is de eerste door de regering geleide onderschepping sinds het verbod op hondenvlees dat in Siem Reap in juli 2020 is ingegaan.

De honden zaten dicht opeengepakt in zes metalen kooien in de minivan en waren op weg Kampong Cham in het noordoosten van het land om te worden geslacht voor hun vlees. Na de onderschepping werden alle honden onmiddellijk uit de overvolle kooien gehaald en vrijgelaten in een kleine opvangruimte.

VIER VOETERS werkte samen met de lokale organisaties 'Paw Patrol Cambodia' en 'Animal Rescue Cambodia' om de 61 geredde honden noodvoeding en medicijnen te geven. Een veterinair team is momenteel ter plaatse samen met het Provinciale Departement van Landbouw van Siem Reap om alle honden te vaccineren en te behandelen voor hun verwondingen. 

“De meeste zijn jonge honden en vertoonden tekenen van ernstige hitte-uitputting en uitdroging. Het is onduidelijk hoe lang deze honden in het busje of op een verzamelplaats hebben gezeten voordat ze in het voertuig werden geladen. Ze hadden allemaal extreme honger, waarschijnlijk hadden ze al dagen niet gegeten. We bereiden momenteel een locatie voor waar de honden veilig zijn en verzorgd zullen worden tot we een nieuw tehuis voor ze gevonden hebben. Deze  onderschepping is hopelijk een luid en duidelijk signaal aan de handelaren in Cambodja dat de handel in hondenvlees in de toekomst niet langer wordt getolereerd,"  

aldus Katherine Polak, dierenarts en hoofd  Stray Animal Care Zuidoost-Azië bij VIER VOETERS.

De strijd tegen de handel in honden- en kattenvlees

Uit onderzoek van VIER VOETERS blijkt dat in Cambodja naar schatting 3.750 honden per maand vanuit Siem Reap met speciale minibusjes worden vervoerd naar slachthuizen in Kampong Cham, Kampong Thom en Skun. Daar worden de honden verdronken, neergestoken of opgehangen, van hun vacht ontdaan en door groothandelaars verkocht aan de meer dan 100 hondenvleesrestaurants in Phnom Penh.

VIER VOETERS werkt sinds 2018 nauw samen met de Cambodjaanse regering en pleit voor een verbod op hondenvlees vanwege de extreme dierenmishandeling die hiermee gepaard gaat en het risico voor de volksgezondheid, grotendeels als gevolg van hondsdolheid en de verspreiding van zoönosen.

Om een duurzaam einde te maken aan de wrede handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië heeft VIER VOETERS een campagne gelanceerd op internationaal en nationaal niveau in Cambodja, Vietnam en Indonesië. Wereldwijd hebben al meer dan een miljoen mensen de petitie ondertekend om een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees.

VIER VOETERS op social media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

 

Perscontact

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek