Doneren
Tijger Tsezar in Oekraïne

Misbruikte tijger Tsezar van Oekraïne naar Fries opvangcentrum FELIDA

VIER VOETERS dringt aan op uitbreiding dierenbeschermingswetten in Oekraïne

25.10.2021

25 October 2021 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft vrijdag 22 oktober de elfjarige tijger Tsezar verwelkomd bij haar FELIDA Grote-katachtigen-opvang, na een driedaagse reis vanuit Oekra'ine. De Oekraïense autoriteiten namen Tsezar en vijf andere tijgers begin 2020 in beslag, nadat ze uitgehongerd waren aangetroffen bij een verlaten priveclub. De tijgers waren jarenlang misbruikt voor amusement en commerciele handel.

Tsezar werd tijdelijk overgebracht naar een opvangcentrum  voor wilde  dieren in Kiev, waar hij begon te herstellen. Omdat op de lange termijn de ruimte voor een tijger te klein zou zijn, bood VIER VOETERS aan Tsezar onder haar hoede te nemen en biedt hem nu een soortgeschikt thuis.

In november 2021 wordt in Oekraïne een nieuwe wet van kracht die daar het gebruik van bepaalde wilde diersoorten voor amusementsdoeleinden zal verbieden. VIER VOETERS dringt er bij de Oekraïense regering op aan ook het fokken van en de handel in wilde dieren goed te controleren en het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden.

In het verleden werd Tsezar gebruikt voor intensieve fok met een tijgerin die vermoedelijk zijn zus was. Zij stierf voordat ze naar FELIDA kon worden gebracht. 

"De welpen die in deze vreselijke omstandigheden werden  gefokt, werden met de hand grootgebracht zodat ze gemakkelijk verkocht zouden kunnen worden. Deze wrede dierenmishandeling stopte alleen omdat de eigenaar de tijgers in de steek liet en dierenactivisten de autoriteiten inlichtten. Hij heeft geen juridische gevolgen ondervonden, wat onaanvaardbaar is. We dringen er bij de Oekraïense  autoriteiten op aan om dergelijke wreedheden te voorkomen door uitgebreidere en strengere wettelijke regels in te voeren voor de bescherming van wilde dieren,"

aldus Barbara van Genne, verantwoordelijk bij VIER VOETERS voor reddingen van wilde dieren.

Tsezar werd voor zijn redding in een kleine kooi van 10 m² gehouden bij een privéclub. Zijn kooi lag vlak boven een rivier en als het waterpeil steeg, liep de kooi onder water. De zes tijgers in de privéclub kregen visafval te eten en hadden slechts beperkte toegang tot schoon drinkwater.

Na Tsezars reis van ongeveer 2000 kilometer van Kiev naar Nederland, zal het ervaren team van FELIDA Grote-katachtigen-opvang hem de juiste zorg bieden, zodat hij kan herstellen in een geschikte omgeving.

FELIDA

FELIDA Grote-katachtigen-opvang is een van de vele opvangcentra voor wilde dieren die VIER VOETERS wereldwijd runt. Het is een speciale opvang voor grote katachtigen die lichamelijk en geestelijk getraumatiseerd zijn. De grote katachtigen die van hun moeilijke verleden herstellen, kunnen worden overgebracht naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die levenslang intensieve en speciale zorg nodig hebben, blijven bij FELIDA. lnclusief nieuwkomer Tsezar wonen daar momenteel acht leeuwen en twee tijgers.

VIER VOETERS  op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek