Doneren
Masoud & Terez bij aankomst in FELIDA

bulgaarse leeuwenwelpen krijgen nieuw thuis in friesland

VIER VOETERS brengt twee leeuwenwelpen naar FELIDA Grote-katachtigen-opvang

6.2.2018

Amsterdam, 6 februari 2018 - Vandaag begint een nieuw leven voor de twee Bulgaarse leeuwenwelpen Masoud en Terez in het Nederlandse FELIDA Grote-katachtigen-opvang. Beide welpjes zijn vannacht veilig aangekomen in FELIDA en maken het goed. Met de aankomst van Masoud en Terez kan het VIER VOETERS-team opgelucht ademhalen: de situatie was de afgelopen weken erg spannend. De Bulgaarse autoriteiten weigerden de juiste uitleverdocumenten voor Masoud en Terez te verschaffen. Dankzij een internationale petitie en massale protesten vanuit de Bulgaarse bevolking, was daar dan toch uiteindelijk het groene licht. Masoud en Terez kunnen nu eindelijk herstellen van de moeilijke start in hun leven.

Terwijl het VIER VOETERS-team ter plaatse in Bulgarije wachtte en meedogenloos campagne voerde voor de noodzakelijke toestemmingen om de leeuwenwelpen te verplaatsen, voerde wildlife dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) medische controles uit bij beide welpen. Er werd vastgesteld dat Terez een ernstig botgroeistoornis in zijn voorpoten heeft dat gespecialiseerde zorg nodig heeft, wat FELIDA Grote-katachtigen-opvang kan bieden. Een dergelijk defect is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de onprofessionele fokpraktijken in de Razgrad Zoo, aangezien Masoud en Terez ten minste uit de tweede generatie van een inteeltlijn komen. Gelukkig werd dankzij de steun van de Bulgaarse premier en de onvermoeibare inspanningen van het Bulgaarse publiek uiteindelijk toestemming verleend om de welpen over te dragen. Het VIER VOETERS-team verspilde geen tijd en was zo snel mogelijk op weg naar Nederland. De driejarige leeuw Ivan-Asen verblijft voorlopig in de dierentuin van Sofia. Hij reageerde heel goed op de behandeling die hij daar kreeg en is volgens de veterinaire controles gezond. VIER VOETERS heeft definitieve plannen om hem ook naar FELIDA Grote-katachtigen-opvang over te brengen, aangezien de gemeente Razgrad de zorg voor Ivan-Asen al heeft toevertrouwd aan VIER VOETERS.

"We zijn erg blij dat de situatie een positieve wending heeft genomen en dat we Masoud en Terez naar een soortgeschikte omgeving konden brengen. Gezien de gezondheidstoestand van Terez heeft hij dringend behoefte aan dagelijkse monitoring en een speciaal dieet om zijn slechte ontwikkeling te behandelen", zegt Dr. Marina Ivanova, Directeur van het Bulgaarse VIER VOETERS-kantoor.

Een thuis voor getraumatiseerde grote katachtigen

De welpen kunnen nu herstellen en opgroeien in FELIDA Grote-katachtigen-opvang, een opvangcentrum van VIER VOETERS dat is gevestigd in het Nederlandse Nijeberkoop. Door het project in 2014 over te nemen, nam de internationale dierenwelzijnsorganisatie ook de verantwoordelijkheid op zich voor de 26 grote katachtigen die daar toen al gehuisvest waren. Aangezien FELIDA in de eerste plaats bedoeld was als doorvoer- en rehabilitatiecentrum, verplaatste VIER VOETERS de meeste wilde dieren naar het VIER VOETERS Big Cat Sanctuary LIONSROCK in Zuid-Afrika. Naast de uit Bulgarije geredde leeuwen, leven er momenteel vijf tijgers in het Nederlandse opvangcentrum. In de toekomst is VIER VOETERS van plan de faciliteit uit te breiden, zodat nog meer grote katachtigen uit slechte omstandigheden kunnen worden gered. 

Dierentuin zonder vergunning

Razgrad Zoo werd in 1960 geopend en ligt in het noordoosten van Bulgarije. Hoewel haar vergunning sinds 2014 verlopen is, blijft de dierentuin gratis toegang verlenen aan bezoekers. Er leven veel verschillende soorten dieren, waaronder leeuwen, vossen, zwijnen, herten, rendieren, lama's en vogels. Jarenlang werd er ook geld verdiend met de illegale en onkundige fok en verkoop van leeuwen. Omdat de stad Razgrad de officiële eigenaar van de dierentuin is, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd dat het nodig is om maatregelen te nemen. Een internationaal team van VIER VOETERS zorgde ervoor dat Masoud en Terez naar FELIDA konden komen, dat er medische zorg werd verleend aan de overige leeuwen en dat de mannetjes gesteriliseerd werden.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek