Doneren

Leeuwin Nala naar LIONSROCK

10.10.2018

LEEUWIN NALA NAAR LIONSROCK
Voor leeuw Saeed, gered uit een Syrische dierentuin door de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, zijn de eenzame dagen binnenkort voorbij. Op 11 oktober is leeuwin Nala vanuit Stichting AAP aangekomen in LIONSROCK en leeft nu in het verblijf naast Saeed, zodat ze alvast aan elkaar kunnen wennen. Nala is afkomstig van een illegale fokker in Frankrijk en werd gered door AAP (Animal Advocacy and Protection). Na een lang revalidatieproces in Spanje is de leeuwin eindelijk aangekomen bij LIONSROCK in Zuid-Afrika. Daar zal ze worden gekoppeld aan haar buurman Saeed.
Jonge leeuwen zoals Saeed en Nala zijn zeer sociale dieren die zich het meest comfortabel voelen in het gezelschap van soortgenoten. Vanwege hun vergelijkbare leeftijd is de kans groot dat het socialisatieproces van de twee dieren soepel verloopt.

"We nemen aan dat Saeed, die tijdens de oorlog in gevangenschap was geboren, samenwoonde met andere grote katten in Syrië, hij laat duidelijk tekenen zien dat hij gezelschap nodig heeft. Met zijn nieuwe buurman Nala geloven we dat we de perfecte metgezel hebben gevonden. Ze kunnen nu elkaar door het hek alvast leren kennen.Als er aan beide kanten belangstelling is, zullen Saeed en Nala naar een gemeenschappelijk verblijf verhuizen."

Ioana Dungler, directeur van het Wild Aninmals Department bij VIER VOETERS

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek