Doneren
Oekraïnse vluchtelingen met huisdieren

STICHTING VIER VOETERS BIEDT HULP AAN VLUCHTELINGEN MET HUISDIEREN

6.4.2022

VIER VOETERS is al tien jaar actief in Oekraïne. De internationale dierenwelzijnsorganisatie heeft een kantoor in Kiev en medewerkers bieden hulp aan de talrijke zwerfhonden en - katten in het land. Ook runt VIER VOETERS een berenopvang in het westen van Oekraïne, BERENWOUD Domazhyr, waar momenteel 29 geredde beren leven. De oorlog dwingt tot aangepaste maatregelen, maar er wordt hulp geboden waar mogelijk.

Het hoofdkantoor van VIER VOETERS in Wenen staat voortdurend in contact met de Oekraïense collega's. “Ze maken het momenteel gelukkig goed gezien de omstandigheden. Hun veiligheid is nu het belangrijkst. Vanwege de onveilige situatie hebben we onze werkzaamheden voor de zwerfdieren tijdelijk moeten stopzetten, maar zodra het weer mogelijk is zal ons team alles doen wat nodig is om de dieren te helpen. De berenopvang is momenteel gesloten voor bezoekers. Maar natuurlijk zijn onze mensen daar om de beren verzorgen", zegt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.

Hulp voor vluchtelingen met huisdieren “We doen wat we kunnen", meldt Petra Sleven. “Om mensen te ondersteunen bij de evacuatie van hun huisdieren werken we samen met onze lokale partners in de buurlanden Roemenië en Moldavië. Onze kliniek in Sofia staat klaar voor de vluchtelingen en hun huisdieren. We gebruiken al onze contacten en ons brede netwerk om hulp te organiseren, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. VIER VOETERS biedt gratis hulp: we vaccineren, chippen, geven medische behandelingen, verstrekken voedsel, riemen en tuigjes, transportboxen voor kleine huisdieren en we regelen tijdelijke accommodatie.

Gelukkig heeft de Europese Commissie besloten dat de lidstaten hun anders strenge regels voor de invoer van huisdieren mogen versoepelen. Ze kunnen momenteel speciale invoervergunningen afgeven zonder voorafgaand verzoek en bureaucratische procedures. Momenteel hebben Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije hun grenzen opengesteld voor honden, katten en andere huisdieren, ook al voldoen ze niet aan alle gebruikelijke vaccinatie- en chipcriteria.

“Een hele belangrijke beslissing van de Europese Commissie. We weten uit ervaring van onze hulpmissies in bijvoorbeeld oorlogs- of overstromingsgebieden, dat mensen bij evacuatie geen afstand willen doen van hun huisdieren. De band tussen mens en dier is heel hecht en ontzettend belangrijk voor het welzijn van veel mensen – zeker in tijden van crisis.”

Dat de oorlog in Oekraïne veel dierenliefhebbers in Nederland zorgen baart, wordt duidelijk uit het grote aantal mensen dat belt naar VIER VOETERS: “We hebben huilende mensen aan de telefoon die zich afvragen hoe het met de dieren gaat in het oorlogsgebied. Veel mensen willen helpen.”

Hond in Oekraïne

Hulp is overal nodig

Doneer en steun ons werk, nu en straks!  

Doneer nu

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek