Doneren
Oekraïnse vluchtelingen met huisdieren

STICHTING VIER VOETERS BIEDT HULP AAN VLUCHTELINGEN MET HUISDIEREN

6.4.2022

VIER VOETERS is al tien jaar actief in Oekraïne. De internationale dierenwelzijnsorganisatie heeft een kantoor in Kiev en medewerkers bieden hulp aan de talrijke zwerfhonden en - katten in het land. Ook runt VIER VOETERS een berenopvang in het westen van Oekraïne, BERENWOUD Domazhyr, waar momenteel 29 geredde beren leven. De oorlog dwingt tot aangepaste maatregelen, maar er wordt hulp geboden waar mogelijk.

Het hoofdkantoor van VIER VOETERS in Wenen staat voortdurend in contact met de Oekraïense collega's. “Ze maken het momenteel gelukkig goed gezien de omstandigheden. Hun veiligheid is nu het belangrijkst. Vanwege de onveilige situatie hebben we onze werkzaamheden voor de zwerfdieren tijdelijk moeten stopzetten, maar zodra het weer mogelijk is zal ons team alles doen wat nodig is om de dieren te helpen. De berenopvang is momenteel gesloten voor bezoekers. Maar natuurlijk zijn onze mensen daar om de beren verzorgen", zegt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.

Hulp voor vluchtelingen met huisdieren “We doen wat we kunnen", meldt Petra Sleven. “Om mensen te ondersteunen bij de evacuatie van hun huisdieren werken we samen met onze lokale partners in de buurlanden Roemenië en Moldavië. Onze kliniek in Sofia staat klaar voor de vluchtelingen en hun huisdieren. We gebruiken al onze contacten en ons brede netwerk om hulp te organiseren, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. VIER VOETERS biedt gratis hulp: we vaccineren, chippen, geven medische behandelingen, verstrekken voedsel, riemen en tuigjes, transportboxen voor kleine huisdieren en we regelen tijdelijke accommodatie.

Gelukkig heeft de Europese Commissie besloten dat de lidstaten hun anders strenge regels voor de invoer van huisdieren mogen versoepelen. Ze kunnen momenteel speciale invoervergunningen afgeven zonder voorafgaand verzoek en bureaucratische procedures. Momenteel hebben Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije hun grenzen opengesteld voor honden, katten en andere huisdieren, ook al voldoen ze niet aan alle gebruikelijke vaccinatie- en chipcriteria.

“Een hele belangrijke beslissing van de Europese Commissie. We weten uit ervaring van onze hulpmissies in bijvoorbeeld oorlogs- of overstromingsgebieden, dat mensen bij evacuatie geen afstand willen doen van hun huisdieren. De band tussen mens en dier is heel hecht en ontzettend belangrijk voor het welzijn van veel mensen – zeker in tijden van crisis.”

Dat de oorlog in Oekraïne veel dierenliefhebbers in Nederland zorgen baart, wordt duidelijk uit het grote aantal mensen dat belt naar VIER VOETERS: “We hebben huilende mensen aan de telefoon die zich afvragen hoe het met de dieren gaat in het oorlogsgebied. Veel mensen willen helpen.”

Hond in Oekraïne

Hulp is overal nodig

Doneer en steun ons werk, nu en straks!  

Doneer nu

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via:

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek