Puppy's

Hoe herkent u een goede fokker?

Veilig een puppy kopen? Gebruik onze checklist!

16.8.2022

Voordat u een puppy in huis neemt, zijn er veel dingen waar u aan moet denken. Van de kosten en de tijd die u aan uw pup moet besteden tot de spullen die u moet kopen en zelfs het soort voer dat u wilt geven. Maar een van de allerbelangrijkste aandachtspunten: waar moet u op letten bij het kopen van een puppy om uzelf te beschermen tegen de risico’s van de illegale puppyhandel. 

Er zijn verschillende manieren om aan een puppy te komen; de beste keuze is natuurlijk om er een uit een lokaal asiel te adopteren. Veel honden in Nederland, waaronder puppy's, wachten in asiels op een baasje die ze een fijn thuis geeft. Wilt u een puppy van een bepaald ras met specifieke kenmerken? Dan kunt u een puppy bij een fokker kopen. In dat geval geven we u graag een paar tips om een goede fokker te vinden: 

1. Koop een puppy nooit overhaast

Neem de tijd om een hond te vinden die goed bij u en uw levensstijl past. Doe onderzoek naar verschillende hondenrassen en -maten en houd rekening met het karakter en de behoeften van de hond. Het kan zijn dat een volwassen hond beter bij u past dan een energieke puppy.

2. Zoek een fokker met een betrouwbare reputatie

Weet u al wat voor soort hond u wilt? Dan is het tijd om een betrouwbare fokker te vinden. Neem hier echt de tijd voor en doe grondig onderzoek naar een fokker. Wees kritisch en let op het taalgebruik. Biedt een online verkoper verschillende hondenrassen aan of is de vacature in het Engels geschreven? Wees dan extra op u hoede.

3. Wees voorzichtig als u online een puppy koopt

Illegale puppyhandelaren, ook wel bekend als broodfokkers, gebruiken advertentiesites en sociale media om puppy's uit ‘puppyfabrieken’ te verkopen. Ze doen zich voor als betrouwbare fokkers en overtuigen kopers vaak met vervalste documenten. Ontdek hoe u een goede fokker van een slechte kunt onderscheiden.

4. Neem contact op met de fokker en stel vragen

Door de juiste vragen aan een fokker te stellen, kunt u achterhalen of u te maken hebt met een goede fokker. Vraag de verkoper bijvoorbeeld of hij of zij de pups zelf heeft gefokt en zo niet, waar de puppy's precies vandaan komen. Komen de pups uit het buitenland? Dan is het beter om een andere fokker te zoeken.

5. Ga niet in op vreemde aanbiedingen

Een goede fokker heeft nooit puppy's ‘op voorraad’. Wees dus extra voorzichtig wanneer een fokker dingen zegt, zoals "Ik heb op dit moment geen puppy voor u beschikbaar, maar over een paar weken heb ik weer pups" of "Ik kan u een puppy bezorgen in de kleur die u wilt." 

6. Eerst kijken, dan kopen

Bij een goede fokker kunt u de puppy's altijd bezoeken voordat u er een koopt. Sterker nog, een goede fokker zal hierop aandringen, zodat hij u kan ontmoeten en zeker weet dat de pups goed terechtkomen. Bezoek de pups op zijn minst één keer. Zo kunt u zien hoe het met de pups en de moederhond gaat. Stel de fokker tijdens het bezoek ook een paar vragen en let goed op de reacties. Wil de fokker absoluut niet dat u op bezoek komt? Zie dit dan als een waarschuwing en ga op zoek naar een andere fokker. 

7. Dring aan op een bezoek bij de fokker 

Zorg ervoor dat u uw puppy bij de fokker ophaalt. Door het huis van de fokker te bezoeken, kunt u de pups en de moeder zien. Koop geen puppy als de moeder niet aanwezig is of als de fokker aanbiedt de puppy bij u thuis te bezorgen. Let tijdens het bezoek goed op hoe de moeder en de pups met elkaar omgaan en kijk uit voor 'nepmoeders'. De moeder moet voorzichtig en liefdevol zijn voor haar puppy's en niet afstandelijk.  

8. Let tijdens het bezoek op afwijkend gedrag bij zowel de fokker als de pup  

Is het huis van de fokker schoon? Zien de moederhond en de pups er gezond uit? Heeft de moederhond een goede band met de pups? Heeft een van de pups een loopneusje, traanoogjes, een doffe, matte vacht, diarree of zit een pup lusteloos of bang in een hoekje, wees dan extra voorzichtig. Heeft u twijfels? Koop dan geen puppy, ook niet uit medelijden. Bent u bezorgd over de pups? Maak dan een melding bij het landelijke meldpunt voor dierenleed door te bellen naar 144. 

9. Stelt de fokker u ook vragen?

Een goede fokker zal u niet alleen veel informatie geven over hoe u het beste voor een pup kunt zorgen, maar ook veel vragen stellen om er zeker van te zijn dat de pup een goed thuis krijgt. Als de fokker u weinig vragen stelt, alleen geïnteresseerd lijkt in de verkoop of u onder druk zet om snel een pup te kopen, ga dan op zoek naar een andere fokker.  

10. Zorg voor een contract voordat u een puppy koopt

Een contract is bedoeld om u en de fokker te beschermen. Hierin legt u samen vast wat uw rechten en plichten zijn. Zorg ervoor dat de volgende punten in het koopcontract staan:  

  • De naam, het adres en de contactgegevens van uzelf en de verkoper.
  • Het aankoopbedrag.  
  • Informatie over de puppy, waaronder de geboortedatum en het chipnummer.  
  • Een gezondheids- en welzijnsverklaring zijn waarin de fokker verklaart dat de pup gezond is en dat er tot de verkoop goed voor is gezorgd.  
  • Kan de fokker de pup terugkopen als u er niet meer voor kunt zorgen? 
  • Wanneer stemt de fokker toe om de puppy terug te nemen en het aankoopbedrag te retourneren?  

11. Puppy’s moeten gechipt en geregistreerd zijn en een Europees dierenpaspoort hebben

Honden moeten in Nederland vanaf zeven weken gechipt en geregistreerd zijn en een goede fokker kan dit aantonen. Zorg ervoor dat u alle vaccinatie-, microchip- en stamboompapieren van de fokker krijgt. Wil de fokker u deze documenten pas sturen nadat u een puppy hebt gekocht? Koop hier dan geen pup! 

Heeft u alle documenten gekregen? Controleer deze dan om er zeker van te zijn dat er geen belangrijke informatie ontbreekt. Check in ieder geval het volgende:

  • Is de fokker ook de werkelijke eigenaar van de pup, zoals vermeld in het paspoort?  
  • Wie is de dierenarts die de puppy zijn vaccinaties heeft gegeven, bevindt hij zich in het buitenland?  
  • Komen de details van de puppy overeen met de beschrijving van de puppy, bijvoorbeeld hun kleur en leeftijd?  
  • Komen de microchipgegevens in het dierenpaspoort overeen met de microchipgegevens die u van de fokker hebt gekregen? 

12. Zorg ervoor dat pups minimaal zeven weken oud zijn voordat u ze ophaalt

In Nederland mag een pup pas vanaf zeven weken bij de moeder worden weggehaald. Tot die tijd hebben pups hun moeder nog hard nodig. 

13. Zorg ervoor dat pups uit het buitenland minimaal vijftien weken zijn

Pups die uit het buitenland komen, moeten tegen hondsdolheid zijn gevaccineerd. De vaccinatie mag vanaf twaalf weken worden gegeven en is pas drie weken daarna geldig. Een pup moet dus minimaal vijftien weken zijn voordat hij of zij naar Nederland mag komen. Krijgt u een jongere puppy vanuit het buitenland aangeboden? Dan is de pup waarschijnlijk niet gevaccineerd en mogelijk afkomstig uit een illegale ‘puppyfabriek’. 

14. Twijfels?

Voldoet de fokker aan de checklist, maar heeft u toch het gevoel dat er iets niet helemaal klopt? Koop dan geen puppy. 

Geef niet op

Het kan even duren om een goede fokker te vinden, maar een goed gefokte, gezonde puppy is het wachten waard. Wees geduldig en gebruik deze tijd om u volledig voor te bereiden op de komst van een nieuwe puppy.

Verantwoord een puppy kopen? 

Zoek