puppy's

Welke vragen moet u aan een fokker stellen? 

Met deze vragen kunt u checken of u te maken hebt met een goede fokker 

22.8.2022

Voordat u een puppy gaat kopen, is het handig om zoveel mogelijk informatie over de pup en de fokker te achterhalen. Want hoe meer u weet, hoe kleiner de kans dat u een zieke pup koopt van een illegale puppyhandelaar of broodfokker. Om u op weg te helpen hebben wij een paar vragen voor u opgesteld die u aan de fokker moet stellen. Wees niet bang om veel vragen te stellen; een goede fokker zal uw vragen altijd graag beantwoorden. 

Vragen over de puppy 

Hoe oud is de puppy?

Controleer of de leeftijd van de puppy overeenkomt met de leeftijd die in de advertentie staat.

Wanneer mag ik de puppy mee naar huis nemen?

In Nederland mogen pups pas vanaf zeven weken bij de moeder worden weggehaald. Komt de pup uit het buitenland? Dan moet hij of zij minimaal vijftien weken oud zijn in verband met de vaccinatie tegen hondsdolheid.

Heeft de puppy een dierenpaspoort?

In Nederland moeten honden vanaf zeven weken een dierenpaspoort hebben. Het is illegaal om een pup te verkopen zonder dierenpaspoort.

Is de puppy gechipt?

Fokkers en verkopers zijn verplicht om hun puppy's te chippen en registreren in een online database, voordat ze worden verkocht. De fokker moet het chipnummer en de database aan u doorgeven. Het chipnummer staat ook in het EU-dierenpaspoort, ook deze moet de fokker aan u meegeven. Het chipnummer van Nederlandse pups begint altijd met 528. 

Welke vaccinaties heeft de puppy al gekregen?

Een puppy moet binnen 7 weken de eerste vaccinaties krijgen. De tweede vaccinatieronde vindt plaats op een leeftijd van 9 weken en een derde vaccinatieronde op een leeftijd van 12 weken. Zorg er ook voor dat u een kopie van het inentingsbewijs van de fokker krijgt.

 Is de puppy ontwormd?

Een goede fokker zal zijn pups ontwormen, maar vertrouw niet alleen op woorden - vraag of u alle relevante medische informatie over de pup in mag zien.

Mag ik langskomen om de puppy's te zien voordat ik er een koop? Kan ik de moederhond zien? Kan ik ook de vaderhond zien?

Als de fokker liever niet wil dat u langskomt of aanbiedt om de puppy's te bezorgen, dan is dit geen goed teken. Zorg ervoor dat u de puppy's altijd bezoekt op de plek waar ze geboren zijn en dat de moeder (en indien mogelijk de vader) van de pups aanwezig is.

Kan ik de documenten van de puppy voor de aankoop zien?

Een goede fokker zal u voor de verkoop alle documenten laten zien, waaronder het dierenpaspoort, chipinformatie en stamboompapieren. Willen ze de puppy verkopen zonder deze documenten te verstrekken, koop hier dan geen puppy.

Wordt er een contract getekend voor de aankoop van de puppy?

Een goede fokker zal aandringen op een koopcontract, dat zowel de verkoper als de koper beschermt. 

Is de puppy gezond?

Het is belangrijk om te checken of de puppy bij de fokker gezond is. Zorg ervoor dat u een schriftelijke verklaring van de fokker krijgt waarin staat dat de pup gezond is en is onderzocht op eventuele gezondheidsproblemen van het ras. In sommige Europese landen is het illegaal om een hond te verkopen waarvan de verkoper weet dat hij of zij ziek of niet gezond is, maar in Nederland is dit niet het geval.

 Zijn de puppy of de ouders getest op veelvoorkomende ziekten van het ras?

Er bestaan tests voor specifieke hondenrassen die de ouders vóór het fokken moeten ondergaan. Ook de puppy's moeten deze op een gegeven moment ondergaan. Zo wordt bij Dalmatiërs bijvoorbeeld een gehoortest gedaan.  

Vragen over de fokker 

Heeft u de pups zelf gefokt? 

Het is belangrijk om te weten waar de puppy vandaan komt. In sommige landen, zoals in het Verenigd Koninkrijk, mogen alleen de fokkers zelf puppy's verkopen. 

Bent u geregistreerd als fokker? Heeft u een registratienummer?

In Nederland zijn hondenfokkers verplicht zich te registreren. Wanneer ze dit hebben gedaan, ontvangen ze een uniek registratienummer. Heeft de fokker dit niet? Koop hier dan geen puppy.

Hoeveel nesten heeft de moeder van de pup tot nu toe gehad?

Een goede fokker laat een hond niet meer dan drie nestjes krijgen. 

Heeft u ook puppy's van andere rassen? / Heeft u ook puppy's in andere kleuren 

Hoe meer puppy’s van verschillende rassen de fokker aanbiedt, hoe groter het risico dat de puppy's uit illegale puppyfabrieken komen. 

Bent u niet tevreden met de antwoorden op uw vragen, of vermoed u dat er iets niet klopt, dan is het beter om geen pup te kopen. Denkt u dat u te maken heeft met een illegale puppyhandelaar of broodfokker? Maak dan een melding bij 144 Red een dier. 

Vergeet niet dat een goede fokker u ook veel vragen zal stellen om er zeker van te zijn dat de puppy goed terechtkomt.  

Zoek