Bulldog puppy

Bezorgdheid over Puppy-yoga in Amsterdam  

Influencers promoten onbewust dierenleed

18.3.2024

Als dierenwelzijnsorganisatie zijn we bezorgd over de opkomende trend van puppy-yoga, die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten en nu ook in veel grote Europese steden, waaronder Amsterdam, wordt beoefend. Deze activiteit wordt gepromoot via sociale media door enthousiaste, maar onwetende deelnemers, waardoor de trend steeds groter wordt en op meer plaatsen wordt uitgevoerd. Achter deze trend schuilt een verborgen wereld van dierenleed.

Zorgen over puppy’s tijdens yogalessen

We maken ons al een tijdje zorgen over de gezondheid en het welzijn van deze kwetsbare puppy’s. Gelukkig begint er nu meer aandacht voor te komen, mede dankzij een kritische reportage van het tv-programma Radar. Hierdoor heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een inspectie uitgevoerd bij Puppy Yoga Amsterdam op zaterdag 16 maart 2024. 

Puppy’s hebben stress

Tijdens de inspectie zijn volgens de NWVA geen overtredingen geconstateerd, maar ze kijken we naar andere mogelijkheden om iets tegen yoga met puppy's te doen. 

Als dierenorganisatie blijven wij ons ook inzetten om het welzijn van deze jonge dieren te waarborgen. Het concept van puppy’s en yoga brengt ernstige zorgen met zich mee, waarbij de jonge hondjes geen rust krijgen, constant worden aangeraakt en opgepakt, en geen mogelijkheid hebben om zich terug te trekken van de drukte. Tijdens de lessen vertonen ze tekenen van stress en angst, zoals hijgen, tong uit de mond, trillen, braken en het laten lopen van plas en poep. Bovendien is er tijdens het bezoek van Radar geen fokker of deskundige begeleiding waargenomen.

We zijn niet de enigen die bezorgd zijn over deze praktijken. Ook twee gastdocenten hebben hun zorgen geuit over de gezondheid van de puppy’s die tijdens hun les werden gebruikt. We zijn blij dat er steeds meer aandacht komt voor deze zorgelijke hype en gaan graag in gesprek met de NVWA en andere partijen om een oplossing te vinden, want puppy's zijn geen gebruiksvoorwerp. 

Deel hier!

Zoek