Max Mara ligt onder vuur vanwege gebruik van bont
Al 180.000 protestmails verzonden naar modemerk
Samen met partners van de Fur Free Alliance (FFA) heeft VIER VOETERS een wereldwijde campagne gelanceerd, waarin het Italiaanse modemerk Max Mara wordt opgeroepen om te stoppen met bont. Tijdens de "Big Four" modeweken protesteerden we in Wenen, Berlijn, Londen, Zürich en Sofia voor drukbezochte Max Mara-winkels. Tegelijkertijd riepen we mensen over de hele wereld op om Max Mara aan te moedigen geen bont meer te gebruiken door protestmails te sturen naar de bazen van het bedrijf. Die aanpak heeft in 2019 al eens gewerkt bij Prada. Ondertussen zijn er al 180.000 naar Max Mara verstuurd. Op 22 februari, tijdens de modeshow van Max Mara in Milaan, hing een speciale luchtballon met een anti-bont boodschap hoog boven het hoofdkantoor van Max Mara in Reggio Emilia.
Max Mara loopt echt achter op andere premium Italiaanse modebedrijven en doet alsof ze niet zien hoe wreed de productie van bont is. Modemerken Gucci, Versace, Armani en vele anderen zijn hen al voorgegaan. Hoe klein het gebruik van bont ook is, er gaat enorm veel dierenleed achter schuil. Alleen al in 2022 zijn er meer dan 30 miljoen nertsen, vossen en wasbeerhonden gefokt op bontfokkerijen, opgesloten in kleine kooien en op brute wijze gedood voor hun bont. Max Mara moet nu stoppen met bont, ten behoeve van miljoenen dieren, mensen en het milieu. Bovendien zijn er genoeg diervriendelijke materialen beschikbaar die net zo modieus zijn als bont, maar veel vriendelijker.
Max Mara zou moeten stoppen met bont, want het is ouderwets en wreed. Het is tijd dat ze, net als andere bontvrije merken, laten zien dat ze begaan zijn met dierenwelzijn, in plaats van alleen maar aan winst te denken." zegt Joh Vinding, voorzitter van de Fur Free Alliance.
De wreedheid achter bont
Op bontfabrieken zitten wilde dieren hun hele leven in kooien. Ze kunnen hun natuurlijke gedrag niet vertonen en uiteindelijk worden ze gedood door verstikking of elektrische schokken. In het wild zitten dieren soms dagenlang vast in vallen zonder eten of drinken, totdat jagers ze komen halen. Vaak bijten ze zelfs hun eigen poot af om te proberen te ontsnappen.
Bontproductie is ook heel slecht voor het milieu. Bontfabrieken en leerlooierijen vervuilen onze grond en waterwegen door afval en giftige chemicaliën in het milieu te pompen. De vallen die wilde dieren doden, zijn willekeurig en verwonden vaak andere dieren, zoals bedreigde soorten en huisdieren.
Alternatieven voor bont: diervriendelijke opties in de mode
Gelukkig willen de meeste consumenten niets meer met de bontindustrie te maken hebben. Grote modemerken reageren hierop door beleid te maken dat het gebruik van bont verbiedt. Twintig landen in Europa hebben de bontproductie verboden vanwege dierenmishandeling en gevaren voor het milieu en de volksgezondheid. Daarnaast hebben Israël, Californië en 14 steden in de Verenigde Staten de verkoop van bont verboden om een meer humane markt te creëren en innovatie te stimuleren.
Het Fur Free Retailer Program is een wereldwijd initiatief om bedrijven die geen bont gebruiken te verbinden met consumenten die op zoek zijn naar ethisch geproduceerde producten. Het programma is opgezet door de Fur Free Alliance (FFA), die actief is in meer dan 35 landen wereldwijd. De Alliantie is een internationale coalitie van meer dan 40 dierenwelzijnsorganisaties die samenwerken om het fokken en doden van dieren voor hun bont te stoppen. Meer dan 1.500 merken en winkeliers maken nu deel uit van het initiatief.
VIER VOETERS (FOUR PAWS) is de officiële vertegenwoordiger van het Fur Free Retailer Program in Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie biedt ondersteuning en advies aan bedrijven die streven naar een aantoonbaar bontvrije start.