Sensationele reünie: olifant Madhubala na 15 jaar herenigd met haar zussen
VIER VOETERS verhuist de eenzame olifant succesvol naar haar nieuwe onderkomen in het Karachi Safari Park.
In Pakistan heeft wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS op 26 november de eenzame Afrikaanse olifant Madhubala succesvol verhuist naar het Karachi Safari Park. Hier werd ze na meer dan 15 jaar herenigd met haar zussen: Malika en Sonia. In eerste instantie stond Madhubala afgescheiden zodat ze rustig kon wennen aan haar nieuwe thuis. Maar de zussen wilden niet langer wachten: enkele uren later was het al zover. Sonia was de eerste die haar lang verloren zus kwam begroeten en haar voorzichtig aanraakte met haar slurf. Malika volgde snel daarna. De daaropvolgende aanblik van de drie zussen, die na 15 jaar voor het eerst samen een slok water namen, roerde veel van de aanwezige gasten tot tranen.
Madhubala leefde sinds 2009 in de Karachi Zoo, in een ongeschikt verblijf. Nadat in 2023 haar andere zus Noor Jehan overleed, waar ze tot die tijd altijd mee had samengeleefd, werd Madhubala erg eenzaam. Hierdoor verslechterde haar mentale gezondheid rap. Haar enige overgebleven gezelschap was een oude autoband, die ze dan ook altijd met zich meedroeg. VIER VOETERS heeft nauw samengewerkt met de Karachi Metropolitan Corporation (KMC) om deze levens veranderende verhuizing van Madhubala mogelijk te maken en het verblijf van de zussen in het Karachi Safari Park toekomstbestendig te maken.
De Karachi Zoo was de laatste dierentuin in Pakistan die nog olifanten in gevangenschap hield. “Madhubala’s verhuizing naar een omgeving die geschikt is voor een olifant, is een gigantische stap voorwaarts voor het dierenwelzijn in Pakistan. Het geeft daarnaast een sterk signaal naar andere landen wereldwijd waar olifanten nog steeds in gevangenschap leven.” Zegt FOUR PAWS ceo en president Josef Pfabigan.
Op haar verhuisdag werd niks aan het toeval overgelaten. Zo heeft Madhubala van tevoren krat-trainingen gehad om haar al vertrouwt te maken met haar transportkrat en haar te leren hier vrijwillig in te lopen. Omdat Madhubala toch wat zenuwachtig was op de grote dag, heeft ze in overleg met de experts een licht kalmeringsmiddel gekregen van de ervaren dierenarts dr. Frank Göritz van het Leibniz Institute of Zoo and Wildlife Research (IZW). Daarna is de krat met Madhubala met een hijskraan op de vrachtwagen gezet. Onder politiebegeleiding werd het VIER VOETERS konvooi veilig door de drukke straten van Karachi geleid.
Pakistans eerste olifanten reservaat
Na aankomst bij het Karachi Safari Park werd Madhubala eerst in een afgeschermd verblijf gelaten waar ze rustig kon wennen. “Zodra ze uit haar krat werd gelaten, zagen we dat Madhubala er erg comfortabel en rustig uitzag. Ze voelde vrijwel direct de aanwezigheid aan van haar zussen. Niemand van ons verwachtte dat ze al zo snel kennis wilde maken met ze,” zegt missieleider en VIER VOETERS dierenarts Dr. Amir Khalil. De dierenarts vult aan: “Het is afwachten hoe de groepsdynamiek zich straks ontwikkelt. Ik verwacht zelf dat Madhubala misschien wel de rol van matriarch op zich neemt. De komende periode blijven we haar goed observeren. De oude autoband die ze zo lang als haar enige vriend zag, begint langzaam een relikwie van het verleden te worden nu ze de band met haar zussen weer langzaam opbouwt.” Dr. Frank Göritz, die al sinds 2021 bij de medische behandeling van de zussen betrokken is, houdt de gezondheid van de zussen ook de komende tijd goed in de gaten.
Soortgeschikt verblijf
Een vereiste voor het verhuizen van Madhubala was het verbeteren van de leefomstandigheden van alle drie de olifanten in het Karachi Safari Park, Pakistans eerste olifantenreservaat. Onder begeleiding van de VIER VOETERS experts is de leefruimte van de zussen de afgelopen maanden vergroot en aangepast naar de internationale standaarden voor dierenwelzijn. Zo kregen de zussen onder andere een zwembad om te kunnen baden, verrijking zoals hooinetten en verschillende soorten ondergrond (zand, modder, zaagsel) om een stofbad te kunnen nemen. Ook wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd door bijvoorbeeld voedsel of speelgoed te verstoppen op verschillende plekken.