Plaats in Turkije die getroffen is door de zware aardbevingen.

Duizenden dieren wachten op noodhulp na aardbeving Turkije en Syrië

Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS en lokale partners bieden eerste hulp

23.2.2023

Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS biedt samen met lokale partners noodhulp aan duizenden honden, katten, vogels en zelfs schapen in het door de aardbeving getroffen Turkije en Syrië. Ze doen dit in de provincies Hatay, Osmaniye en Malatya omdat daar ondersteuning het hardst nodig is. De organisatie is al bijna tien jaar actief in door natuurrampen getroffen gebieden en kan daardoor de nodige deskundigheid, hulp bij logistiek en financiële steun leveren.

VIER VOETERS: “Duizenden mensen en dieren zijn getroffen door deze hartverscheurende ramp. De lokale bevolking rouwt om het verlies van familieleden en vrienden en het aantal dodelijke slachtoffers loopt nog steed op. Humanitaire reddingsorganisaties bieden hulp en steun aan de mensen in nood. Voor dieren is het ook een race tegen de klok. Net als bij mensen, hoe langer een dier onder het puin ligt, hoe kleiner de kans dat het overleeft. Deze dieren zijn afhankelijk van onze hulp. De lokale dierenorganisaties waar we mee samenwerken zijn ter plaatse. Wij ondersteunen ze met de logistiek, financiële hulp en met kennis van onze experts.”

Eén van de partnerorganisaties is het Turkse HayTap. Vanaf het eerste uur staan zij met man en macht klaar om de dieren te helpen. De steun van VIER VOETERS bestaat uit het opzetten van reddingsteams die de dieren uit het puin redden of opsporen, eerste hulp voor gewonde dieren, vervoer uit de getroffen gebieden en het aanschaffen van diergeneeskundige benodigdheden zoals medicijnen. Ook wordt er dierenvoeding uitgedeeld aan eigenaren van gezelschapsdieren en boerderijdieren. 

“We hebben al bijna 1000 dieren kunnen redden. Het topje van de ijsberg, want er zijn nog eens duizenden dieren die wachten op onze hulp” vertelt VIER VOETERS.

VIER VOETERS heeft jarenlange ervaring met het bieden van noodhulp aan dieren in ramp- en oorlogsgebieden en werkt in regio’s die zijn getroffen door natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen of extreme droogte. Zo kwam de dierenwelzijnsorganisatie in actie tijdens de hevige bosbranden in Australië, werden schapen van de verdrinking gered toen een schip met 14000 schapen voor de kust van Roemenië ten onder ging en stonden ze met man en macht klaar om de dieren te helpen die werden achtergelaten tijden orkaan Florence in Florida. Vaak worden deze noodmissies samen met lokale organisaties ondernomen.

Deel hier!

Zoek