Europese Commissie laat dierenwelzijn links liggen

Europese Commissie laat dierenwelzijn links liggen 

VIER VOETERS noemt dit onaanvaardbaar

13.9.2023

De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS is teleurgesteld over het gebrek aan ambitie van de Europese Commissie aan dierenwelzijn in de jaarlijkse 'State of the Union'-toespraak. De beloften van de Commissie lijken in rook op te zijn gegaan.

Vandaag (13 september 2023) hield Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, haar jaarlijkse 'State of the Union'-toespraak en liet ze na om te spreken over de beloften en hervormingen op het gebied van dierenwelzijn. VIER VOETERS noemt dit "onaanvaardbaar" en benadrukt dat de vooruitstrevende en hervormde wetgeving voor dierenwelzijn niet mag worden afgezwakt. 

Ondanks drie jaar aan toezeggingen om de huidige dierenwelzijnsregelgeving te verbeteren, die begon met de Farm to Fork-strategie, heeft Von der Leyen nagelaten om verdere stappen te zetten in de laatste maanden van haar mandaat om het dierenwelzijnsbeleid van de Commissie uit te werken. 

Petra Sleven, directeur van VIER VOETERS, verklaarde: "Het gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn was opvallend. Dit had het moment van de waarheid moeten zijn. Er zijn regelmatig duidelijke beloften gedaan aan Europese burgers om verouderde EU-dierenwelzijnsregels te herzien." 

Joe Moren, directeur van het Europese beleidskantoor van VIER VOETERS voegde eraan toe: "Het is hoog tijd om de huidige regelgeving te updaten op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de wensen van Europese burgers met betrekking tot dierenwelzijn. Het is verrassend dat dit onderwerp niet aan bod kwam, gezien de talloze raadplegingen, openbare enquêtes, effectbeoordelingen en twee succesvolle Europese burgerinitiatieven." 

Vorig jaar bleek uit een rapport van de Europese Commissie dat 92% van bijna 60.000 respondenten strengere dierenwelzijnswetgeving wenste. Daarnaast waren zeven van de tien succesvolle Europese burgerinitiatieven gewijd aan kwesties van dierenwelzijn. Vlak voor haar toespraak ontving Von der Leyen een brief van 637 Europese belanghebbenden, waaronder wetenschappers, ondernemers en bedrijven, waarin werd opgeroepen om ambitieuze wetgeving voort te zetten. 

Sleven concludeerde: "Het lijkt erop dat eerdere beloften die waren gebaseerd op de zorgen en oproepen van miljoenen Europeanen simpelweg zijn genegeerd. Het is nog niet te laat voor de Commissie om het juiste te doen en deze hervormingen aan te nemen. We dringen er bij de Commissie op aan om onmiddellijk stappen te ondernemen." 

Zoek