Leeuwin Vasylyna in transportkist

Friese leeuwen Vasylyna en Nikola vliegen naar Zuid-Afrika

Een nieuw thuis voor de leeuwen in reservaat LIONSROCK 

26.4.2024

Donderdagavond 25 april rond 23:00 uur, zijn de leeuwen Vasylyna en Nikola aan boord gegaan van een vrachtvliegtuig van KLM richting Zuid-Afrika. Deze bijzondere reis markeert een nieuw hoofdstuk in het leven van deze dieren, die nu vanuit FELIDA, de gespecialiseerde opvang voor grote katten van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS in Friesland, op weg zijn naar LIONSROCK. Een uitgestrekt reservaat van 1250 hectare beheerd door dezelfde dierenorganisatie in Zuid-Afrika. KLM/Martinair Cargo voert een aanzienlijk deel van het transport uit. Zij hebben veel ervaring met het vervoer van wilde dieren en hebben een speciaal dierenhotel en deskundige medewerkers in dienst die het welzijn van dieren goed in de gaten houden.  

“Bij ons dierenhotel op Schiphol hechten we veel waarde aan toewijding om onze ‘dierlijke passagiers’ de beste zorg te bieden. Wij staan garant voor de beste aandacht en zorg voor elk dier dat bij ons verblijft, vanaf het moment van aankomst tot vertrek. Ons team van ervaren professionals staat klaar om de beste service en zorg te bieden zoals speciale dieten, medicatie toedienen en natuurlijk veel liefde en aandacht. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat elk dier bij ons gelukkig, gezond en goed verzorgd is.” aldus Mirjam Scherer, Global Head of Specials Logistics.  

Vasylyna en Nikola hebben een opmerkelijk vergelijkbare achtergrond. Op 7 juni arriveerde leeuwin Vasylyna bij de opvang voor grote katten. Oorspronkelijk werd Vasylyna gehouden als huisdier in Oekraïne, waar ze wist te ontsnappen. Na een zwerftocht door de door oorlog getroffen straten van een dorp nabij Kharkiv, werd ze gevangengenomen en naar een tijdelijk opvangcentrum voor wilde dieren in Oekraïne gebracht. Vanwege de oorlogssituatie en het gebrek aan adequate zorg en ruimte, werd besloten haar snel naar Nederland te brengen.  

Nikola's reis naar de gespecialiseerde dierenopvang van VIER VOETERS begon nadat hij werd gered uit illegaal privébezit in Montenegro. In februari 2022 werd hij gevonden en in beslag genomen door lokale autoriteiten. Na tien dagen zwerven door de straten bij Budva aan de Adriatische kust, uitgeput en ondervoed, werd hij overgebracht naar de veilige haven van FELIDA.  

"De verhuizing van Vasylyna en Nikola naar LIONSROCK betekent dat ze eindelijk de kans krijgen om in een groot reservaat te leven, omringd door andere leeuwen. Hoewel het triest is dat ze nooit de kans hebben gekregen om in het wild te worden vrijgelaten vanwege de illegale handel, zijn we blij dat we ze hier een natuurlijker leven kunnen bieden." vertelt Petra Sleven, directeur van VIER VOETERS.  

De dieren zijn het slachtoffer van de illegale handel in wilde dieren, die jaarlijks wereldwijd het lijden van miljoenen wilde dieren veroorzaakt.  

FELIDA is op dit moment in verbouwing en er worden gloednieuwe verblijven gebouwd voor grote katachtigen die gered worden uit dieronvriendelijke omstandigheden. De verbouwing wordt naar verwachting in het najaar van 2024 afgerond, waardoor er plaats zal zijn voor 12 leeuwen en tijgers.  

Deel hier!

Zoek