Leeuwin Vasylyna

Leeuw Vasylyna vanuit Oekraïne naar opvang voor dieren

Ze is nu in de beste handen

7.6.2023

Op 7 juni is leeuw Vasylyna aangekomen bij FELIDA, onze opvang voor grote katachtigen in Friesland. Vasylyna werd in Oekraïne gehouden als huisdier en ontsnapte. Ze zwierf door de gebombardeerde straten van een dorp in de buurt van Kharkiv. Ze werd daar gevangen en tijdelijk naar een opvangcentrum voor wilde dieren in Oekraine gebracht. Vanwege de oorlog en het gebrek aan passende zorg en ruimte moest ze zo snel mogelijk naar Nederland komen. 

Directeur Petra Sleven van VIER VOETERS zegt: "Vasylyna heeft een moeilijke start gehad en is getraumatiseerd. We zijn blij dat we haar kunnen helpen in ons opvangcentrum en haar een leven kunnen bieden dat past bij een leeuw. Ze zal hier verblijven met andere leeuwen, waaronder een andere jonge leeuw die we vorig jaar in vergelijkbare omstandigheden hebben gered uit Montenegro."

Opvangcentrum biedt beter leven

Het transport van de jonge leeuw was een logistieke uitdaging vanwege de omstandigheden in Oekraïne. De reis duurde drie dagen en verliep in meerdere etappes, van Oekraïne naar de Poolse grens en vervolgens door Duitsland naar Nederland. Vasylyna is nu in de beste handen en krijgt deskundige zorg.  

Na aankomst in het opvangcentrum begint het herstelproces voor de getraumatiseerde leeuw. Vasylyna moet weer vertrouwen krijgen in mensen. In Friesland zal ze eerst tot rust komen en wennen aan haar nieuwe leven. Hiervoor wordt een trainingsprogramma opgezet in samenwerking met dierenartsen. Ze is in ieder geval weer onder soortgenoten en dat zal haar goed doen.

Ook zwerfdieren in Oekraïne

Petra Sleven benadrukt: "Het naar Nederland halen van deze leeuw is zowel bijzonder als noodzakelijk vanwege de gebrekkige zorg in Oekraïne. Het symboliseert een groter probleem, want er zijn veel dieren die in vergelijkbare omstandigheden leven. Sinds het begin van het conflict zijn we actief in het oorlogsgebied. Onze verzorgers en dierenartsen helpen duizenden dieren, waaronder leeuwen, beren en zwerfhonden en -katten die ook slachtoffer zijn van de oorlog."

Zoek