Tijger

VIER VOETERS onthult lucratieve handel in tijgers in Litouwen

Undercoverbeelden laten zien hoe tijgerwelpen worden aangeboden

7.10.2019

7 oktober 2019 - Weer een meedogenloze tijgertransactie in Europa: onderzoek van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS toont handelaren in Litouwen die 6-weken oude tijgerwelpen verkopen aan iedereen die bereid is om 6.000 euro te betalen. De dieren worden zelfs publiekelijk geadverteerd op websites voor exotische huisdieren. Het VIER VOETERS-onderzoek in Litouwen bracht ook fraude aan het licht: officiële papieren en claims werden vervalst om nog meer dieren te kunnen verhandelen.

"Frustrerend genoeg zijn de bevindingen uit Litouwen niet uniek; de commerciële handel in tijgers is in Europa zeer actief aanwezig, waarbij de in EU gevestigde dealers ook tijgers naar Aziatische landen exporteren. De tijgers worden als winstgevende handel beschouwd en in Europa is een stijging van het aantal in gevangenschap geboren tijgers dat wordt verhandeld. Het is zeer ernstig hoe gemakkelijk het is om een tijger te kopen, verkopen en transporteren door Europa."

Ioana Dungler, Directeur van Wild Animals Department bij VIER VOETERS

De tijgerhandel komt voor in onder meer Letland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Polen en Tsjechië. Helaas is dit een legale, wijdverbreide handel. Onderzoek naar de Litouwse tijgerfokkers toont aan dat de handelaren meerdere keren per maand naar Tsjechië reizen om tijgers te kopen of verkopen. Met de huidige regelgeving, die vrijhandel en transport van deze bedreigde diersoort toestaat, is het onmogelijk om het werkelijke aantal tijgers in gevangenschap te weten, hetzij in dierentuinen, circussen of privébezit. 

Wereldwijd: 3.900 tijgers versus Gevangenschap in Europa: 1.800 tijgers

In Europa zijn er veel tijgers in gevangenschap, naar schatting zo'n 1.800. En dat terwijl er nog maar - ook naar schatting - zo'n 3.900 tijgers in het wild zijn. Dit is een daling van ruim 90% in de afgelopen honderd jaar. 
De in gevangenschap geboren tijgers maken geen deel uit van fokprogramma's voor soortbehoud, maar worden in plaats daarvan gebruikt in de entertainmentindustrie of commercieel verkocht om te eindigen als traditionele medicijnen. Een dode tijger kan zelfs meer opbrengen dan een levende tijger, namelijk tussen de 10.000 en 15.000 euro: tot drie keer de prijs van de levende welpen die in Litouwen werden gevonden.

Meer bescherming nodig

VIER VOETERS heeft onvermoeibaar gewerkt aan bewustwording over de weerzinwekkende tijgerhandel en de nieuwe bevindingen in Litouwen zijn een zoveelste voorbeeld van waarom een alomvattend verbod op alle commerciële handel in levende tijgers en derivaten nodig is. Dungler merkt op: "Als de commerciële handel verboden wordt, is het fokken van tijgers niet langer lucratief. We moeten deze gewetenloze fokkers raken waar ze om geven: hun portemonnee. Momenteel worden tijgers in het wild beschermd, maar tijgers in gevangenschap niet. Deze discrepantie heeft geleid tot een bloeiende handel van tijgers en hun lichaamsdelen binnen en vanuit de EU. Om de tijger als diersoort te redden, moeten ook de in gevangenschap geboren individuen beschermd worden."

'Big Cat Task Force'

Vorige maand verwelkomden bezoekers van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) de oprichting van een 'Big Cat Task Force'. "Dit is opgericht om de handhaving te verbeteren, illegale handel aan te pakken en het behoud van grote en wilde katachtigen zoals tijgers, leeuwen, luipaarden, jaguars en jachtluipaarden te bevorderen. Maar met fokkers zoals we die in Litouwen gezien hebben, zijn er dringend maatregelen nodig om de mazen te dichten die de handel in grote katachtigen, vooral in tijgers, toestaan. De eerste stap is dat de EU-lidstaten de handel in tijgers naar niet-EU-lidstaten verbieden. De volgende stap is strengere inspectie en handhaving", zegt Dungler.

Deel hier!

Zoek