Schokkend hoge sterftecijfers onder lammetjes in Australië
Veel wol in Nederland komt van deze lammetjes
In Australië, 's werelds grootste wolproducent die verantwoordelijk is voor maar liefst 80% van de wol in de wereldwijde mode-industrie, zijn de sterftecijfers onder lammetjes alarmerend hoog. Dit ligt tien procent boven het wereldwijde gemiddelde van 9-20%, waarbij soms zelfs een sterftepercentage van 70% wordt gerapporteerd. Elk jaar resulteert dit in het verlies van naar schatting tien miljoen lammetjes. De voornaamste oorzaken van deze hoge sterftecijfers zijn geboorteproblemen, ontoereikende verzorging en gebrek aan beschutting. Deze bevindingen komen uit het vandaag gepubliceerde rapport van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS).
Nederland draagt bij aan het in stand houden van dit probleem doordat een aanzienlijk deel van de wol die hier wordt gebruikt voor kleding en andere producten afkomstig is van Australische lammetjes, met een percentage tussen de 80 en 90%.
Verminken van lammetjes onnodig
Het vandaag verschenen rapport van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) over deze hoge sterftecijfers benadrukt de noodzaak om te investeren in het fokken van schapen met minder rimpels als mogelijke oplossing. Deze strategie heeft het potentieel om verschillende welzijnsproblemen aan te pakken, waaronder het hoge sterftecijfer en praktijken zoals mulesing. Mulesing is een pijnlijke procedure waarbij een stuk huid rond de billen van lammetjes wordt weggesneden om te voorkomen dat ze getroffen worden door myiasis. Een huidmadenziekte waarbij vliegen (lucilia cuprina) eitjes leggen in de vuile wol van de dieren waarna de maden zich in de huid eten. De schapen in Australië hebben hier vooral last van door hun rimpels in combinatie met het warme weer.
Schapen zonder rimpels de oplossing
Er zijn al Australische wolproducenten die gestopt zijn met het levend ontvellen van lammetjes en een hoger overlevingspercentage van lammetjes hebben bereikt door over te stappen op schapen zonder rimpels zoals schapenboer Don Mudford: "Sinds we zijn overgestapt op schapen zonder rimpels, heb ik gemerkt dat onze ooien minder problemen hebben. De geboorte van lammetjes verloopt succesvoller en met minder complicaties. Bovendien zijn ze beter in staat om te voldoen aan de fysieke eisen van het moederschap zoals het zorgen voor hun lammetjes, het geven van melk en bescherming bieden"
Hoewel er beperkt onderzoek is naar de relatie tussen schapen zonder rimpels, die beschermd zijn tegen myiasis, en een verhoogde overleving van lammetjes, ondersteunen de verhalen van fokkers deze link. Dit werd ook bevestigd door een enquête uit 2020, uitgevoerd door BG Economics, onder bijna honderd wolproducenten in heel Australië.
Alternatieven en certificering
“Niet alleen het fokken met schapen zonder rimpels is een oplossing. Materialen en stoffen gemaakt van plantaardige vezels, als alternatief voor wol, winnen ook aan populariteit. En dat wordt waarschijnlijk steeds meer als consumenten zich bewust zijn van het dierenleed dat schuilgaat achter veel wol uit Australië.” vertelt Nikki Tuiten, expert dierenwelzijn bij VIER VOETERS. “Mocht je toch graag die mooie wollen trui willen hebben, kan je op het kleding label zoeken of een merk aangesloten is bij een standaard zoals Responsible Wool Standard (RWS) of NATIVA. Daarnaast kan je de Good On You app downloaden om te checken hoe jouw favoriete merk het doet op gebied van diervriendelijkheid.”